Swedbank

Göran Perssons oro för inflationen: Den är farlig

Göran Perssons oro för inflationen: Den är farlig

Coronapandemin kan följas av en våg av prisökningar – och konsekvenserna riskerar att bli allvarliga. Den varningen kommer från ex-statsministern Göran Persson. – Inflationen är farlig, säger han. Fem Ekonomi-termer du måste ha koll på. Live. 00:00.

Småföretagarna: Nu vänder det

Färre anställda och en lägre orderingång, rapporterar småföretagen om det senaste året. Men nu vänder det, tror 110 västernorrländska småföretag som svarat på Småföretagsbarometern från Företagarna, Swedbank och Sparbankerna. "Vi ser en tro på en...

Swedbank-chefen vill att amorteringskrav ses över

Först gjorde ordförande Persson det. Nu kritiserar även Swedbanks vd Jens Henrikssons amorteringskravet. Han tycker att Finansinspektionens krav är för hårda, enligt DN. Han ser i stället en tänkbar lösning i att avbetalningarna på bolånet börjar och ökar i...

Stort intresse för Sveriges första 50-åriga statspapper

Stort intresse för Sveriges första 50-åriga statspapper

Riksgälden har fått in bud på 30 miljarder kronor för en volym av 10 miljarder kronor i 50-åriga statspapper. De indikativa buden placerar räntan på cirka 1,40%.

Brummer & Partners möblerar om – kända profiler lämnar

Brummer & Partners möblerar om – kända profiler lämnar

Brummer & Partners möblerar om. Två av firmans mest kända profiler lämnar sitt delägarskap, medan nya ansikten gör entré. ”Jag är glad att välkomna fyra nya delägare”, säger grundaren och ordförande Patrik Brummer.

Tomas Hedberg utsedd till vice vd för Swedbank

Tomas Hedberg, som för närvarande är chef för Special Task Force-enheten, har utsetts till vice vd och vice koncernchef för storbanken Swedbank. Det framgår av ett pressmeddelande.

Swedbank storsatsar på digital molnplattform – ”en viktig pusselbit”

Nu investerar Swedbank rejält i sina tjänster kring sparande. Valet har fallit på en molnbaserad plattform som ska ge kunderna möjlighet att sköta sina ärenden i alla kanaler – app, nätbank, kundcenter och kontor.

Svenskarna spenderar efter lättnaderna – de fick största lyftet

Svenskarna spenderar efter lättnaderna – de fick största lyftet

Sko- och modebranschen har varit under stenhård press sedan pandemin slog till med full kraft. Men nu verkar en ljusning vara på väg. Swedbank har tagit fram statistik utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay och här syns tydliga trender efter den 1 juni.

Tuffare för de flesta att köpa bostad i Uppsala

Tuffare för de flesta att köpa bostad i Uppsala

De stigande priserna har gjort det svårare för många att köpa sin bostad. I Uppsala är det bara sammanboende som behöver lägga mindre än 30 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader vid köp av en bostadsrätt. Det visar Swedbanks senaste...

Många är inställda på ett längre arbetsliv – men ser också andra vägar till högre pensioner

Regeringen har nu fastställt riktålder för pension till 67 år från år 2027. Pensionsåldern kommer sedan fortsätta att höjas i takt med att medellivslängden ökar. Men trots att många börjar ställa in sig på ett längre arbetsliv är det bara drygt var tionde som...

Tjänstesektorn ökar takten – inköpschefsindex på högsta nivån hittills

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 71,7 i maj från uppreviderade 66,6 i april. Det var den högsta nivån i indexets 15-åriga historia. Det framgår av färsk statistik från Silf/Swedbank.

Klarnas galna vecka – från it-haveri till drömvärdering

Klarnas galna vecka – från it-haveri till drömvärdering

Den svenska betaljätten Klarna har haft en minst sagt intensiv vecka med alltifrån it-haveri till en ny drömvärdering. Men vad har bolaget att vänta från Finansinspektionen – och hur djuplodat är egentligen samarbetet med hiphop-stjärnan A$AP Rocky?

FI nobbar Göran Perssons förslag: ”Bygger enorma risker”

FI nobbar Göran Perssons förslag: ”Bygger enorma risker”

Det är inte aktuellt att sänka bolånetaket. Det uppger FI-chefen Erik Thedéen sedan Swedbanks ordföranden Göran Perssons manat till ”en ordentlig diskussion med Finansinspektionen” om det. Däremot välkomnar han statligt stöd till förstagångsköpare.

Swedbank blir del av samarbete för energieffektiv renovering av bostäder

Swedbank blir del av ett samarbete inom energieffektiv renovering av bostäder. Det genom att samarbetet för energieffektiva bolån EEMI, till vilket banken anslöt förra året, tar in ett nytt konsortium som fokuserar på energieffektiva renoveringar. Det nya...

Handelsbanken sänker kalkylräntan för bolån

Handelsbanken sänker kalkylräntan till 6 procent som en anpassning till ett förändrat ränteläge.Ändringen träder i kraft i dag, tisdagen den 1 juni.

Så mycket kan du låna hos olika banker

Så mycket kan du låna hos olika banker

Flera banker har det senaste året sänkt sina kalkylräntor, det vill säga räntan man ska klara att betala på sitt bolån. Det kan ge utrymme att låna ett betydligt större belopp. Di guidar till bankernas krav.

Långsam ökning av reseförsäljningen

Långsam ökning av reseförsäljningen

Resor Flygbolag och resebyråer har under de senaste veckorna haft en svagt stigande försäljning. Hotell och restauranger märker också av en fortsatt positiv trend. Det visar Swedbanks veckovisa betalkortstatistik med transaktioner till och med den 22 maj.

Efter två år som chef för Handelsbanken Markets – nu går han till Swedbank

Swedbank har rekryterat Handelsbankens Pål Bergström till uppdraget som chef för affärsområdet Stora företag och institutioner. Realtid.se. Uppdaterad 2021-05-20. Publicerad 2021-05-18. Pål Bergström har haft flera ledande positioner på Handelsbanken,...

Våg av uppsägningar i Swedbank efter kraftigt kapade bonusar

Beslutet att krympa de rörliga ersättningarna, trots en stekhet marknad, togs av vd:n Jens Henriksson, enligt Di:s uppgifter.

Här är finalisterna i årets Swedbank rivstart – och du är välkommen till finalen (och kan rösta på din favorit)

Här är finalisterna i årets Swedbank rivstart – och du är välkommen till finalen (och kan rösta på din favorit)

Nu är de fem finalisterna i Swedbank rivstart klara, tävlingen som vill hylla företag som vill göra världen bättre och som i år sätter fokus på hållbar omställning. Den 26 maj får de pitcha sina idéer för juryn, som består av tunga entreprenörer som Deqa Abukar,...

Swedbank lämnar Västra gatan

Swedbank lämnar Västra gatan

Det nya kontoret blir mer anpassat efter dagens behov, säger Swedbanks kontorschef Maria Andreasson. ANNONS. Katarina Berg. Uppdaterad för 16 timmar sedan 15:17 - 19 maj, 2021. Enligt henne är flytten till Kongahälla Center en fortsatt satsning på...

Konsumtionen ökar i Sverige

Vi köper mer och mer, visar färska siffror från Swedbank, som följer våra korttransaktioner.

Swedbank bröt mot börsens insiderregler

Swedbank tvingas betala miljonböter efter penningtvättsskandalen. 46,6 miljoner kronor får de böta – mer än vad banken hade räknat med.

Swedbank: Börsuppgången är inte över

Swedbank: Börsuppgången är inte över

Under sommaren kan rädsla för minskade stimulanser få aktiemarknaderna att bli mer skakiga. Dessutom ser inflationen ut att bli volatil under den närmaste tiden. Detta, tillsammans med en viss utmattningstendens och den normalt sett svagare...

Har blivit dyrare sex år i rad

Har blivit dyrare sex år i rad

Swedbank vill locka fler bolånekunder, men utan att sänka boräntan. SvD:s granskning visar att senaste gången banken sänkte den rörliga boräntan var i juni 2015.

SBAB: ”Efterfrågan på bolån så stark att vår kapacitet utmanades”

SBAB redovisar ett kraftigt ökat rörelseresultat för första kvartalet och en explosionsartad tillväxt inom bolån, där banken tar marknadsandelar. Marlène Sellebråten. Uppdaterad 2021-04-28. Publicerad 2021-04-28. SBAB:s rörelseresultat ökade med 17,6...

Ökad kortkonsumtion förra veckan

Konsumtionen i svensk ekonomi ökar, enligt kortstatistik från storbanken Swedbank. Kortanvändningen var 3,5 procent högre i förra veckan än under motsvarande vecka i fjol. TT. redaktion@vk.se. Annons. Men för att nå upp till nivåerna under samma vecka...

Swedbank lägger sig platt – men ingen är ansvarig

Swedbank lägger sig platt – men ingen är ansvarig

Swedbank hamnar hos börsens disciplinnämnd två år efter det att penningtvättsskandalen briserade. Både åklagaren och stämningssugna aktieägare har stort intresse av utfallet. Det skriver Realtids Per Agerman. Per Agerman. Uppdaterad 2021-04-27.

Swedbank tappar på bolån - aktien föll

Swedbank tappar på bolån - aktien föll

Kvartalsvinsten överraskade positivt men Swedbanks aktie föll tungt på Stockholmsbörsen. På den heta bolånemarknaden har banken svårt att hänga med i konkurrensen.

Oväntat hög vinst för SEB

Bankkoncernen SEB redovisar en rörelsevinst efter kreditförluster på 7 630 miljoner kronor för första kvartalet 2021.

Swedbank sänker Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen sjunker med storbanken Swedbank som sänke. OMXS-index ligger vid klockan 14.30 på minus 0,2 procent.

Bostadsutvecklarna underskattar sparbehovet i de ekonomiska planerna

Bostadsutvecklarna underskattar sparbehovet i de ekonomiska planerna

Köp av bostadsrätt är för många den största och viktigaste affären i livet. Därför är det viktigt att som konsument ha tillgång till rätt och relevant information, inte minst vid köp av en nyproducerad bostadsrätt där årsredovisning saknas. Idag visar i stort sett alla...

Swedbank: Tillväxten växlar upp

Swedbank: Tillväxten växlar upp

Storbanken Swedbank bedömer att tillväxten tar fart ordentligt efter halvårsskiftet och banken skriver upp prognosen för svensk tillväxt. Vaccinproblem målas dock upp som en riskfaktor.

Swedbank: Ökad tillväxt i sikte – skruvar upp BNP-prognos

Återhämtningen i den svenska ekonomin har fortsatt, även om pandemin fortfarande tynger delar av tjänstesektorn. Vaccineringen pågår och tillväxten väntas öka takten under det andra halvåret och hålla i 2022.

Trist start på börsveckan

Stockholmsbörsen inledde börsveckan med sjunkande kurser. Vid stängning hade OMXS-index tappat 0,8 procent.

Göran Persson: "LKAB är ett företag som passar illa på börsen"

Göran Persson: "LKAB är ett företag som passar illa på börsen"

Swedbanks ordförande Göran Persson vill inte att LKAB ska börsnoteras, han tycker att nivån på kontantinsats vid bostadsaffärer ska sänkas och vinster i skolan förbjudas. Realtid.se. Publicerad 2021-04-16. Göran Persson är utöver att vara ordförande för...

Safello rekryterar Kennemar från Swedbank

Safello rekryterar Kennemar från Swedbank

Kryptomäklaren Safello kompletterar ledningsgruppen med tre nya namn. Andreas Kennemar, Karl Garberg och Michal Gromek. Realtid.se. Publicerad 2021-04-14. Andreas Kennemar kommer närmast från en roll som Technology Evangelist på Swedbank...

Svenska banker sätter press på byggbolag

Med hjälp av gemensamma riktlinjer för kreditgivning ska svenska banker säkerställa hållbara leverantörsled hos byggbolag. Sju svenska banker är nu på väg att ta fram gemensamma riktlinjer för att uppnå ökad hållbarhet i byggbolagens produktion och...

Börsen öppnar ner

Efter cirka tio minuters handel har det breda OMXS-indexet backat med 0,4 procent. Merparten av tungviktarna faller med gruvbolaget Boliden i botten, minus 1,4 procent. Svagt mot strömmen går Evolution, Swedbank, Essity och Swedish Match som lyfter en...

Uppr��rt i Sorsele när banken lämnar: ”Nedmontering av samhället”

Uppr��rt i Sorsele när banken lämnar: ”Nedmontering av samhället”

I maj försvinner Sorseles sista bankkontor – något som väcker känslor i kommunen. – Nedmontering av samhället, säger Sorselebon Ulrik Turesson.

Stockholmsbörsen öppnar uppåt

Stockholmsbörsen öppnar uppåt

I Asien var det lite blandat på börserna, med nedgångar i Tokyo men uppgång i Hongkong. I Stockholm ser det dock ut att gå mest uppåt i börsöppningen, efter en kvarts handel. Swedbank, Getinge och Kinnevik ligger i topp, med uppgångar på 2,6 procent,...

Di: Det kan pressa bankernas lånetillväxt

De svenska storbankerna Handelsbanken, Swedbank, Nordea och SEB riskerar att pressas av stigande räntor då dessa sänker bostadspriser och utlåningstillväxten inom bolån. Det skriver Di.

Uppåt på Stockholmsbörsen

Det går uppåt på Stockholmsbörsen under tisdagen. Index ligger på plus 1 procent.

Konsumtionen steg i Sverige under förra veckan

Konsumtionen steg i Sverige under förra veckan

Enligt bankens prognoschef Andreas Wallström fortsätter pandemin att lämna avtryck på omsättningen i flera branscher. ”Men konsumtionen är inte riktigt lika nedtryckt som den var när pandemin slog till förra året”, säger Wallström. Omsättningen inom...

Ranking: SEB bäst i klassen

Ranking: SEB bäst i klassen

SEB rankas högst, följt av Nordea. Sedan kommer Danske Bank, DNB och Swedbank på tredje till femte plats. Det är resultatet av 2020 års rankning av bankerna i Prosperas senaste mätning. Mellan 2017 och 2019 var Nordea bästa företagsbank, enligt...

Swedbank har lämnat in slutrapport till estniska Finansinspektionen

Swedbank har lämnat in en slutrapport om vilka åtgärder som vidtagits efter den estniska Finansinspektionens föreläggande i mitten av mars.

Företagslyft för Swish

Getswish AB, som lanserade mobilapplikationen för snart åtta år sedan, beskriver det som en milstolpe. Det är framförallt antalet företagsbetalningar med Swish som ökar på senare tid och de står nu för nästan 50 procent av antalet betalningar, enligt...

Banken som sätter hållbarhet först

Banken som sätter hållbarhet först

Swedbank är den enda nordiska banken som tar plats i Dow Jones Sustainability Index 2020. Hållbarhet är något som banken sätter som högsta fokus.

Strategen varnar för turbulens: Här är aktierna att köpa inför veckan

Strategen varnar för turbulens: Här är aktierna att köpa inför veckan

Swedbanks strateg Robert Oldstrand och Ålandsbankens Niklas Wellfelt tipsar om sina bästa aktier på börsen.

Expertduo guidar småsparare till pengarna

Förvänta dig inga snabba cash. Det här är sex långskott som ”du ska köpa och låsa in i byrålådan”. Det skriver Dagens Industri i tisdagens papperutgåva (obs, inloggning krävs). Tidningen har pratat med två börsexperter. Den ena är Fredrik Warg, aktiechef...

Utredning mot Bonnesen växer – åtal närmar sig

Hemlig men ständigt växande. Så kan brottsutredningen mot Swedbanks tidigare vd beskrivas. I över ett och ett halvt år har den pågått. Åklagaren beskriver materialet som ”omfattande”. Expert räknar med åtal.

Kortanvändningen närmar sig fjolårets nivåer

Kortanvändningen närmar sig fjolårets nivåer

Korttransaktionerna i Sverige ökade under första veckan i augusti, vilket indikerar att konsumtionen nu till stor del har återhämtat sig från coronakrisen och är nära fjolårets nivåer, enligt storbanken Swedbank. I transaktionsflödena syns en fortsatt förbättring för...

Nykomlingen Sveriges mest lönsamma bank – avkastning nära 50 procent

Nykomlingen Sveriges mest lönsamma bank – avkastning nära 50 procent

En liten nischaktör seglar upp i topp och klår resten av finansbranschen med stor marginal, visar en genomgång.

Flera riktkurshöjningar på Boliden och Nordea

I tabellen nedan visas ett axplock av de rekommendationsnyheter som Finwire har rapporterat hittills i dag. ABB, Nordea höjer riktkursen för ABB till 240 kronor (235), upprepar köp. ABB, Pareto Securities höjer riktkursen för ABB till 270 kronor (260), upprepar...

Ida Arnstedt: Rädda kontanterna innan det är för sent

Alla som läst Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” noggrant vet att det är en god idé att alltid ha kontanter hemma, skriver Ida Arnstedt. Västerbottens-Kuriren. redaktion@vk.se. redaktion@vk.se.

Räntenettot och låga kostnader lyfter Swedbank

Räntenettot och låga kostnader lyfter Swedbank

Rörelseresultat om 5 998 miljoner kronor, jämfört med analytikernas prognos på 4 376 miljoner kronor. Provisionsnettot uppgick till 2 925 miljoner kronor. Kreditförlusterna landade på 1 235 miljoner kronor. Väntat var 1 547 miljoner kronor. Swedbanks totala...

Swedbank: rörelseresultat högre än estimat, även räntenettot

Swedbank: rörelseresultat högre än estimat, även räntenettot

STOCKHOLM (Direkt) Swedbanks rörelseresultat blev 5.998 miljoner kronor i det andra kvartalet 2020. Ett genomsnitt av 19 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 4.376 miljoner kronor. Räntenettot blev 6.886...

Sparekonom om storbanksrapporter

Rapportanalys Stabilt från Swedbank, tuffare för Nordea. Nordnets sparekonom Frida Bratt har tittat närmare på storbankernas kvartalsrapporter. Stabilt, men inget att hurra för var Frida Bratts analys av kvartalsrapporterna för SEB och Handelsbanken i...

Swedbank utser ny ir-chef

Swedbanks hittillsvarande chef för investor relations, Gregori Karamouzis, har utsetts till ny chef för Group Treasury.

Swedbank får ny chefsjurist och ny chef för baltiska verksamheten

Swedbank får ny chefsjurist och ny chef för baltiska verksamheten

Publicerad: 2020-07-10 08:15. Charlotte Rydin blir chefsjurist och chef för Group Legal. Ny chef för Baltisk bankverksamhet blir Jon Lidefelt. Foto: Alecta, Evelina Carborn och Swedbank. Swedbanks koncernledning får nya medlemmar när Charlotte Rydin blir...

Nervösa Deutsche Bank höjer Apples riktkurs

Nervösa Deutsche Bank höjer Apples riktkurs

Deutsche Bank höjer riktkursen för Apple till 400 dollar från 380 dollar samtidigt som rekommendationen köp upprepas. Den höjda riktkursen kommer i samband med att IT-jätten konstant slår nya kursrekord varje vecka. Det gör analytikerna på Deutsche...

Rekyl inom industrin – botten passerad

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) steg till 47,3 i juni, från uppreviderade 40,0 i maj, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.

Få skäl att vara nöjda på Wallenberg-sfärens husbank

En anmärkning istället för en varning och 1 miljard istället för 4 miljarder i böter. Så blev utfallet för SEB i jämförelse med rekordsanktionen som Finansinspektionen delade ut till Swedbank tidigare i år. SEB framstår nästan som lite smånöjda när de poängterar...

Dan Lucas: Slapphet mot penningtvätt kostar mer än det smakar

Dan Lucas: Slapphet mot penningtvätt kostar mer än det smakar

Så har ännu en svensk bank avslöjats med slapphet när det gäller penningtvätt i Baltikum. Det förvånar inte. Vad som är förvånande är taffligheten och blindheten hos bankledningar som inte kunde se vad som hände under näsan på dem. Dan Lucas Text.

Handeln ökar – men krisen inte över

Handeln ökar – men krisen inte över

Svenskarnas konsumtion har ökat sedan i april och är nu tillbaka på fjolårets nivåer, enligt Swedbank. Däremot är det stora skillnader på hur pengarna spenderas. – Det är en tydlig indikation på att man inte tycker att krisen är över, säger Pernilla Johansson,...

Efter domen kring bank-id – nu hotas de av konkurs

Tidigare i juni meddelades att Accumulate förlorar rättstvisten mot BID, som ligger bakom Mobilt BankID. Nu ansöker företaget om.

200 lurade sparare stämmer låneplattform

Drygt 2 000 sparare har gått ihop och stämt den lettiska bedrägerimisstänkta låneplattformen Envestio vars verksamhet möjliggjordes av svenska bankerna SEB och Swedbank. – Vi vill att bankerna ska kompensera oss för de pengar vi förlorade i...

Misstänkta konton i storbanker

Misstänkta konton i storbanker

Den bedrägerimisstänkta lettiska låneplattformen Envestio har använt konton i de svenska storbankerna SEB och Swedbank, avslöjar SVT Nyheter. Mångmiljonbelopp ska ha förts över till tveksamma verksamheter. Både SEB och Swedbank uppger för SVT...

Di: Kreditförlusterna – bankernas akilleshäl

Di: Kreditförlusterna – bankernas akilleshäl

Dagens industri uttrycker en skepsis över Swedbank och Danske Bank trots att bankernas värderingar bottnat i mars. Utvecklingen det närmaste kvartalet hänger på kreditförlusterna, skriver tidningen. Även norska DNB tas upp i analysen sedan...

Dystrare syn på konjunkturen bland småföretagarna i Uppsala län

För andra året i rad backade förväntningarna på konjunkturen hos länets småföretagare. Inför nästa år tror man att avmattningen fortsätter. Däremot...

Det BIDde inga pengar – Techbolag förlorar i rätten

Betallösningsbolaget Accumulate har förlorat har förlorat sin stämningsprocess mot BID, som driver tjänsten Mobilt BankID.

Här är Swedbanks nya favorit inom basindustrin

Här är Swedbanks nya favorit inom basindustrin

Aktietips I Swedbanks senaste uppdatering av bankens sektorfavoriter åker Ahlström-Munksjö ut och ersätts i stället av BillerudKorsnäs i sektorn basindustri. På Swedbanks placeringssajt Aktiellt framkommer att banken med den osäkerhet som råder främst...

Så påverkar coronapandemin din pension

Så påverkar coronapandemin din pension

Konsekvenserna av corona har gett tydliga konsekvenser för arbetsmarknaden och ur ett makroekonomiskt perspektiv. Det kommer också att märkas i pensionärernas plånböcker nästa år. Får tillägg på 600 kronor. Swedbanks analys bygger på att...

Konjunkturnedgången dämpades i maj

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) steg till 39,2 i maj, ned från nedreviderade 36,4 i april, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.

Doctrin tar 83 Mkr i nyemission

Totalt har Doctrin nu erhållit 237 miljoner svenska kronor i kapital. Befintliga investerare, såsom HealthCap och Capio, visar även de fortsatt förtroende för bolaget. Kapitalet kommer användas för produktutveckling och expansion för att skapa ytterligare värde...

Ägare kan stämma förre Swedbankordföranden

Ägare kan stämma förre Swedbankordföranden

Det är nu upp till Swedbanks sittande styrelse, med tidigare statsministern Göran Persson som ordförande, att avgöra om banken ska gå vidare och faktiskt inleda en process mot Lars Idermark och den före detta vice ordföranden Ulrika Francke.

Göran Persson: ”Då är vi ju alla offer”

Göran Persson: ”Då är vi ju alla offer”

Göran Persson är kritisk till att Riksbankens utlovade lån på 500 miljarder inte fungerar. Den tidigare statsministern och numera ordförande i Swedbank är dessutom rädd för att hela eurons framtid står på spel.

Volvo Cars lyfter statliga miljarder i lån och garantier

Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely, tar del av lån och lånegarantier för mångmiljardbelopp från svenska staten på grund av coronakrisen. ”Det ger oss flexibilitet i vår likviditet med tanke på osäkerheten på marknaden”, säger Stefan Elfström,...

Tre av fyra tror på lägre bostadspriser

Enligt undersökningen har coronakrisen lett till mindre förändringar i köp och säljbeteendet på marknaden, samt haft en viss inverkan på flyttplaner. “12 procent av de tillfrågade uppger att coronakrisen påverkat deras flyttplaner. Sjunkande bostadspriser...

Antonia Gibson ny vd på Tundra Fonder

Antonia Gibson ny vd på Tundra Fonder

Efter att Jon Scheiber lämnar sin nuvarande roll efter sex år som vd tar Antonia Gibson över rollen som vd. Antonia Gibson är ny VD för Tundra Fonde efter att Jon Scheiber lämnar sin nuvarande roll efter sex år som vd. Antonia Gibson, som fram till nu har haft...

Fd Swedbank-anställda åtalade

Fd Swedbank-anställda åtalade

Lettiska åklagare har väckt åtal mot elva personer misstänkta för penning- tvätt, däribland flera tidigare lokal- anställda på Swedbank. Det rapporterar Dagens Industri med hänvisning till bland annat den lettiska tidningen Diena. Swedbanks lettiska...

Stor pessimism bland småföretagarna i Östergötland

Småföretagsbarometern har gjort en delrapport med utgångspunkt i det dystra läget under coronapandemin. Rapporten avslöjar en stor pessimism och företagarna tror de går mot nedgång gällande sysselsättning, omsättning och orderingång.

Bonnesen blir klurig nöt för åklagaren

Åklagare Thomas Langrot har i över ett års tid ansvarat för en förundersökning i spåren av penningtvättsavslöjandena i Swedbank. Nu i veckan kan tidigare vd Birgitte Bonnesen bli den första att delges misstanke om brott, åtminstone vad som hittills är känt.

Swedbank skjuter upp utdelningsbeslut

Swedbank skjuter upp utdelningsbeslut

Aktie Swedbanks styrelse kommer inte att fatta beslut om utdelning på årsstämman den 28 maj. Det framgår av ett pressmeddelande. Styrelsen föreslår i stället att beslut om utdelning kommer att tas ”när covid-19-pandemins konsekvenser bättre kan...

Swedbanks räntenetto ljuspunkt i dyster rapport

Swedbanks räntenetto ljuspunkt i dyster rapport

Swedbank redovisar intäkter som var lägre än väntat under första kvartalet. Bolaget rapporterar en förlust. De totala intäkterna uppgick till 10 232 miljoner kronor (11 362), vilket var sämre än Factsets analytikerkonsensus som låg på 10 516 miljoner kronor.

Vi verkar konsumera mindre i kristider Kortköpen har fallit med 25 procent för varor vi kan överleva utan

Dagens Industri har tagit del av statistik från Swedbank som visar ett dramatiskt fall när det gäller svenska hushålls inköp med olika typer av betalkort. Statistiken omfattar cirka 50 procent av alla transaktioner som görs med kort i Sverige men...

Kraftigt uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en rejäl uppgång. OMXS-indexet ökade 3,3 procent. Även ledande Europabörser steg kraftigt.

Rådgivare på Swedbank misstänks ha stulit 35 miljoner från kunder

Rådgivare på Swedbank misstänks ha stulit 35 miljoner från kunder

En före detta rådgivare på Swedbank misstänks ha över stulit miljoner kronor från kunder under två års tid. Läs hela nyheten här:

DNB: Gruvbolagets potential inte inprisad i kursen

DNB: Gruvbolagets potential inte inprisad i kursen

Lundin Minings aktie har fallit 22 procent sedan mitten av november och på de nivåerna är bolagets tillväxtpotential inte inprisad i kursen. Bolaget är ett attraktivt tillväxt- och utdelningsfall, som handlas till rabatt jämfört med andra bolag i sektorn. Det anser...

Swedbank: Hushållen stärks i vårpropositionen

”Även om krispaketen främst innehåller åtgärder som riktar sig till företag för att rädda arbetstillfällen finns det också delar som påverkar hushållens plånböcker”, konstaterar banken. Främst pekar Swedbank på den tillfälliga förstärkningen av...

Här är Swedbanks nya sektorfavoriter

Aktietips Swedbank stuvar om bland sektorfavoriterna och byter till ett par aktier som har möjlighet att hantera rådande marknadsklimat och som kan komma att ha en relativt tidig återhämtning. Inom sektorn Fastigheter/Bygg ersätts det kontorsfokuserade...

Svagt ned på Stockholmsbörsen

Svagt ned på Stockholmsbörsen

BÖRS Börs Coronakrisen fortsätter oroa marknaden. OMXS-index slutade svagt nedåt på onsdagen, minus 0,1 procent.Bland förlorarna fanns låsjätten Assa Abloy och storbanken Swedbank, vars aktier föll efter vinstvarningar.

Swedbank spenderar mer – vi får veta mindre om penningtvätten

Swedbank spenderar mer – vi får veta mindre om penningtvätten

I hasardspel finns en mytomspunnen strategi som säger att det är bäst att dubbla insatsen vid förlust för att till sist hamna på plus. Det verkar också vara ett rådande regel vid inköp av konsulttjänster bland större svenska institutioner. Det som inte går att lösa...

ABG: Investmentbolaget har straffats för hårt

Kinnevik har gått sämre än börsen generellt sedan investmentbolagets rapport för det fjärde kvartalet i februari. Aktien har därmed blivit straffad för hårt. Det menar ABG Sundal Collier.

Återhämtningen kan gå snabbare än väntat”

Pandemin Återhämtningen från en djup global recession kan bli snabbare än många prognosmakare förutspår. Det skriver Jamie Thompson, chef för makroscenarier på Oxford Analytics, i en analys på onsdagen. Han hänvisar till en genomgång de gjort av...

Swedbank: Nedgången blir värre än finanskrisen

Swedbank: Nedgången blir värre än finanskrisen

Pandemin Coronakrisen får världsekonomin i fritt fall för närvarande. Nedgången i svensk ekonomi blir också både bredare och snabbare än under finanskrisen. Arbetslösheten skjuter upp till 10 procent till sommaren, trots finanspolitiska stimulanser utan...

Katastrofprognosen: 10 procents arbetslöshet i sommar

Katastrofprognosen: 10 procents arbetslöshet i sommar

De stimulansåtgärder som nu genomförs av centralbanker och regeringar är nödvändiga, men inte tillräckliga för att hindra en global recession. Det skriver Swedbank i sin senaste konjunkturprognos. BNP förväntas falla med mellan 3 och 6 procent i de flesta...

Göran Persson: ”Värsta veckorna framför oss”

Sveriges tidigare statsminister Göran Persson, som var finansminister under krisåren på 1990-talet, uppger att han är ohyggligt oroad över den realekonomiska utvecklingen i hela världen. ”Jag är också förvånad över hur snabbt det har gått, och jag tror att vi...

Handelsbanken drar tillbaka höjda styrelsearvoden

Publicerad: 2020-03-25 07:58. STOCKHOLM 20190717 Svenska Handelsbankens vd Carina Åkerström presenterar bankens delårsrapport på huvudkontoret i Stockholm. foto: Magnus Andersson / TT / kod 11930. Handelsbanken drar tillbaka höjda...

Analytiker: Ser "relativt okej" ut för banken

Analytiker: Ser "relativt okej" ut för banken

PENNINGTVÄTT Penningtvätt Advokatbyrån Clifford Chances rapport om Swedbanks misstänkta penningtvätt är i linje med vad man hade kunnat tro, anser en analytiker. Det är lugnande besked för både banken och dess kunder.Aktiespararna vill på nytt ta...

Ökat tryck på banker att stoppa utdelningar

Ökat tryck på banker att stoppa utdelningar

EKONOMI Ekonomi Stoppa aktieutdelningarna från banker och kreditmarknadsbolag, uppmanar Finansinspektionen (FI). Flera institutionella storägare, som Alecta och Första AP-fonden, stödjer FI:s initiativ.Frågan är glödhet inför Handelsbankens årsstämma...

Slutrapport om Swedbank i dag

PENNINGTVÄTT Penningtvätt Klockan 07 på måndagsmorgonen ska en internationell advokatbyrå släppa sin analys av Swedbank och den misstänkta omfattande penningtvätten genom bankens verksamheter i Baltikum.

Clifford Chances rapport bekräftar bilden av ett misslyckande”

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson är kritisk till hur den egna banken arbetat för att stävja penningtvätt. "Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa", säger han,.

Brigitte Bonnesens fallskärm dras tillbaks

Brigitte Bonnesens fallskärm dras tillbaks

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen skulle när hon lämnade banken få 26,6 miljoner i ”ersättning vid uppsägning”. Nu drar Swedbank tillbaka avgångsvederlaget. Bankens styrelse har också beslutat att inte rikta skadeståndsanspråk mot Bonnesen.

Bonnesen snuvas på fallskärmen men slipper krav på skadestånd

Bonnesen snuvas på fallskärmen men slipper krav på skadestånd

Swedbank drar tillbaka avgångsvederlaget till den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen, uppger banken i ett pressmeddelande. ”Styrelsen har också beslutat att inte rikta skadeståndsanspråk mot Birgitte Bonnesen”, uppger Swedbank.

Bonnesen snuvas på fallskärmen men slipper krav på skadestånd

Swedbank drar tillbaka avgångsvederlaget till den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen, uppger banken i ett pressmeddelande. ”Styrelsen har också beslutat att inte rikta skadeståndsanspråk mot Birgitte Bonnesen”, uppger Swedbank.

FI bör skärpa banktillsynen

Till slut agerade Finansinspektionen (FI). På torsdagen beslöt myndigheten att bötfälla Swedbank med 4 miljarder kronor. Det är det högsta belopp FI har dömt ut hittills, men mindre än maxbeloppet 5,6 miljarder. Slutsatserna gäller inte huruvida penningtvätt...

Bratt: Bara början för Swedbank

Bratt: Bara början för Swedbank

Penningtvättshärvan Gårdagens besked om att Swedbank får betala 4 miljarder i sanktionsavgift är fullt rimligt. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som dock tror att detta bara är början. Risken för att banken också får böta i USA ökar nu kraftigt.

Också Swedbank ger amorteringsfrist

Också Swedbank ger amorteringsfrist

Även Swedbank erbjuder amorteringslättnader i coronavirusets spår. Privatkunder kan ansöka om amorteringsbefrielse för bolån i max tolv månader och för övriga lån i högst sex månader. Ränta betalas som vanligt. Efter tre månader omprövar banken...

TT-FLASH: Penningtvättböter för Swedbank

Swedbank ska betala 4 miljarder i sanktionsavgift för brister i hanteringen av penningtvätt i Baltikum, beslutar Finansinspektionen. 17:44 | 2020-03-19. Bild: Jonas Ekströmer/TT | Tomt klassrum. Arkivbild. Skolstängning inte aktuell – just nu. Politik Regeringen...

I dag kan FI ge Swedbank en miljardsmocka

EKONOMI Ekonomi Nu väntar eventuellt miljarder i sanktionsavgift för Swedbank på grund av penningtvätt i Baltikum. Sent i eftermiddag kommer beskedet från Finansinspektionen. Men det är troligen inte det värsta. Längre fram väntar beslut om...

Nu riktas blickarna mot ex-topparna på Swedbank

Nu riktas blickarna mot ex-topparna på Swedbank

Finansinspektionens besked om en eventuell sanktion mot Swedbank är ett av de känsligaste besluten som myndigheten någonsin fattat, skriver Realtids Per Agerman. Krönika. Per Agerman. ons, 2020-03-18 14:56...

Goldman Sachs sänker storbankernas riktkurser

Goldman Sachs sänker storbankernas riktkurser

Sektor Goldman Sachs har sänkt riktkurserna för samtliga svenska storbanker, framgår av Bloomberg. Inga rekommendationsförändringar delas dock efter måndagens rejäla kursreaktioner i den globala banksektorn. Investmentbanken sänker...

Stockholmsbörsen vänder ned

Stockholmsbörsen som varit klart på plus under stora delar av onsdagen vänder vid lunchtid ned under nollan. ons, 2020-03-11 09:06. Vid 12.40-tiden är OMXSPI ned 0,4 procent medan OMXS30 är försiktigt upp med 0,02 procent. Strax efter öppning var...

Stockholmsbörsen vänder återigen nedåt

EKONOMI Ekonomi Stockholmsbörsen tappar fart för andra dagen i rad.Morgonens uppgång är utraderad och OMXS-index ligger vid 13.30-tiden på minus 0,6 procent. Swedbank går mot strömmen och stiger drygt fyra procent.

Analys: ”Ännu återstår många frågetecken”

Analys: ”Ännu återstår många frågetecken”

En första pusselbit kring Swedbanks misstänkta penningtvättsaffärer publicerades under onsdagen. Men rapporten om troliga sanktionsbrott relaterade till penningtvätt gäller bara en bråkdel av misstankarna om penningtvätt för mångmiljardbelopp.

Swedbank: Så kan coronaviruset slå mot svensk ekonomi

Swedbank: Så kan coronaviruset slå mot svensk ekonomi

Coronaviruset kan komma att få svensk BNP-tillväxt att bromsa in till 0,4 procent i år. Det bedömer Swedbank i en analys.

Här är onsdagens färska köprekar

Placeringstips och råd om aktier, fonder, sparande och privatekonomi.

Stora störningar hos Swedbank – går inte att logga in i internetbanken

Storbanken Swedbank har fått nya problem med driftstörningar på onsdagsmorgonen. Strax efter klockan sex på morgonen upptäcktes att det inte gick att logga in i internetbanken – vare sig i mobilappen eller via en webläsare. "Det stämmer att vi har ett...

Klädjätten in i Swedbanks sektorfavoriter

Klädjätten in i Swedbanks sektorfavoriter

Swedbank tar in klädjätten bland sina favoriter inom sektorn Konsument. Samtidigt får Husqvarna lämna.

Räntefond går back – sparare betalade 1 miljard

Räntefond går back – sparare betalade 1 miljard

Swedbanks Räntefond Flexibel, som har målet att ge positiv avkastning oavsett ränteläge, har backat med 3 procent de senaste fem åren. Banken har samtidigt tagit ut 1 miljard kronor i fondavgifter från spararna.

Ljusning i industrin – men coronaeffekter kan komma

Konjunkturen i tillverkningsindustrin i eurozonen och Sverige förbättrades i februari. Men förmodligen är siffrorna redan överspelade.

Swedbank: Räkna med negativ corona-chock för industrin

Analys Coronaviruset börjar sätta sina spår på svensk ekonomi och man kan räkna med en tillfällig negativ chock på Sveriges industriproduktion. Skulle viruset spridas till fler exportmarknader än enbart Kina kan den industriella nedgången bli djupare och...

Swedbanks ex-vd kan åtalas för svindleri – kallad till polis

Swedbanks ex-vd kan åtalas för svindleri – kallad till polis

Swedbanks ex-vd, Birgitte Bonnesen, kan åtalas för grovt svindleri i Swedbankhärvan – kallad till polisförhör.

Så påverkas pensionen om du jobbar längre

Så påverkas pensionen om du jobbar längre

Placeringstips och råd om aktier, fonder, sparande och privatekonomi.

Stockholmsbörsen faller drygt 4 procent – ”klassisk risk off”

Fallet tilltar på Stockholmsbörsen efter den ökande oron kring coronavirusets spridning. Strax efter klockan 15 på måndagen har både breda index OMXSPI och storbolagsindex OMXS30 sjunkit 4,3 procent. ”Det är en väldigt klassisk risk off-rörelse som...

Fondförmögenheten har ökat 260 miljarder

Den svenska fondförmögenheten ligger på 4 786 miljarder kronor – en ökning med 260 miljarder sedan föregående kvartal. fre, 2020-02-21 10:10. SCB rapporterar att den totala fondförmögenheten vid utgången av december 2019 uppgick till 4 786 miljarder...

Igår fick han in nästan 1 miljard kronor – på 2 timmar

Igår fick han in nästan 1 miljard kronor – på 2 timmar

Det tog knappt två timmar. Sedan hade Storytel fått in närmare 1 miljard kronor från ett gäng tunga investerare. "Det gick relativt enkelt och snabbt. Vi har levererat på alla prognoser vi gett sedan vi noterade bolaget. Då får man ett stort förtroende hos...