Sveriges regering

Regeringen ger grönt ljus till Kriegers Flak

Regeringen ger grönt ljus till Kriegers Flak

Regeringen ger byggtillstånd för Vattenfalls vindkraftspark Kriegers Flak, tre mil söder om Trelleborg. Totalt handlar det om 40-50 vindkraftverk på totalt cirka 640 MW. Om planerna går i lås kan parken vara i drift runt 2028.

PTS ska göra en omvärldsanalys för att stärka bredbandsutbyggnaden i hela landet

BREDBAND Post- och telestyrelsen, PTS, har fått i uppdrag av regeringen att göra en omvärldsanalys för att hitta lösningar som kan bidra till att utbyggnaden av bredband så att det långsiktiga målet i bredbandsstrategin till 2025 om att 98 procent av...

Utredning ska öka kliniska prövningar

– För att skapa en modern och innovativ hälso- och sjukvård i världsklass behövs tidig tillgång till nya behandlingsmetoder. Här är kliniska prövningar en viktig del. Utredningen ska synliggöra varför dessa har minskat över tid och ta...

Näringsministern efter Natobeskedet: ”Vi måste prata mer frihandel”

Näringsministern efter Natobeskedet: ”Vi måste prata mer frihandel”

Kriget i Ukraina och ett svenskt Nato-medlemskap innebär möjligheter för näringslivet.”Det är ingen nackdel för svensk industri, vi har alltid varit väldigt västorienterade”, säger n��ringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

ÖB: Helt rätt beslut i det här läget

ÖB: Helt rätt beslut i det här läget

Sydsvenskan, grundad 1848 av Bernhard Cronholm (teckningen), är Sydsveriges ledande morgontidning. I papperstidningen, på webben, i läsplattan och i mobilen förmedlar tidningen händelser och nyheter i närmiljön, men också i Sverige och världen. Sydsvenskan...

Okunnigt och vilseledande om kärnkraften av regeringen

I södra Sverige råder det ett kraftigt underskott av elproduktion efter reaktornedläggningarna och där det nu är smutsig kolkraft och rysk naturgas som sätter priset på el. När nu bransch efter bransch ska ställa om för...

Så stor blir rabatten för filminspelningar

En rabatt på 25 procent, det kommer filminspelningar i Sverige att kunna ansöka om, enligt ett förslag om produktionsincitament från regeringen. TT. redaktionen@folkbladet.nu. Annons. Regeringen satsar på produktionsincitament – det vill säga rabatter...

Ann Linde om Finlands besked: Sverige kan inte stå still

Ann Linde om Finlands besked: Sverige kan inte stå still

Finland har nu tagit sina första steg mot ett Nato-medlemskap. Nu riktas blickarna mot Sverige och hur regeringen kommer att ställa sig till att gå med i försvarsalliansen.

Shekarabi sammankallar pensionsgruppen

Shekarabi sammankallar pensionsgruppen

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kallar in pensionsgruppen för att försöka komma överens om hur pensionerna ska kunna höjas.”Det viktiga är att de får en höjning av pensionerna redan i höst”, säger han.

Kommunerna ersätts för tillfälliga boenden

Regeringen har nu slagit fast att kommuner som ordnat tillfälliga boenden för personer från Ukraina får statlig…

Allvarligt hot mot den allmänna ordningen” – återinförd gränskontroll

Händelseutvecklingen och situationen i vår omvärld är ytterst allvarlig och den sammantagna terrorhotnivån i Sverige är fortfarande förhöjd. Kontroller vid..

Hård kritik mot bilisternas tusenlapp: ”Ökar utsläppen”

Hård kritik mot bilisternas tusenlapp: ”Ökar utsläppen”

Regeringen har inte gett upp planerna på att förse svenska bilägare med 1 000 kr i kompensation för de höga bensin- och dieselpriserna. I skrivande stund räcker det till 48 liter bensin eller 41 liter diesel, alltså omkring en tank för de flesta bilägare.

Viveka Hedbjörk: Våra friheter kan inte tas för givna

Viveka Hedbjörk: Våra friheter kan inte tas för givna

Ekonomi Det nya systemet för skattereduktion för arbetsresor justeras, med bland annat höjda nivåer och avstånd. – Det är en kraftfull satsning som vi gör för att man ska kunna ta sig till jobbet oavsett om man tar bilen, åker tåg eller samåker, säger...

MP vill höja biståndet kraftigt

Sverige Miljöpartiet vill höja nivån för Sveriges bistånd rejält från 1 till 1,25 procent av BNI. MP går mot strömmen när regeringen nyss föreslagit stora avräkningar i biståndet för flyktingmottagande från Ukraina.

Tuffare tag mot utländska åkerier välkomnas av fack och bransch

Regeringen vill skärpa kraven mot utländska åkerier så att fler regelbrott ger polisen rätt att låsa fast fordonen, så kallad klampning.Både branschen och facket tycker att det är bra åtgärder, men efterlyser borttagen tidsgräns och utökade kontroller.

Ny plattform för att sprida kunskap om idrott och fritid

Ny plattform för att sprida kunskap om idrott och fritid

Centrum för idrottsforskning (CIF) får i uppdrag att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid.

Vårbudgeten 2022 på fem minuter

Vårbudgeten 2022 på fem minuter

I dag överlämnar regeringen riktlinjerna för den ekonomiska politiken och vårändringsbudgeten. I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge lägger...

Inget mer coronastöd till kulturlivet

Det blir inget mer coronastöd till kulturbranschen – åtminstone inte under 2022. Regeringens vårbudget är tunn läsning för det svenska kulturlivet. TTText. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter uppmanar kulturutövare i Sverige att söka återstartsstöd...

Vänsterpartiet om vårbudgeten – se direkt

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati kommenterar regeringens vårändringsbudget.Di TV sänder direkt via TT med start 10.30.

Släppt styrspakarna och driver för vinden”

Släppt styrspakarna och driver för vinden”

Kristdemokraterna är starkt kritiska till regeringens vårbudget och anser att mer måste göras för att möta prisökningar, vårdkriser och otryggheten.”Regeringen har varit passiv inför den här situationen”, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson...

Elisabeth Marmorstein: Krig och pandemi präglar budgeten

Elisabeth Marmorstein: Krig och pandemi präglar budgeten

Regeringens vårproposition lämnades till riksdagen under tisdagen. Den präglas av kriget i Ukraina och efterdyningarna av pandemin, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

C-kritik mot budgeten: ”För splittrad”

Centerpartiet riktar hård kritik mot regeringens vårbudget och vill inte utlova något stöd till pensionsförslaget med ett nytt garantitillägg.

M kritisk mot utvecklingen i Sverige: ”Inget i budgeten gör någonting annorlunda”

Sverige har blivit ett land med grov kriminalitet som har slagit rot, hög arbetslöshet och dyra drivmedelspriser. Så sammanfattar Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson resultatet av Socialdemokraternas åtta år vid makten,...

Dambergs hot: Då blir pensionerna en valfråga

Dambergs hot: Då blir pensionerna en valfråga

Finansminister Mikael Damberg hotar med att göra pensionerna till valfråga om de andra riksdagspartierna inte släpper igenom hans budget. Men långsiktigt tror han inte att Sverige kan styras av en regering som saknar stöd i riksdagen.

Regeringen godtar SvK:s 8 miljarderspaket för norra Sverige

Regeringen godtar SvK:s 8 miljarderspaket för norra Sverige

(Montel) Regeringen godkände under tisdagen Svenska Kraftnäts (SvK) investeringspaket Norrlandskusten på 8,4 miljarder kronor, vilket ska förbereda anslutningen av 9.000 MW effekt i norra Sverige.

Regeringen stöder fotbolls-EM i Sverige

Regeringen ger sitt fulla stöd till de nordiska fotbollsförbundens ansökan om att arrangera fotbolls-EM för damer 2025. I ett pressmeddelande bekräftar man beslutet.

Regeringen är hindret för elomställningen

Staten investerar 8,4 miljarder kronor för elnäts- och kraftstationsutbyggnad i Norrland. På tisdagsmorgonen presenterade energiminister Khashayar Farmanbar det beslut som regeringen har fattat om detta.

Regeringen kritiseras – åtta vindprojekt väntar på besked

Regeringen kritiseras – åtta vindprojekt väntar på besked

Det ska gå fortare att bygga vindkraft i Sverige, tycker regeringen. Men själv har regeringen åtta havsbaserade projekt som väntar på avgörande, rapporterar tidningen Energi.

Mer stöd till grönare transporter i vårbudget

Mer stöd till grönare transporter i vårbudget

Känt sedan tidigare är att regeringen tillför 3,9 miljarder för att fylla på klimatbonusen. Den som köper en elbil får där ett stöd på 70 000 kronor. Årets pengar – 3,5 miljarder – tog slut redan i början av året.

Regeringen presenterar vindkraftspaket

Kommuner som accepterar vindkraftsparker ska belönas, föreslår regeringen. Det kan handla om att få en ny idrottsplats. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en pressträff på onsdagen. – Regeringen går nu fram med ett rejält...

SKR vill ha fler besked om mottagandet

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar regeringens lagförslag om ett mer jämnt fördelat flyktingmottagande. Men organisationen vill ha mer besked om ersättningar. – Ytterst handlar det om vilka förutsättningar kommunerna får, säger sektionschef...

Kraftig sänkning av dieselskatten

Kraftig sänkning av dieselskatten

En skattenedsättning för diesel som används inom jord- och skogsbruk. Det föreslår regeringen i vårändringsbudgeten för att stötta det svenska jordbruket. Anna-Caren Sätherberg och regeringen föreslår ändringar i vårändringsbudgeten för att sänka...

Startlån ska underlätta för nya bostadsköpare

Startlån ska underlätta för nya bostadsköpare

Ekonomi Någon typ av EU-sanktioner mot rysk olja diskuteras. En 50-procentig tull på gas, olja, kol, spannmål och metaller från Ryssland är ett annat förslag. Helgens rapportering om misstänkta ryska krigsbrott i Ukraina kan ha förändrat spelplanen.

Kritik mot miljardstöden till datorhallar – nu granskar Riksrevisionen

Microsoft och andra datorjättar lockas till Sverige med fossilfri energi för att bygga sin gröna image.Serverhallsbolagen har fått investeringsstöd och.

En mer förutsägbar byggprocess med certifierade byggprojekteringsföretag

Flera utredningar har de senaste åren framhållit att ett hinder för standardisering, innovation och effektivitet i bostadsbyggandet är att kommunerna gör olika tolkningar av Boverkets byggregler. Problemet är störst för de byggaktörer vars byggprojekt i...

Miljard till fjärde dos för äldre

Miljard till fjärde dos för äldre

Regeringen avsätter 1,2 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att täcka kostnader för en fjärde coviddos för…

Regeringen sänker BNP-prognosen: ”Tufft när inflationen sticker iväg”

Regeringen sänker BNP-prognosen: ”Tufft när inflationen sticker iväg”

Regeringen sänker BNP-prognosen när kriget i Ukraina kastar långa skuggor också över svensk ekonomi. ”Alla drabbas av det här kriget, både företag och hushåll”, säger Mikael Damberg, finansminister.

Regeringens miss om ryska fartygen – spred felaktig siffra

Regeringen har tonat ner frågan om de ryska fartygen och har upprepade gånger påstått att det endast handlar om 12 fartyg per år som anlöper svenska hamnar. Men siffran är helt felaktig – och den egentliga siffran är mer än tio gånger så hög.

Slopat inreseförbud från alla länder

Från och med den 1 april kommer inreseförbudet som gäller för alla länder utanför EU och EES tas bort, meddelar regeringen. ... Dessutom slopas kravet på bevis för vaccination eller negativt covidtest vid inresa till Sverige. Besluten...

Regeringen ger grönt ljus för Beowulf Minings omstridda gruvplaner i Kallak

Regeringen ger grönt ljus för Beowulf Minings omstridda gruvplaner i Kallak

LULEÅ. Regeringen säger ja till det omstridda gruvprojektet Kallak i Jokkmokks kommun. Nu väntar en svår och sannolikt lång miljöprocess för Beowulf Mining innan det blir en järnmalmsgruva.

Så ska finanssektorn stärkas mot cyberangrepp

Så ska finanssektorn stärkas mot cyberangrepp

Risken för cyberangrepp har ökat. Arkivbild. Annons. Regeringen pekar på en ökad risk för cyberangrepp sedan Ryssland invaderade Ukraina, och vill ha Finansinspektionens förslag senare i...

Elvägar kan bli avgiftsbelagda

– Regeringen arbetar aktivt för att driva på den gröna industriella revolutionen. På så sätt minskas utsläppen och så hamnar framtidens jobb i Sverige, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. Uppdraget till Transportstyrelsen innebär att myndigheten ska...

Mottagandet av flyktingar från Ukraina är statens ansvar

Kommuner och regioner vill bistå i en humanitär katastrof som följer på kriget. Ett bra mottagande kräver tydliga besked av regeringen om hur det organiseras, finansieras och regleras.

Riksdagen sänker bränslepriset med 50 öre per liter

Riksdagen sänker bränslepriset med 50 öre per liter

Riksdagen har beslutat att sänka skatten på bensin och diesel, vilket ger 50 öre lägre literpris vid pump från och med 1 maj. Samtliga partier utom Miljöpartiet röstade för förslaget. Sänkningen kom till efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och...

Ygeman: Kan komma upp till 300 000 flyktingar från Ukraina

Ygeman: Kan komma upp till 300 000 flyktingar från Ukraina

Bedömningarna kring hur många fler flyktingar som kan komma att söka sig till just Sverige görs utifrån hur många som flydde kriget i forna Jugoslavien och i Syrien. 20 000 människor ska ha flytt från Ukraina till Sverige...

Jag är djupt besviken på regeringen”

Beskedet att Beowulf Mining får gå vidare med sina gruvplaner i Kallak väckte djup besvikelse hos Mikael Kuhmunen,…

Samebyn ger inte upp: ”Vi fortsätter jobba för att det inte ska bli en gruva”

Regeringen ska ja till en gruva i Kallak – men Jåhkågasska sameby ger inte upp trots beslutet. – Vi fortsätter jobba för att det inte ska bli en gruva i området, säger ordförande Jan Erik Länta.

Kommunalrådet om gruvbeskedet: ”Överträffade mina förväntningar”

Kommunalrådet om gruvbeskedet: ”Överträffade mina förväntningar”

Jokkmokk kommunalråd Robert Bernhardsson (S) är nöjd över regeringens ja till en gruva i Kallak – medan Henrik Blind (MP) ser beslutet som ”sorgens dag för det samiska folket”.

Bernhardsson skjuter inga raketer än

Bernhardsson skjuter inga raketer än

Jokkmokks kommunalråd har länge fightats för en gruvetablering. Nu när beslutet har kommit vill han se att Beowulf tar sitt ansvar. "De måste omedelbart visa att de tänker leva upp till sina löften", säger Robert Bernhardsson.

Jag är djupt besviken på regeringen”

Beskedet att Beowulf Mining får gå vidare med sina gruvplaner i Kallak väckte djup besvikelse hos Mikael Kuhmunen,…

Jag är djupt besviken på regeringen”

Beskedet att Beowulf Mining får gå vidare med sina gruvplaner i Kallak väckte djup besvikelse hos Mikael Kuhmunen,…

Regeringen rustar försvarsfastigheter i Eksjö

Regeringen rustar försvarsfastigheter i Eksjö

Regeringen kommer på torsdag att bevilja 275 miljoner kronor till investeringar i Försvarsmaktens fastigheter i Eksjö och Halmstad, uppger finansdepartementet för TT. TTText. Försvarsmakten får nya och upprustade fastigheter i Eksjö och Halmstad.

Regeringen beslutar att bidra med olja ur beredskapslager

Regeringen beslutar att bidra med olja ur beredskapslager

Regeringen har beslutat att Sverige ska bidra med 75 000 ton olja ur beredskapslagren till Internationella energibyråns (IEA) gemensamma lageravtappning. Syftet ��r att stabilisera oljemarknaden och hantera en eventuell störning i tillförsel av olja...

Stöd till drivmedelsstationer i glesbefolkade landsbygder

I syfte att säkerställa tillgången till försäljningsställen för drivmedel i landsbygdsområden där servicen är gles har regeringen idag beslutat om ...

MSB:s krav på regeringen: Blixtrusta bergrummen

Totalförsvaret ska stärkas meddelade statsministern i ett tal till nationen. Nu vill MSB på kort tid se en ”forcerad upprustning” av stora befolkningsskyddsrum som finns insprängda i urberget. – Vi har fått ett uppdrag att se över vad vi kan rusta och...

Åtgärdspaket för prisökningar på drivmedel och el till följd av Ukrainakrisen – omfattas du?

Åtgärdspaket för prisökningar på drivmedel och el till följd av Ukrainakrisen – omfattas du?

Regeringen har presenterat ett åtgärdspaket till följd av ökade priser på såväl el som drivmedel – en effekt av Rysslands invasion av Ukraina.

Regeringen vill ge pengar till kommuner som bygger ny vindkraft

Regeringen vill ge pengar till kommuner som bygger ny vindkraft

Regeringen vill att kommuner som bygger vindsnurror ska få ekonomisk fördel. SVT kan avslöja att miljöminister Annika Strandhäll (S) kommer att tillsätta en snabbutredning för att hitta ett sätt att ge pengar till kommuner som säger ja till ny...

Krigets effekter för näringslivet ska analyseras

Regeringen gav igår Tillväxtanalys i uppdrag att analysera de effekter som kan uppstå för det svenska näringslivet i och med en pågående ryska invasionen av Ukraina och sanktionerna mot Ryssland och Belarus. Genom en ändring av Tillväxtanalys...

Stort stödpaket – skatten sänks på bensin och diesel

Sverige Regeringen lanserar åtgärder för svenska konsumenter efter kriget i Ukraina. Det handlar om ett stödpaket på 14 miljarder kronor, där bland annat varje bilägare ska få en direktkompensation på tusen kronor. Det blir också stöd till barnfamiljer och...

Bränslepriserna skenar – nu förbereder regeringen stödpaket

Bränslepriserna skenar – nu förbereder regeringen stödpaket

Bränslepriserna fortsätter skena och nådde nya rekordnivåer på onsdagen. Nu förbereder regeringen för ett stödpaket. – Det börjar nå en smärtgräns för människor, säger finansminister Mikael Damberg (S) enligt TT. Annons:.

Bröderna i Kevin-fallet får ersättning av regeringen

Bröderna i Kevin-fallet får ersättning av regeringen

Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén får en miljon vardera i ersättning av staten, meddelar justitieminister Morgan Johansson (S). De båda pekades som barn ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika år 1998. – Det är ett stort erkännande av...

Ryska investeringar i Sverige ska kartläggas

Det spända säkerhetsläget gör att regeringen vidtar ytterligare åtgärder. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ska nu kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige. TTText. Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) i samband med...

Vill sänka dieselpriset 4-5 kr

Bränsle- och elpriserna rusar. Efter dagens kraftiga höjningar av bensin- och dieselpriserna närmar sig dieselpriset 25 kronor inklusive moms. Sverigedemokraterna vill att regeringen ser till att dieselpriset sänks rejält.

Regeringen föreslår att sluta klassa covid-19 som samhällsfarlig sjukdom från april

Regeringen föreslår att sluta klassa covid-19 som samhällsfarlig sjukdom från april

Svenska regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att covid-19 inte längre ska anses vara en samhällsfarlig sjukdom, från och med april. Den så kallade pandemilagen föreslås också avskaffas från den sista mars. Det är inte troligt att en...

Miljöministern efter nya hårda krav på skogsägare: ”Vi ändrar artskyddsförordningen”

Miljöministern efter nya hårda krav på skogsägare: ”Vi ändrar artskyddsförordningen”

Regeringen meddelar nu att artskyddsförordningen ska ändras – och förändringen ska vara genomförd redan inom de närmaste månaderna. Ändringen ska undanröja den situation skogsägare hamnat i med den nya strikta tillämpningen av artskyddet där hänsyn ska...

Regeringen vill stoppa utvinning av kol, olja och naturgas i Sverige

Som Igrene nyligen meddelade föreslår regeringen i en lagrådsremiss ändringar i miljö-balken och minerallagen som innebär förbud mot utvinning av kol, olja och naturgas. Efter försök till tolkning av innehållet i lagrådsremissen noterar Igrene.

Kustbevakningen får möjlighet att bötfälla vattenskoterförare

Kustbevakningen får möjlighet att utfärda ordningsböter till personer som buskör med bland annat vattenskoter. Detta efter ett beslut av regeringen 24.

Kommuner måste säga nej till vindkraft tidigt

Kommuner måste säga nej till vindkraft tidigt

Kommuner som vill lägga in veto mot nya vindkraftsprojekt måste göra det tidigare än idag. Det föreslår regeringen i en remiss till Lagrådet. TTText. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) föreslår att kommunerna som vill lägga veto mot ny...

Sverige under pandemin

Sverige under pandemin

Coronakommissionen har utvärderat regeringens, förvaltningsmyndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 och spridningens effekter.

Kritik mot FHM:s ovilja att rekommendera munskydd

Folkhälsomyndigheten gjorde fel som inte rekommenderade munskydd till befolkningen våren 2020, konstaterar Coronakommissionen i sin slutrapport.

Kritik mot FHM:s ovilja att rekommendera munskydd

Folkhälsomyndigheten gjorde fel som inte rekommenderade munskydd till befolkningen våren 2020, konstaterar Coronakommissionen i sin slutrapport.

Oppositionen sågar ledarskapet under pandemin

Oppositionen sågar ledarskapet under pandemin

Flera oppositionspartier ser Coronakommissionens slutrapport som en svidande kritik mot regeringens pandemihantering. – Kritiken mot regeringen är stenhård, säger Tobias Billström (M).

Sverige under pandemin

Sverige under pandemin

Coronakommissionen har utvärderat regeringens, förvaltningsmyndigheternas, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 och spridningens effekter.

Nu minskar vi plastens påverkan

göra plast mer återvinningsbar. Sammanlagt handlar det om över 55 åtgärder som ska bidra till att minska plastens påverkan på klimat och miljö. – Plasten är ett jättestort problem som leder både till...

Regeringens förslag: Mobilförbud och tydligare mandat att ingripa

Lärares befogenheter att ingripa för att upprätthålla trygghet och studiero ska stärkas. Det är det senaste i en rad förslag på förändringar i skollagen från skolminister Lina Axelsson Kihlblom. I maj 2021 presenterade Anna Ekström regeringens...

Damberg vill höja pensionen med ”gas i systemet”

Damberg vill höja pensionen med ”gas i systemet”

Finansministern Mikael Damberg (S) öppnar för höjda pensioner med hjälp av en så kallad ”gas i systemet”. – Nästa steg måste vara att öka inbetalningarna till pensionssystemet, säger han i en intervju med DN. Damberg menar att det stora överskottet i...

Regeringen ger besked om vindkraft

Regeringen ger besked om vindkraft

Regeringens Annika Strandhäll och Khashayar Farmanbar, Socialdemokraterna, håller pressträff om havsbaserad vindkraft.

Sverige begär skattefrihet för biobränsle

Regeringen kommer att ansöka hos EU-kommissionen om skattefrihet för rena biodrivmedel i tio år från 2023. Det uppger energiminister Khashayar Farmanbar (S) för TT. TTText. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) säger att regeringen inom kort ansöker...

Fler ska få rätt till personlig assistans: ”Vi ska höja livskvaliteten”

Regeringen vill utvidga rätten till personlig assistans. Ett nytt lagförslag bedöms leda till att 1 800 fler omfattas. TTText. Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Annons. – Det här är den största reformen inom personlig assistans sedan LSS...

Mellby Gård rasar mot regeringens skolförslag: ”En krigsförklaring”

Mellby Gård rasar mot regeringens skolförslag: ”En krigsförklaring”

S-regeringens besked på torsdagen om att kommuner ska kunna ge friskolor lägre ersättning innebär slutet för friskolor i Sverige. Det anser Johan Andersson, vd för Mellby Gård, som nu startar motoffensiven mot regeringen.”Det är en krigsförklaring”,...

167 kvadratmeter stort hus i Strömstad sålt till nya ägare

167 kvadratmeter stort hus i Strömstad sålt till nya ägare

Försäljningen av fastigheten på Fredrikshaldsvägen 18 i Strömstad är nu klar. Huset har en boyta på 167 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i januari 2022 och.

Så mycket höjs alla ministrars löner

Ministrarnas månadslöner höjs med 3 000 kronor från den 1 januari 2022, enligt ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. Den nya lönen för statsråden i Sveriges regering hamnar därmed på 145 000 kronor per månad, skriver riksdagen i ett pressmeddelande.

"Att situationen är tuff för väldigt många, den bilden delar jag"

Flera riksdagspartier flaggar för nya stöd till jordbruket till följd av ökade kostnader inom näringen.Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) säger ...

TV: Regeringen om hur det blir efter 9 februari

TV: Regeringen om hur det blir efter 9 februari

Finansministern Mikael Damberg håller tillsammans med socialministern Lena Hallengren en digital pressträff om…

Framtidslöftet H2 Green Steel blir en av Sveriges största utsläppare

Framtidslöftet H2 Green Steel blir en av Sveriges största utsläppare

Naturvårdsverket har skickat en underrättelse till regeringen om att projektet H2 Green Steel i Boden innebär en risk för en betydande miljöpåverkan. Något som gör att regeringen kan komma att pröva verksamheten.

Digital pressträff om nationell strategi för elektrifiering med energiminister Khashayar Farmanbar 3 februari 2022

I morgon torsdag den 3 februari håller energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar digital pressträff för att presentera regeringens...

Norden kan få gemensam vaccintillverkning

Sverige och de nordiska länderna ska undersöka möjligheten till en gemensam vaccinproduktion för att stå bättre rustade…

Välkomnar den nationella strategin för elektrifiering

Välkomnar den nationella strategin för elektrifiering

Ett mycket viktigt ramverk för att göra Sverige redo för fördubblat, eller till och med tredubblat, elbehov på 30 års sikt, säger Joachim Nordin, koncernchef för Skellefteå Kraft. Camilla Stenlund. camilla.stenlund@folkbladet.nu.

Slopade restriktioner välkomnas av Svensk Handel: ”Inger hopp om en ljusare framtid”

Slopade restriktioner välkomnas av Svensk Handel: ”Inger hopp om en ljusare framtid”

Under en pressträff meddelade statsminister Magdalena Andersson att coronarestriktionerna slopas på onsdag. Beskedet tas emot med glädje av Svensk Handel.

Nästa vecka är Sverige restriktionsfritt – vad händer med resandet?

Sverige avskaffar coronarestriktionerna nästa vecka. Då klassas inte covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom enligt en hemställan som Folkhälsomyndigheten gör. Vilka krav som ställs på inresor till Sverige är inte klart.

Omikronvågen kan redan ha passerat toppen

Flera tecken finns på att omikrontoppen nu passerat – och att smittan kan vara på väg ner. Men mörkertalet är stort vilket gör det svårt att säga något exakt.

Sänkt skatt på diesel och bensin

Sänkt skatt på diesel och bensin

Efter oppositionens och riksdagens beställning, nu kommer regeringens proposition om sänkt energiskatt på diesel och bensin.

Regeringen vill förenkla sprututbyte

Regeringen vill förenkla sprututbyte

Sprututbyte är en verksamhet som gör det möjligt för personer som missbrukar narkotika att byta sina sprutor och kanyler. Arkivbild.

Målet är årlig vaccinering mot covid-19

– Brist på vaccin får aldrig vara en stoppkloss i vaccinationsarbetet, säger hon. Vaccinbolagen jobbar nu med att ta fram vaccin anpassat mot omikron. Enligt regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström har Pfizer-biontech startat sina kliniska...

Regeringen klubbar ändringar i arbetsrätten

Nu är det klart. Regeringen klubbade i dag det omställningspaket, en del av den så kallade las-överenskommelsen, som fack och arbetsgivare sedan tidigare under stort rabalder enats om. – Det här är en historisk arbetsmarknadsreform,...

Fler ska lockas till gymnasiets yrkeslinjer

Fler ska lockas till gymnasiets yrkeslinjer

Regeringen vill locka fler till gymnasiets yrkesprogram. Lockbetet är att alla linjer ska ge högskolebehörighet. – Det behövs fler personer med yrkeskunnande, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Restriktioner kan hävas 9 februari

Restriktioner kan hävas 9 februari

De flesta coronarestriktionerna kan börja avvecklas den 9 februari om smittläget tillåter, meddelar social- minister Lena Hallengren (S). Hon ser det som ”mycket troligt” att en del kan avvecklas 9/2. Nuvarande covidrestriktioner bedöms dock behövas i...

Regeringen höjer evenemangsstödet

På tisdagens presskonferens med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och kulturminister Jeanette Gustafssdotter (S) kom beskedet att stödandelen i evenemangsstödet höjs från 70 till 90 procent. Dessutom höjs maxbeloppet från 17,5 miljoner...

Aggressiv spelreklam ska stoppas

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterar åtgärderna under en pressträff i dag: – Spelberoende är ett folkhälsoproblem. Det handlar om en marknad där många konsumenter är sårbara och det kräver att vi tar tillbaka kontrollen.

Så mycket får du i elprisstöd

Så mycket får du i elprisstöd

Nu är det klart hur mycket elprisstöd du kan få med regeringens förslag. Stödet ska betalas ut automatiskt till berörda hushåll via elnätsbolagen.

Klart och -1 grad i Tanumshede under kvällen

Klart och -1 grad i Tanumshede under kvällen

Under kvällen väntas det bli soligt väder, måttliga nordvästliga vindar och temperaturer på runt -1 grad. På fredagen blir det halvklart med svaga vindar och.

Riksdagen förlänger pandemilagen

Riksdagen har beslutat att anta regeringens förslag att förlänga pandemilagen till den 31 maj. Samtidigt uppmanar riksdagen regeringen att komma tillbaka med ett förslag om att bara förlänga lagen till den 31 mars.

Priserna på drivmedel har nått nya rekord

På tisdagen höjde ledande drivmedelsförsäljare dieselpriset på bemannade stationer med 15 öre till 20:92 kronor per liter, rapporterar TT. Bensinpriset lämnades oförändrat efter höjningen i måndags till 18:29 kronor per liter för 95-oktanig bensin.

FHM öppnar för ny strategi – vaccination kan enbart riktas mot riskgrupper

FHM öppnar för ny strategi – vaccination kan enbart riktas mot riskgrupper

Vaccinationsprogrammet mot covid-19 inne på dos tre, varför bör unga, friska vuxna ta tredje dosen? FHM om att vaccinera riskgrupper och äldre likt influensa.

Nya karantänsregler presenteras i morgon

Nya karantänsregler presenteras i morgon

Nya regler om karantän kommer att presenteras av Folkhälsomyndigheten i morgon. Det säger socialminister Lena Hallengren i kvällens SVT Aktuellt. Under en debatt.

Kulturlivet: "Vi skriker efter pengar"

I årets första extra ändringsbudget på 18 miljarder kronor avsätter regeringen 60 nya miljoner till kulturen. Dessutom föreslås en förlängning av evenemangsstödet. Men det är alldeles för lite, framhåller företrädare för kulturlivet.

Nya restriktionerna – 500 personer per sektion

För exakt en vecka sedan meddelade regeringen att publiktak återinförs och att de svenska ishockeyklubbarna tvingas begränsa antalet åskådare till 500 personer. På allmänna sammankomster är fortsatt 500 personer maxtaket, men för hockeyklubbarna gäller...

40 extra miljoner i pandemistöd till idrotten

40 extra miljoner i pandemistöd till idrotten

Idrotten får mer stödpengar av regeringen, meddelar finansministern Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Det här blir vårdens stora utmaning 2022

Det här blir vårdens stora utmaning 2022

Hur ska vårdens bemanning lösas? Det är hälso- och sjukvårdens stora fråga och utmaning det kommande året.

Hultqvist: Angrepp mot Sverige kan inte uteslutas

Den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns har lett till ett spänt säkerhetsläge i Europa. Enligt Försvarsminister Pete.

Därför ger regeringen ingen hjälp mot höga elpriser

Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat. När finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) lade fram sitt förslag på elpriskompensation (12...

Professor i förvaltningsrätt ger Coronakommissionen rätt

Professor i förvaltningsrätt ger Coronakommissionen rätt

Enskilda regeringstjänstemäns minnesanteckningar bör skyndsamt lämnas ut till Coronakommissionen. Det anser Olle Lund, professor i förvaltningsrätt. Men regeringskansliet står fast vid sin tolkning av regelverket.

Uppdaterad information kring restriktioner med anledning av pandemin

Uppdaterad information kring restriktioner med anledning av pandemin

Skärpt rekommendation om att vuxna ska begränsa antalet nya kontakter inomhus. Ej tillåtet att hyra ut lokaler till privata sammankomster med fler än 20 deltagare så fort regeringen beslutat om den hemställan som Folkhälsomyndigheten har gjort till...

Rea på el – lägsta sedan november

Orsaken är blåsigt väder. Om prognosen håller väntas vindkraften på torsdagen slå det tidigare nordiska produktionsrekordet för en enskild dag, enligt Joakim Salqvist, elprisexpert på elbolaget Tibber. Det lägre elpriset väntas hålla i sig under...

Stänger efter nya restriktionerna

Vicky och Johan von der Lancken driver Oscarsteatern och Chinateatern i Stockholm. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT. Stänger efter nya restriktionerna. Publiktak på 500 och...

Nya maxtaket på 500 införs 19/1

Nya maxtaket på 500 införs 19/1

Regeringen föreslår att det nya del- tagartaket för t.ex. konserter och matcher inomhus införs 19 januari. Det gäller för evenemang där vaccinbevis används. Regeringen har redan presenterat att det kommer att införas ett nytt deltagartak men frågan har...

I dag införs de nya restriktionerna – detta gäller

I dag införs de nya restriktionerna – detta gäller

På onsdag börjar nya restriktioner att gälla. Smittskyddsläkaren Johan Nöjd hoppas att människor följer restriktionerna även om man börjar tröttna. Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige och från och med onsdag införs hårdare restriktioner.

Nya restriktioner ska bromsa smittspridningen

Efter jul- och nyårshelgerna har smittspridningen i Sverige nått rekordnivåer och antalet patienter med covid-19 på landets sjukhus har ökat kraftigt, vilket medför ett ansträngt läge. – Sammantaget innebär det att belastningen på sjukvården just nu är...

Ministern vill ge kulturen ökat stöd

Kulturbranschen är i kris efter att nya restriktioner har införts i coronapandemins spår, som bland annat begränsar antalet deltagare på offentliga tillställningar. Många efterlyser nu nya krisstöd, vilket kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) också...

Fribelopp för studenter slopas igen

Fribelopp för studenter slopas igen

Regeringen slopar fribeloppet för alla studenter med studiemedel denna vårtermin. Syftet är att fler studenter ska kunna gå in och jobba i exempelvis vården, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en presskonferens.

Nu ska krogen stänga senast kl 23

Nu ska krogen stänga senast kl 23

Det sade statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff på måndagen tillsammans med socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell samt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Magdalena Andersson...

Så påverkar de nya coronarestriktionerna

I dag den 10 januari håller statsminister Magdalena Andersson en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.

Ministern: Kärnkraft kan klassas som hållbar

Regeringen anser att kärnkraften ska kunna klassas som en hållbar investering. Men motsätter sig att EU-kommissionen i sitt förslag ställer krav på färdigbyggt slutförvar och sätter ett stoppdatum för grönlistad kärnkraft.

Förvärrat läge – tidigare stängning på krogen

Förvärrat läge – tidigare stängning på krogen

Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stängas senast klockan 23 och vuxna uppmanas att begränsa sina nära kontakter inomhus, till exempel genom att avstå från större middagar och fester. Regeringen förlänger även avrådan från deltagande...

Nya restriktioner väntas – statsministern kallar till corona-pressträff

Nya restriktioner väntas – statsministern kallar till corona-pressträff

Omikronvarianten av coronaviruset sprids som en löpeld över landet och antalet sjuka som måste vårdas på sjukhus har stadigt ökat senaste tiden. Därför väntas nu nya restriktioner presenteras av regeringen. Sveriges radios inrikespolitiska kommentator...

Restauranger ska stänga klockan 23

Vi befinner oss i en situation med rekordstor smittspridning, konstaterar statsminister Magdalena Andersson (S). Belastningen på sjukvården är hög. – Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner...

Nya restriktioner väntas – statsministern kallar till corona-pressträff

Omikronvarianten av coronaviruset sprids som en löpeld över landet och antalet sjuka som måste vårdas på sjukhus har stadigt ökat senaste tiden. Därför väntas nu nya restriktioner presenteras av regeringen. Sveriges radios inrikespolitiska kommentator...

Uppgifter: Nya restriktioner väntas

Uppgifter: Nya restriktioner väntas

Nu är det dags igen. Statsminister Magdalena Andersson (S) kallar till en pressträff om ”åtgärder kopplade till coronapandemin”. De övriga deltagarna är socialminister Lena Hallengren (S), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin...

Nya restriktioner väntas – statsministern kallar till corona-pressträff

Nya restriktioner väntas – statsministern kallar till corona-pressträff

Omikronvarianten av coronaviruset sprids som en löpeld över landet och antalet sjuka som måste vårdas på sjukhus har stadigt ökat senaste tiden. Därför väntas nu nya restriktioner presenteras av regeringen. Sveriges radios inrikespolitiska kommentator...

Nya restriktioner väntas – statsministern kallar till corona-pressträff

Omikronvarianten av coronaviruset sprids som en löpeld över landet och antalet sjuka som måste vårdas på sjukhus har stadigt ökat senaste tiden. Därför väntas nu nya restriktioner presenteras av regeringen. Sveriges radios inrikespolitiska kommentator...

Nya restriktioner väntas presenteras i dag

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell deltar också på pressträffen, som enligt ett pressmeddelande kommer att handla om åtgärder kopplade till pandemin. Vid pressträffen medverkan även...

Energiministern: Högt dieselpris viktig signal

Energiministern: Högt dieselpris viktig signal

De rekordhöga dieselpriserna är en viktig signal, enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S). Han hoppas det ska leda till ökad produktion av biodrivmedel.

FHM får möjlighet att införa fler restriktioner

FHM får möjlighet att införa fler restriktioner

Beskedet kommer efter att regeringens förslag om utökad användning av vaccinationspassen varit på remiss. Verksamheterna som berörs är bland annat handelsplatser, viss långväga kollektivtrafik och platser för privata sammankomster. Enligt förslaget handlar...

MP: Regeringens kulturstöd räcker inte – behövs mer

De extra 120 miljoner kronor som regeringen har föreslagit till kulturen är inte i närheten av vad som behövs, skriver miljöpartisterna Amanda Lind och Anna Sibinska i en debattartikel i Expressen. Nu behövs stora insatser med nya krisstöd till...

65 000 väntar på vaccinpass – upp till sex veckors kötid

Nu väntar upp till sex veckors kötid för den som saknar e-legitimation, trots att omkring 60 personer nyanställts. – Vi jobbar på att korta väntetiderna allt vi kan, säger E-hälsomyndighetens kommunikationschef Erika Burlin Hellman till SVT.

Vaccinpass för krogbesök på gång

Vaccinpass för krogbesök på gång

Regeringen väntas i dag besluta om att vaccinpass ska kunna användas även på restauranger och affärer.

Nya beslut om vaccinbevis väntas under onsdagen

Nya beslut om vaccinbevis väntas under onsdagen

Regeringen väntas fatta beslut i dag om vaccinpass i fler sammanhang. Det kan handla om restauranger, butiker och långväga kollektivtrafik, det rapporterar.

Ny spelgräns på nätkasinon när smittan ökar

Regeringen vill kunna återinföra maxbelopp för spel på nätkasinon. "Riskfylld verksamhet" bör begränsas för att skydda konsumenterna. Men Branschföreningen för onlinespel (Bos) tycker att förslaget är kontraproduktivt.

Tårgas mot demonstranter i Kazakstan

Kravallpolis blockerar demonstranter i centrala Almaty, som är Kazakstans största stad. Tusentals människor har protesterat på olika håll i oljelandet mot höga gaspriser. Annons. Polisen i Kazakstan har avfyrat tårgas och distraktionsgranater mot...

Ygeman vill minska arbetskraftinvandring - ”lönegolv är det rakaste sättet”

Ygeman vill minska arbetskraftinvandring - ”lönegolv är det rakaste sättet”

Den socialdemokratiska enpartiregeringen kommer snart lägga fram förslag som ska minska arbetskraftsinvandringen och förslaget kan gå i linje med Moderaternas krav på minimilön.”Lönegolv är väl det rakaste sättet”, säger integrations- och...

Nya kulturministern: "Mitt mål är tio år"

Nya kulturministern: "Mitt mål är tio år"

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer, blir Sveriges nya kulturminister. Hon kommer från en roll utanför politiken, men säger att hon.

Omfattande insatser för att öka vaccinationskapaciteten

I SKR:s månadsrapport över vaccinationsarbetet som skickats till regeringen beskriver många regioner utmaningen att på kort tid ställa om verksamheten från mer riktade insatser till en bredare vaccinering. – Under hösten har regionerna fokuserat på mer...

Prognos: Sveriges elbehov fördubblas – vätgas slukar halva ökningen

Energimyndigheten har lämnat över sitt förslag på nationell vätgasstrategi till regeringen. Fossilfri vätgas ses som en väg att minska koldioxidutsläpp.

Kulturminister Amanda Lind: ”Jag hade väldigt gärna varit kvar”

Kulturminister Amanda Lind: ”Jag hade väldigt gärna varit kvar”

Efter onsdagens budgetnederlag lämnar Miljöpartiet regeringen. Kulturbranschen, som genomgår sin största kris i modern tid, får därmed inom kort en ny ansvarig minister. – Jag önskar att vi inte hade kommit till den här situationen, jag hade väldigt...

Kulturministern lämnar regeringen – Så var hennes tid vid makten

Kulturministern lämnar regeringen – Så var hennes tid vid makten

Därmed lämnar även Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) regeringen. SVT Kulturnyheterna har sökt henne för intervju, men hon ger inga kommentar i nuläget. På Instagram skriver hon att hon står bakom beslutet. ”...

Krav på vaccinationsbevis införs på nattklubbar

Branschorganisationen Visita har medlemmar inom hotell- och restaurangbranschen. Jonas Siljhammar, vd, är positiv till att vaccinationspass införs för att kunna hålla nattklubbarna öppna. – Vi har varit tydliga. Om man bedömer att man...

Alla över 50 år näst på tur för tredje dos

Regeringen har fattat flera beslut för att möta ett eventuellt värre pandemiläge i Sverige. Det handlar främst om vaccinpass och extra medel för att snabbt vaccinera alla över 18 år med en tredje dos. TTText. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind...

Trångt i rymden – nu presenteras ny lag

Trångt i rymden – nu presenteras ny lag

Det var 40 år sedan sist – men nu är det dags för Sverige att få en ny rymdlag. I dag presenterar Rymdlagsutredningen sitt nya förslag tillsammans med högskole- och forskningsminister Matilda Ernkrans.

Över 500 JO-anmälningar mot FHM:s besked om vaccinbevis

Över 500 JO-anmälningar mot FHM:s besked om vaccinbevis

– Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig för att skydda hälso- och sjukvården från ökad belastning under de kommande månaderna. Vaccinet skyddar den som vaccinerar sig mot svår sjukdom, sa Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på...

Regeringen förtydligar om vaccinpass på museer – “Finns fortfarande frågetecken”

Igår meddelade regeringen att de vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster för över 100 personer från och med den första december. Samtidigt rådde oklarheter för vad som gäller för landets muséer. Regeringen förtydligar nu situationen.

Arrangören: "Bättre med vaccinationsbevis än hårdare restriktioner"

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare påSvensk live, är överlag positiv till att regeringen har för avsikt att införa vaccinationsbevis på teatrar, konserter och idrottsevenemang:– Vi har pratat om det här länge, som en plan B. Det är klart att det är...

Vaccinationsbesvis kan införas: "Ett bra alternativ"

Vaccinationsbesvis kan införas: "Ett bra alternativ"

"Jag är övertygad om att vi skulle hantera det på ett bra sätt. Men det är klart att det skulle påverka oss. Det finns fortfarande en del som är ovaccinerade och de kommer inte att kunna gå på våra matcher", säger Luleå Hockeys klubbdirektör Stefan Enbom.

Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis

Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis

I takt med den senaste tidens ökade smittspridning i Europa, har myndigheten kommit med ett förslag om att ha vaccinationsbevis på allmänna tillställningar och sammankomster, så som teaterföreställningar, idrottsevenemang, bio, konserter,...

Vaccinpass införs på arenor: "Många frågetecken"

Sport Det blir stopp för ovaccinerade åskådare på inomhusarenor från 1 december, meddelar regeringen på en presskonferens. – Det är många frågetecken just nu, säger Patrik Sylvegård, vd och sportchef i SHL-laget Malmö.

Uppgifter: FHM vill införa vaccinationspass

Inför en pressträff med regeringen kom Ekot med uppgifter om att Folkhälsomyndigheten vill införa krav på vaccination för alla offentliga sammankomster som är inomhus och omfattar mer än 100 personer, uppger Ekot. I praktiken kan det innebära...

Vaccinationspass för evenemang från 1 december

Vaccinationspass för evenemang från 1 december

Regeringen kommer att inför vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 100 personer från den 1 december. Det berör till exempel teatrar, konserter och idrottsevenemang – för personer över 18 år.

Vaccinationspass för inomhussporter införs

Vaccinationspass för inomhussporter införs

Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis på tillställningar inomhus med fler än 100 åskådare. Detta meddelades under onsdagen på en pressträff med regeringen där socialminister Lena Hallengren, idrottsminister Amanda Lind och FHM:s...

Vaccinationspass för evenemang införs

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Men på distans är kulturminister Amanda Lind (MP). Annons.

Vaccinationspass för evenemang införs

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin. Men på distans är kulturminister Amanda Lind (MP). Annons.

Uppgifter: FHM vill införa vaccinationspass

Uppgifter: FHM vill införa vaccinationspass

Inför regeringens pressträff onsdagen kom uppgifterna från Ekot: Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för att bland annat få gå på SHL-hockey. Efter att ha varit ett av länderna som inte har valt att införa vaccinationsbevis tvärvänder nu...

FHM vill införa vaccinpass för idrottspublik

FHM vill införa vaccinpass för idrottspublik

Det blir stopp för ovaccinerade åskådare på inomhusarenor från 1 december, uppger flera källor för TT.

Uppgifter: FHM vill införa covidpass vid offentliga tillställningar

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen inför vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 100 personer från den 1 december, uppger flera källor för TT.Klockan 15.20 håller Regeringen och FHM presskonferens,...

Uppgifter: FHM vill införa vaccinationspass

I praktiken kan det innebära att den svenska ishockeypubliken kommer behöva visa upp ett intyg på vaccination för att få komma in i arenorna och kolla på SHL och Hockeyallsvenskan. Om det skulle kunna vara möjligt att få...

Det är sensationella påståenden”

Det är sensationella påståenden”

Representanter för finansdepartementet har försökt påverka hovrätten under Allrarättegången, hävdar Alexander Ernstberger i en skrivelse till Högsta domstolen. Uppgifterna tillbakavisas nu av två högt uppsatta jurister på Svea hovrätt.

Justitieutskottet: Slopa straffrabatt

Justitieutskottet: Slopa straffrabatt

Justitieutskottet ställer sig bakom regeringens förslag om att slopa straffrabatten för unga. Det skriver utskottet i ett pressmeddelande. Enligt förslaget ska brottslingar i åldersgruppen 18-20 år inte längre särbehandlas.

Regeringen vill slopa överskottsmålet – nu öppnar C dörren på glänt

Centerpartiet öppnar dörren för regeringens krav på att slopa överskottsmålet för att istället gå över till ett balansmål. Men dörren öppnas bara på glänt och kommer med en hel del brasklappar. Hos oppositionen är det fortsatt tvärstängt.

Regeringen vill anpassa konsumentköplagen för digitalt innehåll

Konsumentköplagen kan snart stärkas med bättre skydd för digitala produkter och tjänster, och enklare reklamation för trasig hårdvara.

Uppdrag att ta fram strategier för att minska antalet olyckor

Uppdrag att ta fram strategier för att minska antalet olyckor

Jordbruksverket har tillsammans med Sametinget fått i uppdrag av regeringen att ta fram nya strategier för att minska antalet olyckor och förbättra arbetsmiljön inom jordbruket och rennäringen. Regeringen ger nu Jordbruksverket och Sametinget i uppdrag...

Regeringen vill utreda bredband via satelliter

Regeringen vill utreda bredband via satelliter

Kan satelliter vara lösningen för att ge alla i Sverige bredband. Det vill regeringen ta reda på och tillsätter en utredning.

Sverige vill förhindra ett nytt Huawei-haveri: Så ska utländska direktinvesteringar granskas

I somras kom förvaltningsrättens slutliga dom: Kinesiska Huawei stoppas från att vara med i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Beslutet föregicks av en pingpongmatch mellan PTS, Säpo och Huawei, där Huaweis representant menade att 5G-rättegången...

Inga löften från regeringen om Nimis

Kulturdepartementet anser sig inte kunna engagera sig i bevarandet av Lars Vilks efterlämnade konstverk Nimis och Arx.

Så fördelas återhämtningsbonusen

Så fördelas återhämtningsbonusen

16 regioner och 190 kommuner får dela på 249 miljoner kronor i återhämtningsbonus. Det står klart efter att Socialstyrelsen fördelat statsbidraget. Ämnen i artikeln: Socialstyrelsen. I våras avsatte regeringen 300 miljoner kronor som kommuner och...

Vi bör fortsätta värna utländska investeringar

Vi bör fortsätta värna utländska investeringar

LEDARE. I takt med den ökade geopolitiska spänningen mellan öst och väst har en allmän misstänksamhet vuxit fram, främst mot Kinas stora investeringar i infrastruktur och teknik i väst. Därför har behovet ökat av att kunna pröva, och stoppa,...

Fast läkarkontakt till alla – men det kan dröja

Regeringen presenterade i dag en ny lagrådsremiss som lägger grund för den sedan tidigare aviserade primärvårdsreformen. Den övergripande tanken är att primärvården ska vara navet i svensk sjukvård. Ett syfte är att få fler att lista sig på en...

Vad hjälper det dem som svettas över elräkningen varje månad?

Elpriserna i Sverige skenar. Det är framför allt i södra Sverige som priserna slår nya dystra rekord. En av anledningarna är att Ringhals 1 och 2 släcktes ned i förtid, vilket skapat brist på planerbar, stabil och leveranssäker el.

Efter hårda kritiken mot Pisa-undersökningen – Skolverket lovar nya åtgärder

Efter hårda kritiken mot Pisa-undersökningen – Skolverket lovar nya åtgärder

Vid den senaste Pisamätningen valdes var tionde elev bort – något som väckt stark kritik. Skolverket utlovar nu nya åtgärder för att se till att färre elever väljs bort. Bland annat ska man på förhand kontrollera skolornas urval.

Ytterligare investeringar ska ge snabbt bredband åt alla i Kronobergs län

Ytterligare investeringar ska ge snabbt bredband åt alla i Kronobergs län

Att ha tillgång till snabbt bredband är i dag helt avgörande för att kunna vara delaktig i samhället. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har därför gjort stora satsningar på utbyggnaden av bredband i hela landet.

Regeringens besked om Cementa dröjer: ”Vi kommer överklaga”

Vid Cementas kalkstenstäkt i Slite på Gotland har sprängningarna intensifierats den senaste tiden. Det gäller att bygga upp ett lager kalksten så att cementproduktionen kan fortsätta – även efter att gällande bryttillstånd löper ut imorgon, söndag.

Senfärdig testning döms ut: ”Inget annat än ett haveri”

Sveriges hantering av coronapandemin har präglats av senfärdighet. Det är en av slutsatserna av coronakommissionens andra delbetänkande. – De tidiga åtgärderna lyckades inte stoppa eller ens kraftig begränsa smittspridning, säger kommissionens...

Hallengren tror på den svenska modellen vid framtida pandemier

Hallengren tror på den svenska modellen vid framtida pandemier

Vi fortsätter med många åtgärder för att se till att den svenska modellen kan stärkas. Jag tror att det kommer att vara det som krävs för att klara framtida kriser. ANNONS. Jannika Wasastjerna. Uppdaterad för 9 timmar sedan 18:33 - 29 okt, 2021.

Coronakommissionen riktar svidande kritik mot Sveriges pandemihantering

Coronakommissionen riktar svidande kritik mot Sveriges pandemihantering

Coronakommissionen riktar idag i en ny rapport svidande kritik mot hur pandemin hanterats i Sverige. För lite gjordes för att begränsa smittspridningen, åtgärder sattes in för sent, och haveri och förvirring är ord som återkommer i rapporten.

Regeringen vill se bättre wifi på tågen – pengar ska delas ut

Regeringen har fattat beslut om att statliga medel ska användas till att förbättra täckningen för mobildata på fjärrtåg i hela landet. Post- och telestyrelsen blir ansvarig myndighet för att genomföra satsningen, och förordningen börjar gälla 1 januari...

Svenska adoptioner ska granskas

Nu kommer regeringen till skott – en utredare ska syna hur Sverige har skött adoptioner av barn från bland annat Chile och Kina genom åren. ANNONS. TT. Uppdaterad för 15 minuter sedan 08:28 - 27 okt, 2021. Socialminister Lena Hallengren (S)...

Halland är Årets exportregion

Halland är Årets exportregion

Av Elisabeth Däljemar. Region Halland är Sverigebäst på att stötta sitt regionala näringsliv. Det slog bland annat utrikeshandelsminister Anna Hallberg fast då hon nyligen utsåg Halland till Årets exportregion 2021. Halland är Årets exportregion.

Kronobergs riksdagsledamöter måste hjälpa regeringen att lösa bostadskrisen

Kronobergs riksdagsledamöter måste hjälpa regeringen att lösa bostadskrisen

Regeringens bostadspolitik påverkar oss alla. Men missnöjet med politiken är stort – färre än 1 procent av svenskarna tycker att regeringen har en mycket bra bostadspolitik, och bara en av fyra ger den ens godkänt betyg enligt en ny Sifoundersökning.

Efter rekordpriserna: Sveriges elområden kan förändras

Elpriset i stora delar av södra Sverige har under de senaste månaderna varit rekordhöga. Nu öppnar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) för.

Ny och enklare subvention av arbetsresor

Det nuvarande reseavdraget föreslås ersättas med en enklare, avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion. En promemoria med förslaget går...

Ygeman: ”Svenska företag har EU:s absolut lägsta elpriser”

Ygeman: ”Svenska företag har EU:s absolut lägsta elpriser”

Energiminister Anders Ygeman (S) är redo att luckra upp Sveriges elområden för att sänka elpriserna i Skåne.”Dagens prisskillnader är orimliga, men vi måste först utröna vad som beror på elprisområdena och vad som beror på andra förhållanden”,...

Regeringen satsar på norrländsk vaccinproduktion: ”Högkvalitativa arbetstillfällen till Matfors”

Regeringen satsar på norrländsk vaccinproduktion: ”Högkvalitativa arbetstillfällen till Matfors”

Regeringen lägger 36 miljoner kronor på vaccinproduktion i Matfors. Under fredagen fick Vinnova i samverkan med NorthXBiologics i uppdrag att etablera en innovationshubb i Matfors.

Regeringen inför dold subvention till vindkraften

Regeringen ger Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut stamnätet till vårt sjöterritorium för att underlätta utbyggnaden av vindkraft till havs.

Svenska kraftnät ska bygga för framtidens havsbaserade elproduktion

Regeringen avser att ge Affärsverket svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut transmissionsnätet till områden inom Sveriges sjöterritorium där det finns förutsättningar att ansluta fler elproduktionsanläggningar. Utbyggnad av havsbaserad vindkraft...

Riksdagsledamöter kräver lagändring kring elsparkcyklarna – ”ökat tryck”

Riksdagsledamöter kräver lagändring kring elsparkcyklarna – ”ökat tryck”

Trycket ökar att göra något åt situationen kring elsparkcyklarna. Kommunpolitiker, experter och branschföreträdare trycker på för ny och effektivare...

Regeringen vill förlänga covid-19-lagen: ”Svårt förutse utvecklingen”

Regeringen vill förlänga covid-19-lagen: ”Svårt förutse utvecklingen”

Regeringen vill förlänga den tillfälliga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställe.

Regeringen tar nya grepp för att korta betaltiderna: ”Det blir lättare för de mindre företagen”

Långa betalningstider har länge varit ett problem för många småföretag. Nu väljer regeringen att införa ett nytt system, i syfte att sätta press på de...

Västerbotten missar målet om bredband till alla 2025

Enligt regeringens bredbandsstrategi bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband till 2025. Men över en tredjedel av Sveriges regioner säger till Ekot...

Regeringen satsar på deeptech

Regeringen satsar på deeptech

Vinnova och Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att stärka förutsättningar till finansiering för startup-företag verksamma inom avancerade...

Offentliga biträden under lupp

Offentliga biträden under lupp

Riksrevisionen startar en granskning av hur systemet med offentliga biträden fungerar inom migrationsområdet. Fokus kommer att ligga på Migrationsverket,...

SD-budgeten en del av den breda mitten

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna presenterade sina budgetmotioner under måndagen. Vänsterpartiet avviker med 72 miljarder från regeringens budget...

Tre ministrar KU-anmälda efter Kabulevakuering

Moderaterna anmäler justitieminister Morgan Johansson (S), utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) till...

Regeringen tillsätter en delegation mot arbetslivskriminalitet

Regeringen tillsätter en delegation mot arbetslivskriminalitet

Regeringen har beslutat att inrätta en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Delegationen ska öka kunskapen om arbetslivskriminalitetens...

Hallengren: "Dags för svenska folket att mötas igen"

Hallengren: "Dags för svenska folket att mötas igen"

Nästa vecka lyfts i stort sett alla dagens restriktioner för att hindra smittspridningen av covid-19. På torsdagen höll därför socialminister Lena...

Regeringen vill att bibliotek och simhallar ska kunna porta personer

Personer som riskerar att begå brott eller trakassera andra ska kunna portas från badanläggningar och bibliotek. Detta enligt ett kommande lagförslag från...

Regeringen vill öka pressen på arbetslösa

Vi behöver till viss del ställa högre krav på att man snabbare ska vara beredd på att flytta sig för att ta de jobb som är lediga,...

Amanda Lind ser över regleringsbrev

Amanda Lind ser över regleringsbrev

Kulturministern Amanda Lind (MP) och hennes medarbetare på kulturdepartementet ser nu över regleringsbrev och styrdokument för statliga myndigheter och...

Regeringen vill snabba på infrastrukturbyggen i norr

Regeringen vill snabba på infrastrukturbyggen i norr

De stora industriinvesteringarna i Norrbotten och Västerbotten gör att regeringen vill tidigarelägga redan beslutade infrastrukturinvesteringar.

Låtskrivaren Oscar Holter får regeringens musikexportpris

Oscar Holter fick idag ta emot Musikexportpriset 2020 av utrikeshandelsminister Anna Hallberg för sina utomordentliga insatser för svensk musikexport!

48 timmar då planen förändrades helt

En minister som KU-anmälts. Olika versioner av två telefonsamtal. Genom mejl, sms och telefonloggar har SvD har kartlagt 48 timmar där näringsdepartementets...

Kritik efter neddragningen på Migrationsverket

Kritik efter neddragningen på Migrationsverket

Telefoner och datorer som kan ha innehållit sekretessbelagd information försvann under Migrationsverkets stora neddragning åren 2017-2020.

Nya riksdagsförsök bromsa Brommabeslut

Nya riksdagsförsök bromsa Brommabeslut

Det görs nya försök att få regeringen att hejda sina planer på att avveckla Bromma flygplats. Ska regeringen stuva om i basutbudet av flygplatser måste...

Riksdagen beslutar om förlängd covidlag

Riksdagen väntas i dag förlänga covidlagen i fyra månader. Det ger regeringen möjlighet att återinföra restriktioner om smittläget skulle kräva det.

Regeringen kör över Lagrådet - "för Sverige"

Regeringen kör över Lagrådet och kritiken om undantagslag som bryter mot grundlagen. Kalkbrytningen hos Cementa i gotländska Slite måste kunna fortsätta ett...

V: Vi röstar nej till att rädda Cementa

V: Vi röstar nej till att rädda Cementa

Riksdagen kan fortfarande stoppa regeringens omstridda förslag att rädda Cementa. Vänsterpartiet står fast vid sitt hot att rösta nej.

Svenskt Näringsliv: Minskar drivkrafterna att arbeta

Svenskt Näringsliv: Minskar drivkrafterna att arbeta

Svenskt Näringsliv är inte nöjda med regeringens höstbudget. Den missar målet att få fler i arbete, anser arbetsgivarorganisationen.

Sparekonomen: Budgeten gynnar främst låg- och medelinkomsttagare

Budgeten Regeringens budget gynnar framförallt på de som av olika skäl har det ekonomiskt tufft, säger SPP:s sparekonom, Shoka Åhrman som dock har svårt att...

Nu presenterar regeringen nästa års budget

Idag presenteras regeringens budget för nästa år. Där finns förslag på förändringar för cirka 74 miljarder kronor. Frågan är dock fortfarande om regeringen...

Nu presenterar regeringen nästa års budget

Nu presenterar regeringen nästa års budget

Idag presenteras regeringens budget för nästa år. Där finns förslag på förändringar för cirka 74 miljarder kronor. Frågan är dock fortfarande om regeringen...

Kulturen får 10,1 miljarder 2022

Kulturen får 10,1 miljarder 2022

I dag presenteras höstbudgeten – sedan tidigare står det klart att 745 miljoner kronor föreslås för att stimulera en återhämtning efter pandemin.

Regeringen lovar ytterligare fem miljarder till vården

Regeringen lovar ytterligare fem miljarder till vården och omsorgen nästa år. Då ska också familjeveckan införas. På måndagen presenteras budgeten av...

74 miljarder in i höstbudgeten – "En grön industriell revolution"

Den svenska höstbudgeten, som formellt kommer att presenteras klockan åtta idag på förmiddagen, kommer att innehålla reformer för totalt 74 miljarder kronor...

Nu presenterar regeringen nästa års budget

Nu presenterar regeringen nästa års budget

Idag presenteras regeringens budget för nästa år. Där finns förslag på förändringar för cirka 74 miljarder kronor. Frågan är dock fortfarande om regeringen...

Något för alla i fet valårsbudget

Något för alla i fet valårsbudget

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på måndag budgetpropositionen för 2022. Statsbudgeten omfattar utgifter på en bit över 1 000 miljarder...

Regeringen föreslår en utökning av FRA-lagen

Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska kunna få direktåtkomst till personuppgifter som finns hos Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt, FRA. Samtidigt ska FRA få signalspana mot verksamheter även om det inte rör Sverige eller svenska...

Tolv miljarder till ”grön återstart”

Regeringen presenterar flera budgetnyheter inom miljö och klimat. Totalt handlar det om satsningar på tolv miljarder kronor.

Morgan Johansson och Mikael Damberg håller pressträff

Morgan Johansson och Mikael Damberg håller pressträff

Klockan 08.15 håller justitie- och migrationsminister Morgan Johansson samt inrikesminister Mikael Damberg en digital pressträff där budgetnyheter presenteras.

Regeringen vill mångdubbla kommunernas klimatstöd

Regeringen vill mångdubbla kommunernas klimatstöd

Regeringen vill höja anslagen till kommunernas arbete med att motverka klimatrelaterade olyckor kraftigt, från 25 till 500 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter. Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) säger att hon inte tror att det...

Regeringen lämnar förslag om vaccinbevis – tänkt att finnas i beredskap

Regeringen öppnar för att införa vaccinbevis och föreslår nu att det ska kunna börja användas vid behov, om smittspridningen ökar igen. – Vi behöver ha en beredskap om läget skulle försämras , säger Lena Hallengren i en kommentar till SVT.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter

När reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter ska fristående aktörer stå för matchande och rustande insatser, men myndigheten kommer inte att bantas – i alla fall inte nästa år, uppger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S.

Anders Ygeman om bristande mobiltäckning: ”Alla ska ha bra täckning 2023”

Anders Ygeman om bristande mobiltäckning: ”Alla ska ha bra täckning 2023”

Regeringen har som mål att förbättra bredbands- och mobiluppkoppling i hela landet. Igår tog de beslutet om att Post- och telestyrelsen (PTS) får i uppdrag att främja mobiltäckning i hela landet.

Planerna för Cementa i lagrådets händer

Planerna för Cementa i lagrådets händer

Regeringens förslag till lagändringar som ska göra det möjligt att låta Cementa bryta kalk på Gotland lite längre har lämnats till lagrådet för en...

Miljardsatsning på äldrevården

Regeringen vill ge ytterligare tre miljarder kronor i bidrag till kommun- er och regioner 2022. Dessutom ska äldreomsorgen stärkas med 2,5 miljarder kronor.

Regeringen utökar satsning på industrins omställning

Regeringen vill utöka satsningen på Industriklivet med 159 miljoner kronor.Pengarna ska stödja industrins omställning till nollutsläpp.

Regeringen satsar 295 miljoner på hållbart byggande i Västerbotten och Norrbotten

Regeringen satsar 295 miljoner på hållbart byggande i Västerbotten och Norrbotten

Regeringen vill underlätta för hållbart samhällsbyggande i Norr- och Västerbotten i samband med de stora företagsetableringar som nu görs.

Regeringen satsar miljarder på fler jobb

Regeringen satsar miljarder på fler jobb

Regeringen lägger flera miljarder på att förstärka politiken för fler jobb nästa år. Arbetsförmedlingen får mer pengar till extratjänster och introduktionsjobb.

Kritik mot sänkning av bonusbeloppen: ”Omställningen riskerar tappa fart”

Regeringen lovar att fylla på med nya pengar för klimatbonusen redan i år. Samtidigt kritiserar branschorganisationen Bil Sweden beslutet att trappa ned...

V och C håller regeringen på halster efter historiskt jobbpaket: ”Inte tillräckligt”

Regeringens historiska jobb- och utbildningspaket på totalt 8 miljarder kronor kommer att få effekt, lovar arbetsmarknadsministern.

Stockholm förbereder för större evenemang med vaccinintyg

Stockholm förbereder för större evenemang med vaccinintyg

Sälj biljetter och tryck på regeringen”, det är Stockholms stads finansborgarråds uppmaning till konsertarrangörer. Hon saknar tydliga besked kring de...

Regeringen vill höja skatten på bensinbilar

Regeringen vill höja skatten på bensinbilar

Regeringen vill höja fordonsskatten för bensin- och dieselbilar i den kommande budgeten. Samtidigt höjer man miljöpremien för elbilar, säger miljö- och...

Regeringen vill satsa åtta miljarder på fler jobb

Med rubriken ”8 miljarder för att jobba Sverige ur krisen” presenterade regeringen fler budgetnyheter på tisdagsmorgonen, och med krisen syftar man på...

Regeringen vill starta ny myndighet mot välfärdsfusk

Den nya myndigheten ska få ansvar för att kontrollera utbetalningar från de statliga välfärdssystemen. Myndigheten får även i uppdrag att betala ut...

Regeringen håller pressträff om restriktionerna

Regeringen håller pressträff om restriktionerna

Norra Skåne är lokaltidning med huvudkontor i Hässleholm. Det är en komplett nyhetstjänst som levererar lokala nyheter, sport samt kultur och nöje från...

Deltagartaken tas bort den 29 september

Deltagartaken tas bort den 29 september

Sverige går in i steg fyra av fem i restriktionsavvecklingen – det meddelar Lena Hallengren på en presskonferens i dag. Det innebär att deltagartaken tas...

LIVE: Presskonferens med Lena Hallengren och FHM

Med start klockan 15.00 i dag håller socialminister Lena Hallengren och kultur- och demokratiminister Amanda Lind en digital pressträff.

Åtta miljarder i jobbsatsningar: ”Historisk reform”

Samtidigt som långtidsarbetslösheten ökade i och med coronapandemin, så vittnar många branscher om arbetskraftsbrist. I höstens budget vill regeringen...

Höjd skatt för fler bensin- och dieselbilar att vänta 2022 – Regeringen vill fylla på klimatbonuskassan

Höjd skatt för fler bensin- och dieselbilar att vänta 2022 – Regeringen vill fylla på klimatbonuskassan

Regeringen vill fylla på kassan för klimatbonus genom att låta fler nya bilar betala malusskatten och sänka bonusen för laddhybrider.

Försvaret redo att evakuera om regeringen ger uppdrag

Försvaret redo att evakuera om regeringen ger uppdrag

Försvarsmakten står redo att evakuera fler personer ut ur Afghanistan – men då måste ett sådant beslut komma från regeringen och UD.

Carola vill ha vaccinpass – Lena Hallengren ger svar

Efter ett känslofyllt utspel på Instagram mötte Carola Häggkvist socialminister Lena Hallengren i P1 Morgon apropå kultursveriges krav på tillfälliga...

FBI-larm: Fler attacker mot livsmedelsindustrin

Det blir allt vanligare att hackare ger sig på aktörer inom den amerikanska livsmedelsindustrin. Det säger FBI i en ny rapport.

Regeringen miljardsatsar på landsbygd och jordbruk

Regeringen miljardsatsar på landsbygd och jordbruk

Regeringen tillför omkring 5,7 miljarder kronor per år till landsbygd och jordbruk i budgeten. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff...

Kronoberg presenterade elektrifieringslöfte för infrastrukturministern

Kronoberg presenterade elektrifieringslöfte för infrastrukturministern

I veckan fick Kronobergs län möjlighet att presentera sitt elektrifieringslöfte till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Regeringen vill införa en särskild trygghetspension för äldre

Regeringen vill införa en ny särskild trygghetspension för äldre som anses vara för utslitna för att arbeta till pensionsåldern.

MFF vädjar till statsministern: ”Inför vaccinpass på utomhusarenorna”

Trots lättade restriktioner får fotbollsarenorna fortfarande endast ta emot en liten del av sin publikkapacitet. Nu vädjar MFF i ett öppet brev till...

C om regeringens skattesänkningar: ”Det är inte tillräckligt”

C om regeringens skattesänkningar: ”Det är inte tillräckligt”

Centerpartiet välkomnar regeringens skattesänkningar men slår samtidigt fast att det krävs mer för att man ska stödja regeringens budget i höst.

Debatt: Hot mot byggboomen i norr

Debatt: Hot mot byggboomen i norr

Den gröna byggboomen i norr hotas av mark- och miljööverdomstolens överraskande beslut att avvisa fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland.

Coronastödet till företagare förlängs

Regeringen har beslutat att förlänga tiden för återbetalning av skatt för företagen, en stödåtgärd som infördes med anledning av pandemin.

Brommaflygets framtid kan hänga på riksdagen

Regeringen bör kunna fatta beslut om Bromma flygplats 2022 och avveckla den successivt åren därefter, enligt regeringens utredare Magnus Persson.

Tusentals p-böter ogiltiga efter regeringsmiss

Tusentals p-böter ogiltiga efter regeringsmiss

Miljontals kronor i p-böter ska betalas tillbaka. Orsaken är att regeringen missade ett ”från” för mycket i Trafikförordningen.

Så kan du påverkas av långa analystider för spår från brottsplatser

Så kan du påverkas av långa analystider för spår från brottsplatser

Nationellt forensiskt centrum (NFC) har haft återkommande problem och fått kritik för långa analystider. Samtidigt ökar polisens kriminaltekniska...

Försäkringsbranschen kräver klimatanpassningar

Mot bakgrund av sommarens översvämningar kräver branschorganisationen Svensk försäkring att regeringen tillsätter en översvämningsutredning.

SKR: Krävs mer för att nå hög vaccintäckning

Regionerna har nått de delmål som satts upp i arbetet med att vaccinera Sveriges befolkning mot covid-19. Men hösten innebär fortsatt stora utmaningar.

Nya Säpochefen Charlotte von Essen: ”Hoten har ökat i Sverige”

Nya Säpochefen Charlotte von Essen: ”Hoten har ökat i Sverige”

Hoten från främmande makt och extremistmiljöerna har ökat, och samtidigt finns stora brister i säkerhetsskyddet. Det säger nya Säpochefen Charlotte von...

Regeringen vill underlätta för utländska medborgare att få vaccinbevis

Regeringen vill underlätta för utländska medborgare att få vaccinbevis

Regeringen vill underlätta för utländska medborgare att få vaccinationsbevis. I dag krävs ett svenskt personnummer för att ladda ner beviset,...

Risk för ny kris om budgeten faller: ”Det osar problem”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill gå fram med reformer för 74 miljarder kronor i budgeten och talar om en vitamininjektion i den svenska ekonomin.

Regeringen utreder ny a-kassemodell

Regeringen tillsätter en utredning om en ny modell för a-kassan. Utredningen tillkommer i spåren av las-överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och de...

Kristerssons kritik mot regeringen: "Rent ansvarslöst"

Kristerssons kritik mot regeringen: "Rent ansvarslöst"

Att regeringen vill dela upp beslutet om slutförvaret handlar bara om politik. Det sade Ulf Kristersson (M) när han var i Östhammar under onsdagen.

Så kan omdiskuterade mellanlagret ta emot mer kärnbränsle

Så kan omdiskuterade mellanlagret ta emot mer kärnbränsle

Just nu bråkas det intensivt om mellanlagret Clab i Oskarshamn. Svensk kärnbränslehantering, SKB, hävdar att det går att ta emot 3 500 ton mer använt...

Kriminalkommissarie vill se mer förebyggande arbete mot gängvåld

I dag la regeringens gängbrottsutredning fram sina förslag med ett antal straffskärpningar för att komma åt den gängrelaterade brottsligheten.

Majoritet av riksdagen säger nej till förlängning av pandemilagen

Regeringens förslag om att förlänga pandemilagen i fyra månader har inte stöd i riksdagen. Istället vill de flesta partierna att den förlängs två månader i...

Efter talibanernas framfart – svenska insatsen utreds

Efter talibanernas framfart – svenska insatsen utreds

Regeringen ska inom ”en nära framtid” utvärdera den svenska insatsen i Afghanistan, där talibanerna nu tagit makten. Det säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Dagens Nyheter. Inom vilken tidsram utvärderingen ska ske är ännu oklart och Hultqvist...

Ingen ska kunna vänta ut fängelsestraff

Ingen ska kunna vänta ut fängelsestraff

Därmed ska en dömd inte kunna vänta ut den tiden och därmed slippa sitta fängslad, rapporterar Sveriges Radio Ekot. – Det innebär att det inte spelar någon roll hur länge du håller dig undan, du kommer få avtjäna ditt straff så fort vi tar dig, säger...

Regeringens gåva till prins Julian – efter att Stefan Löfven nobbat dopet

Stefan Löfven kommer inte till prins Julians dop – men regeringen har en gåva till den fyra månader unge kungligheten.

Regeringen säkrar 2,2 miljoner doser av Novavax covidvaccin

Novavax vaccinkandidat genomgår sedan februari granskning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, och köpet av vaccindoser är villkorat av ett framtida godkännande. Det rör sig om ett rekombinant proteinvaccin där spikeprotein i form av...

Stödpaketet försämras kraftigt efter EU-krav – men förlängs

Stödpaketet försämras kraftigt efter EU-krav – men förlängs

Omställningsstödet till företag förlängs, men försämras. Det var finansminister Magdalena Anderssons (S) besked i dag, rapporterar TT. Nästa vecka kan de företag som drabbats hårt av pandemins alla negativa effekter söka förstärkt omställningsstöd för...

LKAB har säkrat cement – men kan bli mindre miljövänliga alternativ senare

LKAB har säkrat cement – men kan bli mindre miljövänliga alternativ senare

Under gårdagen meddelade regeringen att man gör tillfälliga ändringar i miljöbalken på grund av Cementas situation i Slite på Gotland. LKAB har säkrat åtta månaders leveranser. – Det ger oss lite andrum. Kortsiktigt, säger Niklas Johansson, direktör...

Moderaterna om regeringens besked: ”Det enda rimliga man kan göra nu”

Regeringens besked angående cementkrisen på tisdagen var det enda rimliga, anser Lars Hjälmered som är Moderaternas näringspolitiska talesperson och ordförande i näringsutskottet. Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd håller med, men...

Lämnar tillbaka medaljer i protest: ”Fegt och osolidariskt”

Tommy Wahlman har belönats med två medaljer för sina insatser för försvarsmakten. De har nu postats till statsminister Stefan Löfven. Anledningen är hans missnöje över att Sverige inte hjälper de tolkar som arbetat med försvarsmakten i Afghanistan.

Trots miljonstöd från staten – fick noll ansökningar

Trots miljonstöd från staten – fick noll ansökningar

Regeringen har avsatt 150 miljoner kronor för att täppa igen luckor i laddinfrastrukturen framför allt i landets nordliga delar. Men intresset är klent. I den senaste utlysningen blev 18 orter som har behov av snabbladdning helt utan ansökningar och på 5 platser...

Professor i miljörätt om cementkrisen: Regeringen kan inte rädda LKAB

Professor i miljörätt om cementkrisen: Regeringen kan inte rädda LKAB

LKAB kommer påverkas hårt av det uppmärksammade stoppet av kalkbrytning på Gotland. Gruvbolaget har krävt lösningar från rättsväsendet, stat och myndigheter. Men enligt Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, är kraven omöjliga att tillgodose.

Nytt besked: Studenter ska ha rätt till CSN-lån under körkortsutbildningen

Fler unga ska nu kunna låna pengar för att ta körkort. Idag beslutade regeringen att utvidga det så kallade körkortslånet till personer i åldern 19 till 20 år som fullföljt gymnasiet. Förändringen påverkar omkring 200 000 unga.

M-toppen efter mötet med Baylan: ”En besvikelse”

Åtgärder för att säkra tillgången på cement – det skulle näringsminister Ibrahim Baylan (S) diskutera när han träffade riksdagens näringsutskott digitalt i dag. Men enligt Lars Hjälmered (M) utelämnade han flera viktiga punkter.

Speciallag övervägs för att undvika cementkris

Speciallag övervägs för att undvika cementkris

Regeringen väntar på en oberoende analys av effekterna på jobb och byggande om jätten Cementa tvingas upphöra med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland i höst, erfar TT. Även lagstiftning övervägs för att i ett krisläge kunna ge ett kort tillfälligt...

Arbetslöshet i alltför ljus färgläggning

Arbetslöshet i alltför ljus färgläggning

Jobben är tydligt på väg tillbaka. Det var budskapet från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på tisdagsmorgonen. Företagens anställningsplaner är positiva. Volvo Cars anställer. Eva Nordmark hade kollat samma morgon på Platsbanken: Det fanns...

Polisens prognos: Går back med halv miljard

Polismyndigheten räknar med att gå back med en halv miljard kronor i år, skriver DN. Enligt källor till tidningen kan det slå mot kampen mot den organiserade brottsligheten.

Låst läge för Cementas kalkbrytning

Ekonomi Överklagande, lagändringar eller rentav hela tillståndsprövningen i regeringens knä? Cementa griper efter möjligheter för att få fortsätta kalkbrytningen på Gotland. Men cementbristen ser ut att bli svår att avvärja, enligt miljörättsexperterna. DELA PÅ...

Olov Abrahamsson: Det gick snabbare att bygga nya järnvägar på 1800-talet

Olov Abrahamsson: Det gick snabbare att bygga nya järnvägar på 1800-talet

Det är svårt att se det som ett framsteg för samhällsutvecklingen att det tar så lång tid att bygga en ny järnväg i Sverige.

Norge öppnar gränsen mot Värmland – länet grönt

Norge öppnar gränsen mot Värmland – länet grönt

Den norska regeringen ger nu besked om nya inreseregler från Värmland: gränsen öppnar och länet räknas nu som grönt. – Ja äntligen är det mest rimliga man kan säga. Då är vi tillbaka till det normala, säger landshövding Georg Andrén.

Kravet efter raset: En lagändring

Fler byggnader kommer sannolikt att rasa så som Tarfalahallen gjorde, kanske redan i vinter. Det konstaterar Haverikommissionen i sin slutrapport. Därför vill de nu se en lagändring.

Amanda Lind om lättnader av restriktionerna: Vi siktar på september

Inga nya lättnader är att vänta i augusti vad gäller publikrestriktionerna. Det stod klart när regeringen bjöd in till pressträff i regeringskansliet under torsdagen.

Få tar körkortslån – nu ska fler få låna

Få tar körkortslån – nu ska fler få låna

Betydligt färre än väntat har tagit körkortslån via CSN. Nu vill regeringen göra det möjligt för fler att få lån. För snart två år sedan infördes en möjlighet att ta studielån på 15.000 kronor för att ta körkort. Syftet var att göra arbetslösa mer attraktiva på...

SD kräver Gotlandssvar av näringsminister Baylan (S)

SD kräver Gotlandssvar av näringsminister Baylan (S)

Sverigedemokraterna kallar näringsminister Ibrahim Baylan (S) till näringsutskottet för att svara på frågor om stoppet för Cementas utvinning på Gotland, uppger Dagens Nyheter. Partiet vill se en konkret åtgärdsplan efter att Mark- och miljööverdomstolen...

Regeringen vänder, e-sportare på elitnivå tillåts resa in i landet

Nyligen stod det klart att Sverige gick miste om Dota 2-turneringen The International, som skulle hållas i Globen. Varken inrikesminister Mikael Damberg eller Riksidrottsförbundet ville lyfta eventet som elitsportevenemang, vilket gjorde inresor för de tävlande...

Kevinfallet: Utpekade bröderna kräver ersättning

Som barn beskylldes de för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika. Tjugo år senare friades bröderna från misstankarna efter avslöjanden om allvarliga brister i polisutredningen. Nu begär Robin Dahlén och Christian Karlsson att regeringen av nåd ska betala...

Justitieminister Morgan Johansson (S) håller pressträff

Justitieminister Morgan Johansson (S) håller pressträff

Rätten till skadestånd för brottsoffer ska stärkas. Bland annat ska ersättningsnivåerna vid våld i nära relationer höjas. – De här ersättningarna har legat för lågt under lång tid, vi ska få upp dem till en adekvat nivå, säger justitieminister Morgan Johansson (S)...

Var är betongsossarna som räddar Cementa?

Var är betongsossarna som räddar Cementa?

Cementa har brutit kalk i Slite i över 100 år. Till hösten kan fabriken på Gotland behöva läggas ner. Mark- och miljööverdomstolen beslutade i förra veckan att inte pröva tillståndet för fortsatt kalkutvinning. I anläggningen, belägen invid hamnen, blir kalk till...

Byggbranschen varnar för cementkris

Bostäder kan inte byggstartas, infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjs och cirka 280 000 jobb hotas, enligt byggbranschen. © Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT. Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att...

Bolund: EU behöver höja ambitionen

EU har redan sedan tidigare beslutat att utsläppen ska ha minskat med 55 procent 2030 jämfört med 1990. Per Bolund påpekar att regeringen hade velat se ett mål på 60 procent. – Vi kommer fortsätta att driva på för att paketet ska bli så ambitiöst som möjligt,...

Smittan minskar – nya lättnader 15 juli

Smittan minskar – nya lättnader 15 juli

Regeringen gav på måndagen en uppdatering av coronaläget och av planen för avveckling av coronarestriktionerna. – Utvecklingen går stadigt åt rätt håll. Smittspridningen och belastningen på vården minskar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Företag kan pusta ut efter regeländringen – ”Jättestor lättnad”

Företag kan pusta ut efter regeländringen – ”Jättestor lättnad”

Företag som blivit återbetalningsskyldiga på grund av sena avstämningar får en ny chans, då regeringen förändrar lagen om stöd vid korttidsarbete. ”Jättestor lättnad för de företag som drabbats av det här”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på...

Regeringen flyr Tigray efter hot från rebeller

Den tillfälliga regeringen i etiopiska Tigray har lämnat sina poster och flytt regionen, rapporterar AFP med hänvisning till en anonym regeringskälla. – Regionen har inte längre någon regering, säger källan. Rebellerna, som kallar sig själva Tigrays...

Beslut om fördelning av kris- och stimulansstöd till kulturområdet

Regeringen har beslutat om hur de sedan tidigare aviserade kris- och stimulansstöden om 750 miljoner kronor till kulturområdet ska fördelas. Huvuddelen av medlen kommer liksom tidigare att fördelas av Statens kulturråd, Konstnärsnämnden, Sveriges...

Tydlig ljusning i ekonomin

Tydlig ljusning i ekonomin

Regeringen skriver upp tillväxtprognosen för svensk ekonomi kraftigt. Nu väntas BNP växa med 4,7 procent i år. – Vi ser en tydlig ljusning i ekonomin men återhämtningen är väldigt skör, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Dadgostar: Kontakt mellan partierna under morgonen

Dadgostar: Kontakt mellan partierna under morgonen

Det finns kontakter mellan partierna under morgonen före misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven (S). Det säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i SVT:s Morgonstudion men vill hålla all information om eventuella kontakter för sig själv.

Hallengren: Vi ska utreda adoptionerna från Kina

Socialministern tillsätter en utredning av internationella adoptioner till Sverige. Lena Hallengren pekar särskilt ut Chile och Kina.

Inreseförbudet förlängs till 31 augusti

Inreseförbudet till Sverige förlängs till och med den 31 augusti, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Beslutet gäller för resor till Sverige från länder inom EU/ESS. Samtidigt anpassas den svenska regleringen till EU-förordningen om covid-intyg.

Hyresgästföreningen: ”Regeringen måste ge oss det fulla mandatet”

Hyresgästföreningen: ”Regeringen måste ge oss det fulla mandatet”

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är kritisk till regeringens och januaripartiernas senaste förslag. – Regeringen måste ge oss det fulla mandatet, säger Linder i ett pressmeddelande och syftar på de stundande förhandlingarna.

Nu möts S partistyrelse – Centern i möte redan i går: ”Tummar inte på något”

Nu möts S partistyrelse – Centern i möte redan i går: ”Tummar inte på något”

Centerpartiet uppges ha haft ett möte med sin partistyrelse och riksdagsgrupp under fredagen för att diskutera det politiska läget, skriver DN. Enligt tidningens uppgifter var det stor enighet om att frågan om fri hyressättning av nyproducerade lägenheter inte...

Mats Knutson: Krävs ett mirakel för att Löfven ska ta sig ur det här

Inget parti är redo att rucka på sina positioner, något som bäddar för att statsminister Stefan Löfven och hans regering faller på måndag. Det är en utgång som även regeringen verkar räkna med, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Klart med förarbevis för vattenskoter

Från och med 1 maj nästa år krävs förarbevis för den som kör vattenskoter. Redan i sommar, från 1 juli, ska förare kunna utbilda sig för att vara redo till nästa säsong. – Det är kort om tid både för utbildare och förare, säger Bo Bergström, sektionschef på...

Vänsterpartiets ledare: Regeringen har försökt ”trolla” oss

Vänsterpartiets ledare: Regeringen har försökt ”trolla” oss

Fyra partier är redo att fälla statsminister Stefan Löfven efter att Vänsterpartiet höll fast vid sitt ultimatum om marknadshyror. Men V-ledaren Nooshi Dadgostar tycker inte att det är partiets ansvar att Sverige kastats in i en regeringskris. – Regeringen skulle lagt...

Liberalerna kommer inte rösta emot Stefan Löfven i misstroendeomröstningen

Liberalerna kommer inte rösta emot Stefan Löfven i misstroendeomröstningen

Liberalerna kommer att fullfölja Januariavtalet i frågan om fri hyressättning i nyproducerade bostäder och kommer inte att rösta bort Stefan Löfven.

Regeringen tvärvänder – ripjakten kortas inte

I maj meddelade regeringen att ripjakten kortas ovanför lappmarksgränsen med en månad – trots att Naturvårdsverket ville annorlunda. Jägareförbundet reagerade också kraftigt och nu tvärvänder regeringen.

Deltavarianten gör läget osäkert

Restriktionerna gäller vaccinerade och ovaccinerade, säger socialminister Lena Hallengren (S). ANNONS. TT. Uppdaterad för 6 minuter sedan 14:46 - 17 jun, 2021. Smittspridningen pågår fortfarande i landet och den mer smittsamma deltavarianten av...

Interna kraven i M: Fäll Löfven – ”vi ska ta varje chans vi får”

Interna kraven i M: Fäll Löfven – ”vi ska ta varje chans vi får”

Röster inom Moderaterna höjs nu för att partiet ska rösta bort Stefan Löfven som statsminister, även om det innebär att fri hyressättning för nyproducerade bostäder inte blir av.

V: Saknar förtroende för Stefan Löfven

V: Saknar förtroende för Stefan Löfven

Vänsterpartiet saknar förtroende för statsminister Stefan Löfven när tidsfristen har passerat. V går vidare med sitt misstroendehot. ”Vi går in i en helt ny fas", sa Nooshi Dadgostar på pressträffen.

V söker stöd för misstroende

Klockan 10.00 på torsdagen löpte Vänsterpartiets deadline ut för regeringen att backa från förslagen om fri hyressättning i nyproduktion. Nu ligger bollen hos V.Västerpartiet håller presskonferens klockan 11.00 – följ den här.

Svar till V: Bjuder in parter

V kräver att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion slopas eller att förhandlingar med berörda parter ska ske. Justitieminister Morgan Johansson bjuder nu in till samtal. ”Utredningen har gått på remiss. Vi kommer nu också att bjuda in parterna på...

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens inbjudan

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens inbjudan

Regeringen har bjudit in bostadsmarknadens parter till samtal om utredningen om fri hyressättning i.

S bjuder in i sista stund – nu ligger bollen hos V

S bjuder in i sista stund – nu ligger bollen hos V

Klockan 10 på torsdagen löpte Vänsterpartiets deadline ut för regeringen att backa från förslagen om fri hyressättning i nyproduktion. Nu ligger bollen hos V.

C och SD kräver Damberg på svar om NFC:s it-brister

Centerpartiet och Sverigedemokraterna kräver inrikesminister Mikael Damberg (S) på svar efter att en intern rapport från polisens avdelning Nationellt forensiskt center, NFC, visat att NFC har allvarliga it-brister. Det rapporterar SVT Nyheter. Den interna...

Brummer & Partners möblerar om – kända profiler lämnar

Brummer & Partners möblerar om. Två av firmans mest kända profiler lämnar sitt delägarskap, medan nya ansikten gör entré. ”Jag är glad att välkomna fyra nya delägare”, säger grundaren och ordförande Patrik Brummer.

Därför hotar Vänstern att fälla regeringen

Därför hotar Vänstern att fälla regeringen

Aftonbladet Daily är en daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite större bild av de nyheter som dominerar flödet. Avsnitten släpps 04.00...

Regeringen vill skärpa lagen för spelreklam

Regeringen vill skärpa lagen för spelreklam

Regeringen vill skärpa lagen för marknadsföring av spel. Kravet på måttfullhet ska ändras till särskild måttfullhet – som vid marknadsföring av alkohol. "Spelberoende är ett folkhälsoproblem och innebär allvarliga konsekvenser för människors ekonomi och.

Mer publik på läktarna – 3 000 per sektion

Regeringen går idrotten till mötes och kan komma att tillåta mer publik på stora arenor från den 1 juli – upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna, kan TT avslöja. I femstegsplanen för coronalättnader, som presenterades i slutet på maj,

Förebyggande insatserna får kritik: Används inte

Försäkringskassans insatser för att förhindra långtidssjukskrivningar används inte särskilt ofta. Dessutom är arbetet relativt okänt. Det slår Riksrevisionen fast i en granskning som presenterades i dag. I praktiken innebär insatserna att Försäkringskassan kan...

UHR ska ansvara för höstens genomförande av högskoleprovet och den nationella provsamordnarens uppdrag förlängs

UHR ska ansvara för höstens genomförande av högskoleprovet och den nationella provsamordnarens uppdrag förlängs

Regeringen har beslutat att Universitets- och högskolerådet (UHR) ska ansvara för genomförandet av högskoleprovet hösten 2021. Regeringen har också beslutat att förlänga den nationella provsamordnaren Peter Honeths uppdrag att bistå UHR vid...

Falsk marknadsföring om utökad avlyssning

Falsk marknadsföring om utökad avlyssning

Justitieutskottet beslöt i dag att sätta press på regeringen om utökade möjligheter till avlyssning. Den önskade lagändringen skulle dock inte ge den effekt som vissa partier försöker ge sken av. Oisin Cantwell om Trojan Shield: "Det kommer göras...

LO: Att avtala bort karensdagen blir dyrast för dem som tjänar sämst

Om LO vill avskaffa karensdagen permanent får facket söka förhandlingar med arbetsgivarna, är regeringens utgångspunkt.”Då har man inte förstått, det tas av löneutrymmet för dem som tjänar sämst”, kontrar LO-basen.

Nya kreditgarantier för gröna investeringar

Regeringen har beslutat om att ge Riksgälden i uppdrag att ställa ut kreditgarantier för gröna investeringar. Dessa ska främja stora industriinvesteringar som bidrar till att nå målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket.

Den kriminella scenen är rensad

Den kriminella scenen är rensad

Det rullar en stridsvagn genom den kriminella världen och krossar allt i sin väg. Polisen tar sig in i de hemligaste rummen med digitalt detektivarbete och spionprogram. Den globala polisoperationen Trojan Shield ändrar spelreglerna. För de flesta.

ANALYS: Det sker till priset av ett svårt sargat LO

ANALYS: Det sker till priset av ett svårt sargat LO

Stefan Löfven kryssar vidare mellan minorna i svensk politik. Uppslutningen kring de nya förslagen om en förändrad arbetsrätt tyder på att statsministern lyckas undvika ännu en potentiell kris. Men det sker till priset av ett sv��rt sargat LO.

Stor satsning på utbildning i las-förslaget – väntas kosta 7,5 miljarder om året

Mellan 30.000 och 40.000 personer om året kan komma att utbilda sig mitt i livet när det nya systemet för omställning och arbetsrätt är sjösatt. Men de flexiblare reglerna på arbetsmarknaden imponerar inte på alla.

Ali Esbati (V) om nya förslag till arbetsrätten: ”En trist dag”

Både regeringen och arbetsmarknadsparterna var nöjda när förslagen till arbetsrätten presenterades. Men inte alla jublar. – Det ligger ett stort ansvar på regeringen att vi får förslag som går i fel riktning gällande människors trygghet på arbetsmarknaden,...

Här är det nya förslaget om svenska arbetsrätten

Här är det nya förslaget om svenska arbetsrätten

Det ska bli lättare för Sveriges arbetsgivare att kringgå ”sist in först ut”-regeln. Samtidigt ska arbetstagare få fast anställning tidigare än vad som är möjligt i dag. Så lyder två av de förslag om ny arbetsrätt som presenterades under måndagen. – Det är den...

Här är det nya förslaget om svenska arbetsrätten

Här är det nya förslaget om svenska arbetsrätten

I dag presenteras ett nytt förslag om Sveriges framtida arbetsmarknadspolitik. Förslaget, som bygger på den så kallade las-överenskommelsen, är tänkt att bli lag vid årsskiftet.

Mer pengar till vaccininfo

Vaccinationsgraden bland utrikesfödda är lägre än bland svenskfödda. Regeringen lägger nu 20 miljoner ytterligare på informationsinsatser. - Det är allvarligt för samhället om vi får stora vita fläckar i områden där människor inte valt att vaccinera sig.

Kristersson: Tomt V-hot om misstroende

Moderatledaren Ulf Kristersson tror inte för ”ett ögonblick” att Vänsterpartiet gör allvar av sitt hot om att väcka misstroende mot regeringen. – För det första kan de inte det och för det andra så tror jag inte att de vill, säger Kristersson till TT. TTText.

Socialutskottet vill utreda internationella adoptioner

Socialutskottet vill utreda internationella adoptioner

Socialutskottet vill att regeringen utreder alla internationella adoptioner som gjorts i Sverige från 1900-talets mitt fram till i dag. Det rapporterar DN. Initiativet kommer efter tidningens avslöjanden om att stulna barn från Colombia och Chile adopterats bort till...

Utredning om marknadshyror presenteras

Utredning om marknadshyror presenteras

I dag presenteras den kontroversiella utredningen om fri hyressättning i nyproduktion.Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen om förslaget blir.

Regeringen öppnar för ännu mer publik i juli

Det kan bli aktuellt med ännu mer publik i juli. Folkhälsomyndigheten utreder på uppdrag av regeringen möjligheten att ta in fler än 3 000 åskådare på sport- och kulturevenemang, rapporterar Sveriges Radio Ekot . Det ska utredas om vaccinationsintyg och.

Smittskyddsläkaren: "Viktigt följa rekommendationerna"

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det viktigt att östgötarna fortsätter att följa rekommendationerna, hålla avstånd och att alla som erbjuds vaccin också vaccinerar sig.

Svensk försäkring vill ha nationell strategi för att tackla klimatförändringarna

Svensk försäkring vill ha nationell strategi för att tackla klimatförändringarna

Många byggnader kommer stå under vatten i framtiden och inte kunna försäkras, det hävdar branschorganisationen Svensk försäkring. Därför vill de nu att regeringen pekar ut ett departement som får ansvaret för Sveriges klimatanpassning.

Högre tysk inflation än väntat

Högre tysk inflation än väntat

Den tyska inflationen ökade till 2,5 procent i årstakt i maj, enligt en preliminär beräkning från Tysklands statistikmyndigheten.

Moderaterna: ”Ansvarsprincipen bör ses över”

Ett tiotal rapporter och analyser hade redan före pandemin påpekat att Sveriges ansvarsfördelning vid en kris riskerade att vara för otydlig, visar Ekots ...

Riksbankens manöverutrymme begränsas

Antalet ledamöter i Riksbankens direktion ska ned till fem, enligt ett förslag till ny riksbankslag. Lagen ska även ge riksdagen mer kontroll, bland annat när.

Mikael Damberg (S) om inreseförbud till Sverige

Mikael Damberg (S) om inreseförbud till Sverige

Regeringen förlängde i april det generella inreseförbudet för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-infektion vid ankomsten till Sverige. Förlängningen gällde fram till och med den 31 maj 2021. På dagens...

Lättade restriktioner: Det här är efterlängtat

Lättade restriktioner: Det här är efterlängtat

I dag höll regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten en presskonferens där de beskrev när och vilka corona-restriktioner planeras att lättas. ...

Återgången till det normala sker i fem steg

Restriktionerna i samhället lättas på tisdag. Sedan trappas de ned i ytterligare fyra steg innan allt ska bli som vanligt igen. – Vi börjar nu skymta början på slutet, säger statsminister Stefan Löfven. TTText. Statsminister Stefan Löfven under en pressträff om...

Hallengrens svar i KU speglade inte tidigare varningar

Två problem som uppstod i regionerna tidigt i pandemin var bristen på kapacitet för testning och bristen på skyddsutrustning, vilka båda hade påtalats av svenska myndigheter innan pandemin inleddes, rapporterar Ekot. Ett år innan coronapandemin...

Larmade om brister i kommunernas förmåga att hantera en pandemi

Larmade om brister i kommunernas förmåga att hantera en pandemi

I början av pandemin glömdes kommunerna delvis bort i planeringen för smittskydd och skyddsutrustning, vilket Ekot tidigare rapporterat om. Ekot kan nu ...

Regeringens sajt ligger nere

Regeringens sajt ligger nere

Regeringen har sedan 21-tiden på torsdagen problem med sin webbplats. – Vår driftleverantör jobbar just nu med att lösa det här, säger presskommunikatören Björn Lindau.

Regeringens öppningsplan på gång

Regeringen väntas inom kort komma med sin plan för lättnader i pandemireglerna. Men flera lättnader är redan utlovade från den 1 juni. Redan för två veckor sedan beslutade regeringen om differentierade deltagartak för vissa kultur- , sport och...

Så öppnas Sverige upp 1 juni

Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) håller kl 16 i dag presskonferens. Den handlar bland annat om lättnader i coronarestriktionerna. Redan för två veckor sedan meddelades att deltagartaken för framförallt idrotts- och kulturevenemang höjs 1 juni.

Så öppnas Sverige upp från 1 juni

Så öppnas Sverige upp från 1 juni

Regeringen väntas inom kort komma med sin plan för lättnader i pandemireglerna. Men att det blir flera lättnader från 1 juni är redan klart. TTText. Annons. Regeringskansliet. 5.68K subscribers. Subscribe Digital pressträff med statsministern 27 maj 2021.

Så öppnas Sverige upp från 1 juni

Så öppnas Sverige upp från 1 juni

Regeringen väntas inom kort komma med sin plan för lättnader i pandemireglerna. Men att det blir flera lättnader från 1 juni är redan klart. TTText. Annons. Folkhälsomyndigheten Sverige Subscribe Pressträff om covid-19, 27 maj 2021. Info. Shopping.

Försäkringskassan granskas efter kritik

Kritiken mot hur Försäkringskassan hanterar sjukförsäkringen gör nu att Statskontoret får i uppdrag att granska myndighetens arbete.

Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna överens om att stödja SAS att få tillgång till likviditet

Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna är överens om att stödja SAS att få tillgång till likviditet motsvarande 1,5 miljarder kronor. Eventuellt stöd från svenska staten förutsätter att EU-kommissionen godkänner åtgärderna och motsvarande stöd från...

Regeringen vill öppna 28 nya servicekontor

Regeringen vill öppna 28 nya servicekontor

Regeringen avser att öppna 28 nya servicekontor i landet under de kommande två åren. Statens servicecenter får i uppdrag att öppna minst 13 nya kontor 2022 och resten under 2023. TTText. Civilminister Lena Micko (S) ansvarar för öppnandet av nya...

Regeringen granskar Försäkringskassan

Regeringen granskar Försäkringskassan

Efter den omfattande kritik som har riktats mot Försäkringskassan för hur myndigheten hanterar sjukförsäkringen kommer regeringen att ge Statskontoret i uppdrag att granska myndighetens arbete, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Besked om Sveriges öppningsplan nära

Redan för två veckor sedan beslutade regeringen om differentierade deltagartak för vissa kultur- , sport och nöjesevenemang från 1 juni. Till exempel ska 50 personer tillåtas på bio. Filmstaden har redan gått ut med att de nu öppnar sina biosalonger från den...

Regeringens nya förslag: Biogasbilar är inte miljöbilar

Nytt EU-direktiv kan innebära att Biogasbilar tappar sin miljöbilsstämpel.

DN Debatt Repliker. ”Laddhybrider utgör ett viktigt steg i omställningen”

DN Debatt Repliker. ”Laddhybrider utgör ett viktigt steg i omställningen”

Mattias Bergman och Jessica Alenius, BIL Sweden: Att försvåra ytterligare för laddhybriderna skulle varken gynna elektrifieringen eller Sveriges klimatmål.

"Coronabonus" till privatpersoner

"Coronabonus" till privatpersoner

"Coronabonusen", som finansminister Magdalena Andersson (S) kallat åtgärden, är ett steg närmare beslut. TT. redaktion@vk.se. Annons. Regeringen har nu lämnat över en proposition om den tillfälliga skattereduktionen för arbetsinkomster 2021 och 2022...

EU:s coronafond kan finansiera digitaliseringen

Under pandemin har sörmlänningarna påmints om hur viktig den digitala uppkopplingen är för att få tillgång till samhällstjänster och hålla kontakten med omvärlden. Allt pekar på att det digitala behovet kommer fortsätta att öka även efter pandemin. För att...

Uppgifter: Regeringen lägger fram ny version av ”bankskatten”

I en remiss från Finansdepartementet föreslås att svenska banker inte bara ska betala skatt på skulder i Sverige utan även på skulder som ligger i bankernas utländska filialer, samtidigt som skattesatsen sänks. ”Bankerna utgör en risk för ekonomin, och det...

Ministrar i samtal med SSAB: "Tittar över regelverket"

Ministrar i samtal med SSAB: "Tittar över regelverket"

Miljöministern och näringsministern deltog i en direktsändning om Hybrit under måndagen. Bland annat utlovade de snabbare tillståndsprocesser för elnät.

SSAB direktsänder samtal med ministrar

SSAB direktsänder samtal med ministrar

Näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund kommer att delta i ett direktsänt rundabordssamtal med SSAB:s vd Martin Lindqvist. Även vd:arna för de andra parterna i Hybrit, Vattenfall och LKAB, ska delta. "Vad krävs för att...

470 miljoner för att säkra vaccinering av unga

Regionerna ska få ett tillskott på 470 miljoner kronor för att genomföra vaccineringar mot covid-19, enligt ett nytt förslag från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det rapporterar Ekot. Pengarna ska enligt socialminister Lena Hallengren (S) även säkra...

SKR:s förfrågan överraskar facken: ”Lite sent påtänkt”

Förslaget om att Sverige ska låna in personal från grannländer för att avlasta i intensivvården under semestern förvånar facken Vårdförbundet och Kommunal, rapporterar Ekot. Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson säger att det är ”lite sent påtänkt”...

Hård debatt om invandringspolitiken i riksdagen

Hård debatt om invandringspolitiken i riksdagen

Sannfinländarna anser att den nuvarande regeringen inte tillräckligt väl arbetar för att se till att Finland är ett säkert land att bo i. Statsminister Sanna Marin (SDP) är däremot av åsikten att oppositionspartiet ser svartvitt på frågan.

Fortsatt färre platser på långresor

Fortsatt färre platser på långresor

Antalet platser på fjärrtåg och långfärdsbussar blir fortsatt begränsade till och med 14 augusti. Regeringen förlänger regeln om att bara hälften av platserna får säljas. Regeringen motiverar beslutet med att ett ökat resande skapar trängsel och ökad...

Sverige tecknar avtal om nya doser från Pfizer

Sverige har tecknat avtal på omkring 20 miljoner ytterligare vaccindoser under de kommande två åren. Därtill finns en option om ytterligare 20 miljoner dosor under samma period, uppger regeringen.

Regeringens krishantering sågas

Sänkta arbetsgivaravgifter sågas som stödåtgärd i pandemin. Dålig träffsäkerhet, anser Finanspolitiska rådet. I sin årsrapport riktar rådet även kritik mot sena besked, för många ändringar, bristande statistikunderlag och för att det saknas en plan för hur...

Kärnkraften hotad enligt branschen – pressen på regeringen ökar

Kärnkraften hotad enligt branschen – pressen på regeringen ökar

Pressen på regeringen att fatta beslut om vad som ska hända med det radioaktiva kärnbränslet ökar. Om inte ett besked lämnas inom en snar framtid riskerar nuvarande lager att bli fulla och kärnkraftverken tvingas stängas, det varnar branschen.

Nu blir nya läsrådet verklighet – ska vända nedåtgående lästrend

Nu blir nya läsrådet verklighet – ska vända nedåtgående lästrend

Sveriges nya läsråd ska vända den långvariga, nedåtgående lästrenden bland barn och unga i Sverige. I dag lämnar Kulturrådet in sitt förslag om hur rådet ska organiseras till regeringen. – Det är otroligt viktigt. I många andra länder finns det någon som är...

Besked om restriktioner väntas imorgon: ”Jag hoppas de förlängs”

På onsdag ska Folkhälsomyndigheten presentera åtgärder för hur Sverige ska kunna öppna upp igen. Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar, och Emma Frans, doktor i epidemiologi, reder ut hur det kan gå till. Båda tycker att läget är för...

Just nu: Restauranger får ha öppet till 22:30 från den första juni

Restriktionerna gällande allmänna sammankomster och öppettider för krogar och restauranger, som skulle löpa ut den 17 maj, förlängs nu till den första ...

Nuvarande restriktioner förlängs till 1 juni

Nuvarande restriktioner förlängs till 1 juni

Under onsdagseftermiddagen hölls en pressträff om de fortsatta restriktionerna i samhället. De restriktioner som till en början rådde fram till den 17 maj förlängs nu till 1 juni. Från den 1 juni har regeringen fattat beslut att justerade regler ska träda i kraft.

En rad nöjesparker öppnar efter regeringens besked

En rad nöjesparker öppnar efter regeringens besked

2020 var ett tufft år för landets nöjesparker. Men på onsdagen kom positiva besked från regeringen. Inom kort kan nu en rad anläggningar öppna igen.

FHM: Krogar kan hålla öppet till klockan 22.30

-Från och med 1 juni kan restauranger kunna hålla öppet till klockan 22.30, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. -Vi måste fortsätta ha en vaksamhet och försiktighet. Det kommer vara fortsatt riskabelt med utlandsresor, säger han...

Just nu: Restauranger får ha öppet till 22.30 från den första juni

Restriktionerna gällande allmänna sammankomster och öppettider för krogar och restauranger, som skulle löpa ut den 17 maj, förlängs nu till den första juni. Idag lämnar Folkhälsomyndigheten över prognosen för hur och när coronarestriktionerna i Sverige...

Kulturinstitutionerna om nya publiktaken: ”Jätteglada”

Kulturinstitutionerna om nya publiktaken: ”Jätteglada”

Regeringen har fattat beslut om att höja publiktaken den 1 juni. Tidigare tänkt datum var 17 maj.

Planen: Så ska Sverige öppna upp

Planen: Så ska Sverige öppna upp

De nuvarande coronarestriktionerna förlängs till den 1 juni. Men då planeras flera lättnader – som att restauranger får hålla öppet till 22.30 och att mer publik tillåts på idrottsevenemang Här är allt du behöver om planen för att öppna upp Sverige.

Planer väntas i dag: Så kan Sverige öppnas upp

Under onsdagen väntas Folkhälsomyndigheten och stadsepidemiolog Anders Tegnell presentera en rapport om lättnader i restriktioner. I ska rapporten ska det då finnas en plan på hur och när man tror att Sverige ska öppna upp igen. Klockan 13.15 har...

Kraftig kritik i norr mot kortad ripjakt

En månad kortare jakttid på ripa i fjällen på vintern. I praktiken försvinner nu en jaktform med långa och starka traditioner i Norrbotten och Västerbottens fjällkommuner. Reaktionerna är starka bland fjälljägarna och riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD)...

EU möter polarnatten i Kiruna

EU möter polarnatten i Kiruna

Det första EU-kommissionen ser av Sverige som ordförande i EU:s ministerråd 2023 blir is och mörker. Regeringen har valt Kiruna som för det första mötet med kommissionen. TT. redaktion@vk.se. Annons. – Statsministern har bestämt att han tänker bjuda in...

Ministern kallas in till näringsutskottet – ska frågas ut om dåliga täckningen

Ministern kallas in till näringsutskottet – ska frågas ut om dåliga täckningen

Näringsminister Ibrahim Baylan kallas till riksdagens näringsutskott efter den senaste tidens medierapportering om dålig mobiltäckning på landsbygden, ...

Regeringen redo snabba på beslut om kärnavfall

Regeringen öppnar för att utöka mellanlagret i Oskarshamn – före ett beslut om slutförvar av utbränt kärnbränsle. Beskedet kommer sedan statliga Vattenfall åter krävt besked och varnat för risk att reaktorer inte kan köras om några år på grund av fullt lager.

Utredning: Inrätta ny myndighet för gode män

Den statliga utredningen lämnades till justitieminister Morgan Johansson (S) på onsdagen. Den uppmärksammar en rad brister på områden kring landets ställföreträdare, gode män och förvaltare, samt överförmyndarverksamheter. En god man eller förvaltare...

Advokatkostnader skenar – Riksrevisionen ska granska

Advokatkostnader skenar – Riksrevisionen ska granska

Ersättningen till försvarsadvokater i brottmål har ökat dramatiskt de senaste åren. Nu granskas ersättningsystemet av såväl Domstolsverket som Riksrevisionen. – Man skulle definitivt kunna ställa mycket högre krav på hur det redovisas vilken tid man lagt ned,...

Statens fokus måste vara att utveckla Orio

Statens fokus måste vara att utveckla Orio

Hotet mot avveckling av reservdelsföretaget Orio, med huvudkontor i Nyköping, har blivit tydligare i och med regeringens vårbudget. Även om det inte finns några sådana uttalade planer. Det här, som Sveriges Radio var först med att berätta, är likväl en...

Regeringen föreslår 500 i publik från 17 maj

Regeringen föreslår att vid stora sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus ska publiken kunna uppgå till 500 personer från den 17 maj. "Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt...

500 personer är ju fortsatt extremt lite”

Upp till 500 åskådare på de allsvenska arenorna från och med 17 maj. Det föreslår Regeringen. – Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisande sittplatser”,...

Plan för ett svenskt öppnande tas fram

Plan för ett svenskt öppnande tas fram

Regeringen tar nu fram en plan för att stegvis kunna ta bort restriktionerna. FHM får i uppdrag att ta fram en plan för hur och när samhället kan öppna. Nivåer på lättade restriktioner ska enligt regeringen avgöras i graden av smittspridning, antalet personer...

Regeringen missar deadline för att söka pengar ur EU:s jättefond

Regeringen missar deadline för att söka pengar ur EU:s jättefond

Bara Grekland, Portugal och Tyskland har hittills ansökt om pengar från EU:s jättefond på 6.800 miljarder kronor för återhämtning efter pandemin, varav en stor del ska gå till gröna åtgärder. Sverige tillhör eftersläntrarna och kommer att missa deadlinen.

Ökat ansvar för kommuner när assistanslag skärps

Från den 1 november ska assistansersättning inte längre betalas ut till företag som saknar tillstånd. Det innebär att kommuner får större ansvar. Ämnen i artikeln: Personlig assistansAssistansIVOLena Hallengren. Regeringen är nu på väg att täppa till den...

V plussar på 37 miljarder i vårbudget

Vänsterpartiet föreslår 37 miljarder mer i satsningar jämfört med regeringens vårbudget för 2021. Bland annat nio miljarder kronor till välfärden och ett extrabidrag till de som har det sämst ställt.

Svensk coronaplan dröjer

Svensk coronaplan dröjer

Norra Skåne är lokaltidning med huvudkontor i Hässleholm. Det är en komplett nyhetstjänst som levererar lokala nyheter, sport samt kultur och nöje från Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Kristianstad och övriga Skåne. NSK erbjuder senaste nytt, inrikes,...

Interna S-kritiken efter Ann Lindes uttalande

Interna S-kritiken efter Ann Lindes uttalande

Pressen ökar på Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att erkänna massakern på armenier under första världskriget som folkmord.

Förslag: Slänga fimpar och tuggummi ska bötfällas

Att slänga fimpar och annat skräp på gatan ska straffas med böter, föreslår regeringen i en lagrådsremiss. I remissen påpekas att småskräp oftast innehåller plast, som naturen har svårt att bryta ned. Cigarettfimpar är den engångsplastprodukt som allra mest...

Regeringen vill stänga Bromma flygplats: "Attraktiv mark kan frigöras för bostadsbyggande"

Regeringen vill lägga ned Bromma flygplats, meddelar regeringen. Marken skulle kunna frigöras för bostäder, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Regeringen ersätter minkfarmare

Regeringen ersätter minkfarmare

Regeringen vill avsätta 60 miljoner kronor för ersättning till minkfarmare som drabbats av Jordbruksverkets åtgärder för att minska coronaspridningen.

Flytta till norra Sverige om du vill ha jobb, säger arbetsmarknadsministern

Flytta till norra Sverige om du vill ha jobb, säger arbetsmarknadsministern

Det kommer många nya jobb snart i norra Sverige. Därför kan det vara bra att flytta norrut, om man söker jobb. Det säger arbetsmarknadsministern Eva Nordmark. ...

Billborn missnöjd med Selmanis roll mot Mjällby - sågar sig själv: "Måste varit jävligt dålig"

STOCKHOLM. Stefan Billborn vill ha Astrit Selmani mer centralt i planen än vad som var fallet mot Mjällby.Nu sågar tränaren sig själv.- Jag måste ha varit en jävligt dålig pedagog i veckan, säger han.

Positiv satsning på infrastruktur

Arbetet är igång med den nationella planen för infrastrukturen 2022-2033. Planen beskriver hur den statliga infrastrukturen ska underhållas och utvecklas. Regeringen meddelade idag att den ekonomiska ramen för planen föreslås bli 799 miljarder kronor.

Regeringen vägrar sälja Telia – hänvisar till sekretess

Regeringen vägrar sälja Telia – hänvisar till sekretess

Regeringen går emot riksdagens majoritet och meddelar att staten inte kommer sälja Telia, med hänvisning till rikets säkerhet. Men frågan om regeringen utrett en uppdelning av bolaget förblir obesvarad. ”Telia är ju ett börsnoterat företag. Det är inte ett verk...

Nya förslaget: Billigare besiktning för gasbilar

Nya förslaget: Billigare besiktning för gasbilar

Regeringen vill få bort merkostnaden för att besiktiga en gasbil jämfört med en vanlig bensin- och dieselbil. Annons: Nya förslaget: Billigare besiktning för gasbilar. Text. Erik Söderholm. Fotograf. Maria Dahlin. Facebook. Twitter Gasa (1) Bromsa (1).

Regeringen vill påskynda nya elledningar

Regeringen vill ge aktörerna bakom nya kraftledningar friare händer och enklare ansökningsförfaranden. Det skulle enligt regeringen kunna halvera tiden det tar att få tillstånd att bygga nya elledningar.

Magdalena Andersson ser ljusare tider för svensk ekonomi

Regeringen räknar med högre hastighet i den svenska ekonomin och bedömer att tillväxten tar fart ordentligt i höst. ”Vi ser ljuset i tunneln”, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Fredrik Öjemar. Publicerad: 12 april 2021, 20:13. Sveriges...

Vårbudgeten: Ny miljarder till vaccin och testning

Vårbudgeten: Ny miljarder till vaccin och testning

Idag lägger regeringen årets vårbudgetproposition på riksdagens bord. Vid en presskonferens på torsdagsmorgonen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) reformer och satsningar för totalt 45 miljarder kronor, varav en del är förlängda och...

Andersson: Regeringens aktiva politik håller uppe arbetslösheten

Andersson: Regeringens aktiva politik håller uppe arbetslösheten

Finansminister Magdalena Andersson gjorde allt för att sätta sin bild av utvecklingen på arbetsmarknaden i skuggan av de höga arbetslöshetstalen. ”Vi har fört en väldigt aktiv politik för att få ut människor på arbetsmarknaden”, säger hon.

Regeringen lättade på restriktionerna – fast coronafallen blev fler

Regeringen lättade i höstas på restriktionerna samtidigt som läget i landet blev värre. Bland annat tilläts restauranger att hålla konserter, trots att coronafallen blev fler. Det beslutet får skarp kritik i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Arbetsförmedlingen inför ”intensivår” för nyanlända

Arbetsförmedlingen inför ett ”intensivår” för nyanlända med målet att deltagarna ska få arbete inom ett år. – Vi höjer ambitionsnivån för att nyanlända ska komma i arbete, säger Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister.

Anställda får inte ta hem kontorsstolar

Anställda får inte ta hem kontorsstolar

Många anställda på Åklagarmyndigheten är missnöjda över att de inte får ta hem sina kontorsstolar. Facket har vid upprepade tillfällen lyft frågan men arbetsgivaren står fast vid sitt beslut.

Regeringen vill göra fusk med mätarställningen olagligt

Regeringen vill göra fusk med mätarställningen olagligt

"Man ska kunna lita på att mätarställningen är okej", säger infrastrukturministern. Transportstyrelsen får når nu i uppdrag att utreda och ta fram åtgärder som ska förhindra skruvande av mätarställningar. Av Wiggo Björck. Publicerad i dag, 12:00. Bilekonomi...

Riksdagen vill se totalförbud mot månggifte

En majoritet i riksdagen vill se ett totalförbud mot polygama äktenskap som ingåtts i utlandet, rapporterar Ekot. Enligt regeringens nuvarande förslag ska undantag kunna göras om det finns ”synnerliga skäl”.

Eva Forslund: Fortfarande fel med förlängd pandemilag

“Ingen av oss vet hur hösten ser ut”, säger socialminister Lena Hallengren (S) till DN (7/4). Regeringen vill förlänga den tillfälliga pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari i år och gäller till sista september. Förslaget är att förlänga den i fyra månader till,...

Låt inte MP diktera migrationen

Låt inte MP diktera migrationen

I absolut sista stund har regeringen gått vidare med den framtida migrationspolitiken. Lagförslaget sänds till Lagrådet och kommer att bli en proposition precis före deadline för att riksdagen ska kunna besluta före sommaruppehållet. I juli upphör den tillfälliga...

Skatterådgivaren: ”Ett undermåligt politiskt beslut”

Skatterådgivaren: ”Ett undermåligt politiskt beslut”

Förslaget om ändrat skatteavtal med Grekland kom som en blixt från klar himmel för skatterådgivaren Göran Andersson på Sparsam Skatt, som kommenterar regeringens besked.

Staten ska finansiera vården i samtliga regioner

När pandemin slog till med full kraft visade det sig att vissa regioner skickade eller tog emot patienter medan andra väntade med tomma vårdplatser. Detta trots att man informerades om att andra regioner hade överfulla avdelningar och tvingades till hårda...

Konkurrensverket tar sig an e-handeln

E-handeln expanderar konstant och under hösten gjorde näthandelsjätten Amazon sitt intåg i Sverige.

KU-kritik mot regeringen

KU-kritik mot regeringen

I dag presenterade Konstitutionsutskottet, KU, sin årliga granskning av regeringen, rapporterar Ekot.

Tunge industrimannen försvarar utdelning i krisen

Tunge industrimannen försvarar utdelning i krisen

”För mig är det självklart att vi som ägare också ska få en utdelning om det går bra.” Det säger Rune Andersson – mest känd från industrijätten Trelleborg och Mellby Gård – som är ordförande i valberedningen i börsnoterade Academedia, till SvD.

Amnesty kritiserar snabbavvisningar

Regeringen vill införa en lista med säkra länder för att kunna snabbavvisa asylsökande som uppenbart saknar asylskäl. Förslaget är inte rättssäkert, kritiserar Amnesty.

Regeringen ger mer pengar för vaccin mot covid-19

Regeringen lägger mer pengar på vaccin mot covid-19. Regionerna förbereder sig för att vaccinera mer än två miljoner människor i januari.

En bättre strategi hade besparat liv”

En bättre strategi hade besparat liv”

Regeringens val att luta sig på Folkhälsomyndigheten har inneburit att människoliv har gått till spillo i Sverige. Det menar Lars Calmfors, som är professor i nationalekonomi. – Det är nu så uppenbart vilka felbedömningar man har gjort hos...

FHM kritisk mot regeringen: Borde gått längre

FHM kritisk mot regeringen: Borde gått längre

Regeringen vill förlänga förordningen som begränsar spelmarknaden under pandemin. Folkhälsomyndigheten är delvis kritisk. – Vi hade velat se mer, säger utredaren Jessika Spångberg.

Göran Eriksson:Ingen självkritik från Löfven under uppläxningen

ANALYS. Stefan Löfven vill tala svenskarna till rätta. Smittspridningen de närmaste veckorna avgör ödet för den svenska strategin – om Folkhälsomyndigheten ska få tillbaka taktpinnen från regeringen.

Gratis coronatester under hela 2021 Låter vettigt

Regeringen meddelade i går att de kommer teckna en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner som innebär att folk kommer fortsätta kunna testa sig för Covid-19 kostnadsfritt. Staten kommer ersätta kommuner och regioner månadsvis med...

Nytt avtal för testning

Nytt avtal för testning

Vi ska göra vårt yttersta för att se till att testningen möter behovet, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en digital presskonferens. Alla är skyldiga att göra sitt för att smittan ska hållas tillbaka, säger Hallengren. – Vi testar för att bryta smittkedjor och...

Hallengren om problemen med tester: ”Ett gemensamt ansvar”

Hallengren om problemen med tester: ”Ett gemensamt ansvar”

Folkhälsomyndigheten och landets regioner bär ett gemensamt ansvar för att få ordning på testningen, anser socialminister Lena Hallengren (S). – Jag har aldrig försökt peka ut eller skuldbelägga någon. Det här är ett gemensamt ansvar, säger hon.

Damberg och Lind håller pressträff klockan 16

Inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind håller digital pressträff klockan 16. Följ sändningen i Di TV.

Publiktak på åtta personer införs – begravningar undantas

Snart beräknas förbudet mot att hålla sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer att införas i Sverige. Nu meddelar länsstyrelsen att förbudet även kommer att gälla sittande publik med anvisade platser i Östergötland.

Tak på åtta personer får tungt stöd

Tak på åtta personer får tungt stöd

Max åtta personer verkar bli det som gäller. Landets länsstyrelser vill slopa regeringens undantag för sittande publik. TT. redaktion@vk.se. Annons. I dag är sista dagen att lämna remissvar på regeringens förslag om ett förbud mot allmänna sammankomster...

SSU-toppens attack: Vill ha krismöte mellan Ingrosso och Löfven

SSU-toppens attack: Vill ha krismöte mellan Ingrosso och Löfven

SSU-toppen rasar mot influencers som inte tar sitt ansvar under corona. Nu vill han att Stefan Löfvén ska ta ett möte med Bianca Ingrosso.

Åttanormen gäller även för biograferna

Undantas biograferna från gränsen på åtta personer? Svaret från regeringen är nej. –Ingenstans i landet ska vi ha stora sammankomster, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Arbetsmiljön påverkades av varannandagsutdelning

Kvaliteten i posttjänsterna är oförändrad, men medarbetarnas arbetsmiljö behöver ses över. Det skriver Postnord till Post- och telestyrelsen, PTS, i delredovisningen av pilottestet med varannandagsutdelning .

Förvirring efter publikbeskedet

Förvirring efter publikbeskedet

Regeringen inför hårdare restriktioner för att stoppa smittspridningen. Men exakt vad som gäller för exempelvis biografer är oklart. Arkivbild. Foto: Amir Nabizadeh/TT. Kultur och nöje. Kultur och nöje Vad gäller för biograferna? Filmstaden var beredd att...

Wassbergs krav på regeringen: Ändra reglerna

Wassbergs krav på regeringen: Ändra reglerna

Regeringen gör inte skillnad på inomhus- och utomhusidrotter när de sätter publik- och deltagarbegränsningar. Helt fel, menar skidlegendaren Thomas Wassberg.

Publiktaket sänks: ”Innebär ingen publik”

Från och med den 24 november kommer det maximalt att få vara åtta personer på offentliga sammankomster. Det innebär i praktiken ett publikstopp – men elitidrotten kan fortsätta som tidigare. – Elitidrotten omfattas inte av det nya förbudet, säger kultur- och...

Nya restriktioner – totalt publikstopp

Ett publikstopp är på väg att införas i svensk idrott. Detta står klart sedan regeringen föreslagit att endast åtta personer kommer att tillåtas på publika evenemang. – Det är bara att tugga i sig, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

Nya restriktioner – totalt publikstopp

Nya restriktioner – totalt publikstopp

Max åtta personer kommer att få träffas vid allmänna sammankomster eller vid offentliga tillställningar. Det föreslår nu regeringen på en extrainsatt pressträff. Annons. Se sändningen från Expressen TV här. Med bara två timmars varsel skickades inbjudan till...

Publiktaket sänks: ”Innebär ingen publik”

Under dagens digitala pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven utökade restriktioner. Från och med den 24 november kommer det maximalt att få vara åtta personer på offentliga sammankomster. – En allmän sammankomst på åtta personer innebär...

Taket för sammankomster sänks – detta gäller

Publiktaket stramas åt rejält – allmänna sammankomster med fler än åtta deltagare förbjuds. Siffran ska även ses som "normerande" för privata evenemang och tillställningar. Men vad räknas egentligen som en allmän sammankomst?

Här är egeringens största näringspolitiska haveri

Här är egeringens största näringspolitiska haveri

Julen står för dörren. Med den sticker finansminister Magdalena Andersson (S) åter ner sin hand i tomtens säck. Med den kemikalieskatt som regeringen infört blir många av de vanligaste och mest populära julklapparna dyrare. Till exempel köpet av en liten tv...

Publiktaket sänks – endast åtta personer tillåts

Publiktaket sänks – endast åtta personer tillåts

Under dagens digitala pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven utökade restriktioner. Från och med den 24 november kommer det maximalt att få vara åtta personer i publik på offentliga sammankomster. – En unik åtgärd som saknar motstycke i...

Regeringen: Max åtta deltagare på allmän sammankomst

Pandemin Från och med den 24 november införs ett tak för maximalt 8 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på måndagen. ”Läget i vårt land är på ett sätt väldigt komplicerat...

Kemikalieskatt EU-anmäls: ”Olagligt handelshinder”

Arba Kokalari, Moderaternas europaparlamentariker, hoppas att EU-kommissionen stoppar regeringens modeskatt. Arba Kokalari anser att det är ”skamligt att Sveriges regering bidrar till att underminera gemensamma lagar”, berättar Ehandel.

Regeringen överväger extra krogstöd

Regeringen överväger extra krogstöd

Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte ytterligare krisstöd efter förslaget om att stoppa alkohol efter klockan 22 på krogen. Centerpartiet kräver extra stöd för näringen och anklagar regeringen för att agera oansvarigt.

Stjärnkrögarna om alkoholstoppet: Knivstick i ryggen

Stjärnkrögarna om alkoholstoppet: Knivstick i ryggen

Regeringen vill förbjuda alkoholförsäljning på krogen efter klockan 22. För den redan blödande restaurangbranschen betyder det ytterligare intäktsförluster. – Stefan Löfven skickar en signal om att krogen är en farlig plats, men lämnar oss helt utan ekonomisk...

Grillchipset från Göteborg fick träffa statsministern

Nallen Grillchipset är en globetrotter utskickad av en andraklass i Göteborg. Hans lämnades på en busshållsplats i början av september, men har nu kommit upp sig i smöret. I dagarna besökte han regeringskansliet och träffade statsministern – efter att ha fått...

Vill se alkoholförbud

Allt för många svenskar har börjat slappna av, varnar statsminister Stefan Löfven. Regeringen oroas för den ökande smittspridningen i landet. – Tyvärr ser det ut som att vi går åt mörkare tider när det gäller smittspridningen. Alla kurvor går åt fel håll säger...

Ingen alkoholförsäljning efter klockan 22.00 Förslag från Regeringen för att minska smittspridningen

Ingen alkoholförsäljning efter klockan 22.00 Förslag från Regeringen för att minska smittspridningen

I flera andra länder har man infört förbud mot alkoholförsäljning sent på kvällen för att stoppa smittspridningen. Nu diskuterar Regeringen om samma sak kan införas här i Sverige. I så fall skulle krogar, barer och restauranger inte få sälja någon al...

Detta får du för en röst på Miljöpartiet

Detta får du för en röst på Miljöpartiet

Preems beslut att dra tillbaka sin ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil har visat vad Miljöpartiet och den gröna rörelsen kan åstadkomma tillsammans. Preems utbyggnad skulle ökat Sveriges utsläpp med en miljon ton per år. Nu är den stoppad för...

Regeringen förlänger stöd till företag som drabbats av coronakrisen

Regeringen ger mer hjälp till företag som drabbats av coronakrisen. I våras fick företag flera stöd av staten. Nu förlängs de stöden. Regeringen vill rädda ...

Hårdare regler för nätkasinon förlängs

Regeringen vill förlänga den tillfälliga förordning som infördes i somras för att minska det problematiska spelandet under pandemin. Reglerna föreslås nu gälla till juni 2021.

Mötesbranschen är en av motorerna i svenskt näringsliv – nu är 2021 i riskzonen

Mötesbranschen är en av motorerna i svenskt näringsliv – nu är 2021 i riskzonen

Idag meddelade regeringen att man förbereder två undantag i restriktionen av folksamlingar med max 50 deltagare vilket är ett steg i rätt riktning. Förslagen riktar sig mot publikverksamheter och kultur- och idrottsminister Amanda Lind motiverar undantagen...

Beskedet: Regeringen öppnar för sittande publik på idrottsevenemang

Beskedet: Regeringen öppnar för sittande publik på idrottsevenemang

Förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer kvarstår, men samtidigt öppnar regeringen för att ta in mer publik på idrottsarenorna. Under en presskonferens på fredagen meddelande kulturministern Amanda Lind och inrikesministern Mikael Damberg...

EU-avtal ska ge Sverige minst 6 miljoner doser vaccin

Sverige ska få 6 miljoner doser vaccin mot covid 19 enligt ett avtal som EU har slutit med läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Det finns inget fel i behandlingen av it-jättarna

Särbehandlar svenska staten it-jättar, som Facebook och Amazon, baserat på överoptimistiska jobbkalkyler? Det är tesen i en artikel som Aftonbladet publicerade häromdagen. Frågan är intressant, inte minst för Sörmland, i och med Amazons etablering i...

Nöjesjätten i öppet brev till regeringen: Har ni lämnat oss i sticket?

Nöjesjätten i öppet brev till regeringen: Har ni lämnat oss i sticket?

Nu kräver upplevelseindustrin svar på hur branschen ska överleva. I ett öppet brev till regeringen ställer sig Göteborgsjätten Moment Group frågan om man har.

EU-avtal ska ge Sverige minst 6 miljoner doser vaccin

EU-avtal ska ge Sverige minst 6 miljoner doser vaccin

Sverige ska få 6 miljoner doser vaccin mot covid 19 med möjlighet till 2 miljoner ytterligare, enligt ett avtal som EU har slutit med läkemedelsbolaget Astra Zeneca. – Det troliga är att riskpersoner och vårdpersonal får gå först, säger socialminister Lena...

Besöksförbud på äldreboenden förlängs

Regeringen kommer i morgon att besluta om att förlänga besöksförbudet på äldreboenden till den sista september. Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda vad som ska gälla därefter.

Nöjesjätten i öppet brev till regeringen: Har ni lämnat oss i sticket?

Nu kräver upplevelseindustrin svar på hur branschen ska överleva. I ett öppet brev till regeringen ställer sig Göteborgsjätten Moment Group frågan om man har.

Amazon fick ändra svenska ministerns citat

Amazon fick ändra svenska ministerns citat

Amazons etablering i Eskilstuna 2017 föregicks av intensiva kontakter med den svenska regeringen. It-gigantens inflytande gick så långt att man fick skriva näringsminister Mikael Dambergs (S) citat, skriver Aftonbladet.

Företräde i vårdkö ska utredas

Företräde i vårdkö ska utredas

Karin Levin presenterades i dag som regeringens särskilda utredare av hur man ska förhindra hur människor med privata sjukvårdsförsäkringar får snabbare vård än de utan. – Vården är en gemensam resurs som ska ges efter behov och till lika villkor för...

Utrikesminister Linde: ”Står i kontakt med oppositionsledaren”

Läget i Belarus blir allt mer spänt. Sveriges utrikesminister Ann Linde har under dagen och kvällen haft kontakt med två av huvudaktörerna i maktkampen: Landslyktiga oppositionsledaren Svetlana Tischanovskaya och den ställföreträdande utrikesministern i...

Tobias Samuelsson: Postnord försummar samhällsuppdraget

Snart drar Postnord i gång ett historiskt försök med varannandags-utdelning i en skånsk ort, ett försök som väntas utökas stegvis i resten av landet. Sista ordet.

Damallsvenska publikdraget hyllas av idrottsminister Amanda Lind

Damallsvenska publikdraget hyllas av idrottsminister Amanda Lind

Tidigare i veckan spelades årets första damallsvenska matcherna med publik. Detta hyllas nu av idrottsministern. – Det var positivt att de tog det steget, säger Amanda Lind (MP).

Centerpartiet: Rut-avdraget utökas

Centerpartiet: Rut-avdraget utökas

Regeringen kommer på torsdagen att besluta om ett förslag till ett utökat rut-avdrag från årsskiftet, säger Centerpartiet till Dagens Nyheter.

Säpo-chef blir ny ledare för NOA

Regeringen har utsett Johan Olsson till ny chef för nationella operativa avdelningen, NOA, vid Polismyndigheten.

Monsterrusarens lån pausas under insiderutredning – aktien rasar

Kodaks coronarelaterade affär pausas av en amerikansk myndighet (DFC) efter uppgifter om insiderhandel.

Polis vill att publikstoppande lag ses över

Polis vill att publikstoppande lag ses över

Maxgränsen på 50 personer omöjliggör publik på de svenska idrottsarenorna. Men det finns de inom polisen som tror att ordningslagen kommer att ses över. – Det finns vissa orimliga situationer som har uppkommit, säger Per Engström som är nationell...

Filmbranschen vill ha produktionsrabatt för återhämtning

Filmbranschen vill ha produktionsrabatt för återhämtning

Inför coronahösten och möjligheten till återhämtning ökar nu filmbranschen trycket på regeringen för att få sina efterlängtade produktionsrabatter.

Orimlig behandling av småföretagare i krisen

Småföretagare som driver enskilda firmor har knappt sett röken av regeringens krisstöd, skriver debattörerna i ett inlägg.

Företagen kan ha gått bättre än vad vi trodde”

Svenska företag har visat svalt intresse för flera av regeringens stödprogram. Enligt finansministern kan en förklaring vara att många har klarat sig bättre genom krisen än väntat.

Inget högskoleprov i höst heller – för stor smittorisk

Inget högskoleprov i höst heller – för stor smittorisk

Vårens högskoleprov ställdes in på grund av coronapandemin. Nu ställs även höstens prov in. Annons: Universitets- och högskolerådet, UHR, meddelar att höstens högskoleprov inte blir av. “Universitets- och högskolerådet (UHR) har, i nära dialog med de...

"Mer än kändisar som inte får sjunga"

"Mer än kändisar som inte får sjunga"

Jonas Gardell tycker att kulturminister Amanda Lind ska avgå. Han påstår även att hon “uppenbarligen inte kan någonting om kultur”. En direkt felaktig anklagelse, men han får väl tycka vad han vill. Gardell har rätt i att reglerna är absurda. Men kulturens...

Besked om idrottspublik på väg: ”Kan ske på smittsäkert sätt”

Tisdag, onsdag och torsdag kommer regeringen att ha möten med företrädare för svensk idrott för att diskutera när och hur publik åter kan tillåtas under svenska idrottsevenemang. – Jag vet att idrotten har en god beredskap för att kunna ta emot publik på ett...

Statens permitteringsnota halveras mot tidigare prognos

Företag behöver mindre stöd än vad de tidigare ansökt om, enligt Tillväxtverket som uppger att endast 43 av 95 miljarder kronor behövs till permitteringar. Tillväxtverkets senaste prognos, som myndigheten har skickat in till regeringen, visar att...

Idrottsrörelsen träffar regeringen under tre dagar

Idrottsrörelsen träffar regeringen under tre dagar

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind (MP) för att diskutera frågan – på torsdag är Svenska fotbollförbundet (SvFF) inbjudna, skriver TV4:s Fotbollskanalen. – Vi är rörande eniga om att det finns saker att göra,...

Nu måste regeringen rädda egenföretagarna

Nu måste regeringen rädda egenföretagarna

Företagsstöden är utformade för större företag och tar inte hänsyn till egenföretagarna. Sommarmånaderna kan vara en tuff tid för dem med enskild firma. Sverige.

Betaljättens rapport något bättre än väntat

Mastercard redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet.

Moderaternas plan för att rädda småföretagen

Moderaterna kräver nu att regeringen tar fram stödpaket som riktas specifikt till enskilda företagare. Annars planerar man att själva föreslå skarp lagstiftning i riksdagen.

Deltidsmän får nej om undantag

Deltidsmän får nej om undantag

Regeringen säger nej till deltidsbrandmännens krav på undantag i a-kassereglerna, rapportar Sveriges Radio Ekot. TT. redaktionen@folkbladet.nu. Annons. Många deltidsbrandmän, som i vanliga fall har en heltidsanställning, har under coronakrisen varslats...

Socialförsäkringsnota tros öka med 30 miljarder

Socialförsäkringsnota tros öka med 30 miljarder

Regeringen har under våren infört en rad stödåtgärder i coronapandemins spår. I en prognos släpper Försäkringskassan nu den beräknade notan för socialförsäkringen – som ser ut att öka med 30 miljarder kronor.

Ministern sätter press på RF

I den senaste delen av Radiosportens granskning sätter Amanda Lind press på Riksidrottsförbundet för att garantera barn och ungdomars säkerhet inom idrotten. ...

Lind: Förstår om lagen uppfattas som trubbig

Kritiken och frustrationen växer sig allt starkare i idrotts-Sverige över att det råder publikstopp på idrottsarenor samtidigt som folk går på restauranger, trängs i affärer och i kollektivtrafiken. Idrottsministern Amanda Lind (MP) förstår frustrationen – men kan inte...

Ser redan en vinnare i natten

Ser redan en vinnare i natten

Inom två år ska nattåg till Hamburg och Bryssel vara igång...

Biografbranschen: Tillåt större folksamlingar

Biografbranschen: Tillåt större folksamlingar

Företrädare för biografbranschen vill att regeringen höjer gränsen för folksamlingar från och med den 1 augusti, rapporterar Dagens Nyheter. TT. redaktion@vk.se. Annons. I ett brev till kulturdepartementet skriver Sveriges biografägareförbund och Sveriges...

Nu ska det bli enklare med körkortslån

Färre personer än väntat lånar pengar av CSN för att ta körkort. Därför vill nu Regeringen göra det lättare att få lånet.

Regeringen vill göra det lättare att söka lån till körkort

Färre personer än vad man tänkt lånar pengar av CSN för att ta körkort. CSN är Centrala studiestödsnämnden, där man lånar pengar för att studera. Nu vill ...

Ny skyddsutrustning testas i rekordfart

Ny skyddsutrustning testas i rekordfart

I våras införde regeringen ett snabbspår för att godkänna skyddsutrustning till vård- och omsorgen. Sedan dess har labben på forskningsinstitutet Rise i Göteborg och Borås gått för högtryck. Eftersom syftet med skyddsprodukterna är att de ska stå emot...

Miljardbidrag för korttidsarbete hemlighålls

Miljardbidrag för korttidsarbete hemlighålls

Sedan regeringen införde stöd till korttidspermitteringar i mars har över 27 miljarder kronor tilldelats olika företag för så kallat korttidsarbete. Vilka ...

Öppna brevet från Astrid Lindgrens värld: ”Bästa Amanda, kan du rädda våra jobb?”

Trängsel på Ullared, fulla charterplan och packade stränder. Men på Astrid Lindgrens värld fick inte 50 personer se på utomhusteater samtidigt. Nu ber parkens uppsagda kulturarbetare kulturminister Amanda Lind förklara varför. Annons. Bild: Privat.

Liberalerna förnyar krav på folkräkning

Liberalerna lägger förslag för att minska trångboddheten i utsatta områden. En ny folkräkning bör göras och ett nationellt mål för att minska trångboddheten sättas upp för 2030. – Pandemin har visat att trångboddhet är en fråga om liv och död, säger...

Socialstyrelsen ska undersöka långtidssjuka i covid-19

Socialstyrelsen ska undersöka långtidssjuka i covid-19

Socialstyrelsen väntas få uppdraget av regeringen nästa vecka. Personer i gruppen uppger ofta att de förbises av vården. "Vi hoppas att arbetet ska få sjukvården att vägleda patienterna bättre", säger Thomas Lindén chef på avdelningen för sjukvårdens...

Regeringen bjuder in coronadrabbade kommuner

Regeringen bjuder in coronadrabbade kommuner

Regeringen bjuder in 15 kommuner och fem regioner som på olika sätt känt av viruspandemin mer än andra till ett möte. Enligt civilminister Lena Micko (S) är syftet att diskutera lärdomar, lösningar och möjliga åtgärder.

Ett gigantiskt ekosystem som nu håller på att kollapsa”

Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska evenemangsnäringen – vilket har fått branschen att gå samman och begära hjälp från regeringen. – Det är ett gigantiskt ekosystem som nu håller på att kollapsa, säger Marie Lindqvist på Stockolm live till TT.

Nöjesparker kräver 1,5 miljarder av regeringen

Att Sveriges nöjesparker inte får öppna i sommar är i praktiken ett näringsförbud, menar parkerna, som nu begär sammanlagt 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning av regeringen. – Vi ställs på ruinens brant, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och...

Anders Borg om coronakrisen: “Sverige har klarat krisen bättre än andra länder”

Anders Borg om coronakrisen: “Sverige har klarat krisen bättre än andra länder”

Tidigare finansministern Anders Borg var med och tog Sverige ur finanskrisen. Nu hyllar han regeringens hantering av coronakrisen i sitt sommarprat i P1. – Regeringen och finansdepartementet har agerat snabbt och visat på vilja att ompröva när det blivit fel.

Regeringen: Var redo för ny våg

Regeringen: Var redo för ny våg

Regeringen har gett länstyrelserna och ett antal myndigheter i uppdrag att förbereda åtgärder inför en eventuell andra smittvåg i höst. -Det handlar om att se över vad som är sannolikt till hösten och hur man kan hantera lokala och regionala utbrott, säger...

Kristinehamn kan få ny artilleriutbildning

Regeringen har beställt ett kompletterande budgetunderlag från Försvarsmakten för 2021 som ska vara klart den 24 juli. TT. I det förslaget vill man att artilleriutbildningen ska förläggas till Kristinehamn/Villingsberg. Regeringen vill att Försvarsmakten ska börja...

El-nonchalans ett hot mot Blekinge

Under början av sommaren har vi mötts av flera rapporter om hur allvarligt ställt det är med vårt elsystem. Den nonchalanta och avspända attityd som regeringen under många år visat upp inför varningssignalerna kring elsystemet blir allt svårare att försvara.

Så ska nya vågor av corona hanteras Plan inför nya utbrott av covid-19

Så ska nya vågor av corona hanteras Plan inför nya utbrott av covid-19

Antalet personer som blir allvarligt sjuka i covid-19 har minskat den senaste tiden men enligt Folkhälsomyndigheten finns det en risk för att nya lokala och regionala utbrott blossar upp i Sverige. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, MSB...

Ann Linde om Greklandsresor: ”Överväg lämpligheten”

Ann Linde om Greklandsresor: ”Överväg lämpligheten”

UD kommer nu med nya signaler om svenskars resor till Grekland. Utrikesministern tycker att Greklandsresenärer behöver överväga lämpligheten av resor till landet under sommaren eftersom Grekland stoppar direktflyg från Sverige.

Ersättning till riskgrupper försenas ytterligare

Riksgrupper som inte kan gå till jobbet på grund av risken för smitta får vänta ännu längre på ersättning. Trots att regeringen bestämt att rätten.

Därför kan gästarbetarna bli dyrare nästa sommar

Utländska säsongsarbetare får betala skatt i Sverige. Det blir konsekvensen av det förslag som regeringen nyligen lämnat till Riksdagen. De nya skattereglerna som föreslås träda i kraft den 1 januari 2021 innebär att det blir vem arbetet utförs för, inte vem...

Lind: Utesluter inte att vi behöver göra mer

Lind: Utesluter inte att vi behöver göra mer

Pressen på regeringen har tidvis varit stor från en idrottsrörelse i kris. Idrottsminister Amanda Lind (MP) förstår oron. Idrott • Idag 13:02. Idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT. TT. Många klubbar blöder ekonomiskt och det är...

Liseberg offras för signalpolitik

Liseberg offras för signalpolitik

Regeringens beslut att förbjuda Liseberg att öppna är ett olyckligt politiskt bondeoffer. Många arbeten och livsdrömmar står på spel. Kan Mikael Damberg (S) förklara varför en bergodalbana på djurpark är okej, men inte på Liseberg, skriver Axel Darvik (L) och...

JO kritiserar Orusts kommun för beslut om hemtjänst

I mars beslöt kommunstyrelsen i Orust kommun att inte längre bevilja bistånd till sommargäster från andra kommuner. Nu får kommunen kritik från Justitieombudsmannen för att ha fattat ett beslut som inte har stöd i lagen.

Amanda Lind invald i Wadas styrelse: ”Viktigt att vi har ett effektivt internationellt antidopningsarbete”

Idrottsminister Amanda Lind (MP) har fått ett internationellt toppuppdrag. Lind är invald i Wadas förvaltningsstyrelse – den internationella antidopningsbyråns högsta beslutande organ. – Jag vill lyfta fram hur viktigt det är att idrottarna själva hörs när man tar...

Rådet till regeringen: Höj fastighetsskatten

Rådet till regeringen: Höj fastighetsskatten

Höjd fastighetsskatt, sänkt statlig inkomstskatt, ett enhetligt skatteavdrag på förvärvsinkomster och en enhetlig moms på 21 procent. Finanspolitiska rådet, en expertmyndighet under regeringen, lämnar i en rapport förslag till ett enklare skattesystem med färre...

Trots beslut – kommuner fortsätter neka sommarboende hemtjänst

Trots beslut – kommuner fortsätter neka sommarboende hemtjänst

Kommuner får inte neka sommargäster hemtjänst. Det enligt ett regeringsbeslut som kom i veckan. Trots det meddelar flera kustkommuner att de kommer fortsätta neka sommargäster hjälp.

Finansministern anar att botten är nådd

Regeringen ser en viss återhämtning i svensk ekonomi och signaler på en ljusning. Botten kan vara nådd. –Ja, det är den bedömning vi gör, men det är stor osäkerhet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Vaccinsamordnare: Coronavaccin på plats tidigast i slutet av året

Ett vaccin mot covid-19 kommer att finnas på marknaden tidigast i slutet av året, men det kommer inte att räcka till för alla. Det säger Sveriges nyutnämnda vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

Regeringen måste säkra elförsörjningen - det är en kamp mot klockan

Regeringen måste säkra elförsörjningen - det är en kamp mot klockan

Hemming (C): För Stockholmsregionen är elförsörjningen en kamp mot klockan. Akut elbrist hotar och skulle allvarligt skada regionens konkurrenskraft och...

Statliga miljarder till flyget med klimatkrav

Statliga miljarder till flyget med klimatkrav

Regeringen föreslår ett kapitaltillskott med upp till fem miljarder kronor, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S). Den danska regeringen har också gått med på stöd, vilket enligt SAS innebär att rekapitaliseringen kommer att uppgå till totalt 12,5 miljarder...

S måste ta sitt förnuft till fånga – bygg i Lysekil!

Benjamin Dousa, MUF: Ur ett klimatperspektiv är Preems satsning viktig.

Krismiljarder till flyget – med klimatkrav

SAS och Swedavia får nya statliga miljarder för att hantera krisen. Men pengarna kommer med hårda klimatkrav. –Utsläppen måste minska väldigt tydligt, och det snabbt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Två miljarder till svensk vaccinbudning

Två miljarder till svensk vaccinbudning

Regeringen föreslår att Folkhälsomyndigheten ska få låna upp till två miljarder kronor så att myndigheten kan vara med och buda på ett eventuellt kommande vaccin mot det nya coronaviruset hos läkemedelsföretagen, rapporterar SVT.

Krismiljarder till flyget – med klimatkrav

Krismiljarder till flyget – med klimatkrav

SAS och Swedavia får nya statliga miljarder för att hantera krisen. Men pengarna kommer med hårda klimatkrav. –Utsläppen måste minska väldigt tydligt, och det snabbt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Stukad flygplatsoperatör får 3,15 statliga miljarder

Regeringen föreslår ett kapitaltillskott på 3,15 miljarder kronor till den statliga flygplatsoperatören Swedavia i ändringsbudgeten. Det framgår av ett pressmeddelande. Den nya budgeten presenteras för riksdagen i dag. Swedavia, som driver tio flygplatser i...

Stukad flygplatsoperatör får 3,15 statliga miljarder

Regeringen föreslår ett kapitaltillskott på 3,15 miljarder kronor till den statliga flygplatsoperatören Swedavia i ändringsbudgeten. Det framgår av ett pressmeddelande. Den nya budgeten presenteras för riksdagen i dag. Swedavia, som driver tio flygplatser i...

Statliga miljarder till flyget med klimatkrav

Statliga miljarder till flyget med klimatkrav

Regeringen föreslår ett kapitaltillskott med upp till fem miljarder kronor, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S). Den danska regeringen har också gått med på stöd, vilket enligt SAS innebär att rekapitaliseringen kommer att uppgå till totalt 12,5 miljarder...

Regeringen vill stoppa in nya miljarder i SAS men kräver att andra ägare ställer upp

Regeringen vill stoppa in nya miljarder i SAS men kräver att andra ägare ställer upp

Regeringen och samarbetspartierna vill ge SAS ett kapitaltillskott på max 5 miljarder, men ställer hårda klimatkrav och att andra ägare går med.

Regeringen och regioner överens om tester

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är överens om hur testningen för covid-19 ska ske. Men det räcker inte med att ha symptom för att testa sig för pågående infektion – det ska också krävas en medicinsk bedömning. Centerpartiet är...

Fritt fram resa i Sverige – men det här ska du undvika

På lördag är det fritt fram att resa inom Sverige. Men festande, kollektivtrafiken och allmänna omklädningsrum ska semesterfirare hålla sig borta från, enligt de nya riktlinjerna. – Regeringen kommer att följa utvecklingen av ett ökat resande, varnade...

Åtgärder mot oönskade utländska investeringar

Åtgärder mot oönskade utländska investeringar

Bland annat ska Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) genomföra en studie för att förbättra kunskapsläget. Dessutom läggs en lagrådsremiss där Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ska få befogenheter att hämta in uppgifter om utländska bolag.

Regeringen vill se pant på mobiler – utredning ska vara klar om ett år

Regeringen vill se pant på mobiler – utredning ska vara klar om ett år

Ett fungerande återvinningssystem för mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning skulle bland annat öka tillgången på sällsynta mineraler och metaller.

Regeringen agerade för Nynas gentemot USA

Efter förändringar i ägarstrukturen i oljebolaget Nynas hävde myndigheter i USA i maj de sanktioner som införts mot bolaget. Nu visar mejl som Dagens industri (Di) tagit del av att den svenska regeringen hade ett finger med i spelet.

Ny rapport: Bristande cybersäkerhet ”ett samhällsproblem”

Det råder stor brist på kompetens inom cybersäkerhet i Sverige och den bristen är ett samhällsproblem. Det är en av slutsatserna i en ny rapport om hot mot Sverige från FRA, försvaret och andra myndigheter. Och det inte inte bara IT-avdelningen som måste...

Stefan Löfven stöttar Modo i krisen: "Ett litet bidrag"

Stefan Löfven stöttar Modo i krisen: "Ett litet bidrag"

Statsminister Stefan Löfven är Modosupporter uti fingerspetsarna. När krisen drabbar hans nation drabbar det också hans hjärtelag. Därför har regeringschefen nu valt att köpa säsongskort till både Modos dam- och herrlag kommande säsong och uppmanar...

Nya förslaget kan ta bort uppskovsräntan

Nya förslaget kan ta bort uppskovsräntan

Slopad uppskovsränta är bra för många som behöver flytta. Men synd för dem som redan betat av sin reavinstskatt för att slippa kostnaden, tycker experterna.

Ny tillfällig lag för restauranger ska minska smittspridningen

Regeringen föreslår en ny tillfällig lag där kommunerna får större befogenheter och mer ansvar för att kontrollera att restauranger och pubar följer smittskyddsrestriktionerna. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli. – Beslutet i enskilda ärenden flyttas från...

Kulturministern: ”Låt Medieombudsmannen granska alla publiceringar”

Regeringen föreslår att public service helt och fullt ska uppgå i mediernas självreglerande etiska system när det gäller respekt för enskildas privatliv:

08.20: Folkhälsomyndigheten väntas ge grönt ljus till fotboll - se pressträffen

08.20: Folkhälsomyndigheten väntas ge grönt ljus till fotboll - se pressträffen

Folkhälsomyndigheten väntas ge grönt ljus till fotboll. Se pressträffen live, här på Fotbollskanalen, från klockan 8.20. Facebook Twitter. Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare berättat att Folkhälsomyndigheten ska ge sitt besked till fotbollen fredagen...

Strandhälls angrepp i tv: ”Medelklassperspektiv”

Strandhälls angrepp i tv: ”Medelklassperspektiv”

Regeringens förslag om att skärpa straffet för sexköpare debatterades i ”Sverige möts: Direkt” mellan Annika Strandhäll (S) och Dana Pourkomeylian, liberal.

M-ledaren om testsiffran: "Helt obegripligt"

Moderatledaren Ulf Kristersson angriper regeringen för att antalet coronatester sjunkit. – Det är helt obegripligt, säger han.

Under coronakrisen: Fler faller tillbaka i spelmissbruk

Coronapandemin har lett till ökad arbetslöshet, sjukskrivningar, isolering och ekonomisk osäkerhet. I kombination med att spelandet på sport begränsats söker sig allt fler till kasinospel online. Det märks på Spelberoendes förening i Göteborg. – Allt fler söker...

Regeringen: Företag fuskar med stöd, nu ökas koll

Regeringen: Företag fuskar med stöd, nu ökas koll

Regeringen utreder just nu hur stor andel av Sveriges företag som fuskar med stöd för korttidspermittering. I juni ökar granskningen ytterligare, då Tillväxtverket på individnivå ska gå igenom uppgifter över företags anställda. Regeringen har fått indikationer på...

LO: Nya las-förslag ogenomförbara

LO: Nya las-förslag ogenomförbara

Jobb & Affärer Anställningsskyddet luckras upp om förslagen i regeringens och januaripartiernas utredningsförslag blir verklighet, rapporterar Agenda i SVT. – Den här utredningens förslag kommer inte att genomföras, säger LO-ordföranden Karl-Petter...

Nytt förslag från Shekarabi: Insättningsgräns ska bara gälla nätkasino

Efter flera kritiska remissvar från tunga instanser väljer regeringen att ändra sitt förslag för att begränsa spelmarknaden. I stället för att ha en insättningsgräns för allt spel ska gränsen nu bara gälla onlinekasino.

Lena Hallengren: Fler ska coronatestas

I början av maj sade socialminister Lena Hallengren (S) att 100 000 personer i veckan skulle kunna testas för coronaviruset i mitten av maj. Så har det inte blivit. – Det fanns möjlighet att göra 100 000 analyser i veckan och jag förväntar mig fortsatt att det sker...

Efter kritik mot indraget stöd – 200 miljoner till bredbandsutbyggnad

Efter kritik mot indraget stöd – 200 miljoner till bredbandsutbyggnad

I påskas stod det klart att Jordbruksverket drog in årets bredbandsstöd med hänvisning till att man behövde klara sin budget. Nu går regeringen in och skjuter till de 200 miljoner som försvann.

Nytt miljardtillskott till kommunerna

Nytt miljardtillskott till kommunerna

Kommuner och regioner får ett nytt tillskott på sex miljarder kronor i år. Besked om ytterligare höjningar av statsbidragen från 2021 kan komma i höst.

En miljard extra på infrastruktur

Regeringen kommer att satsa en miljard kronor på infrastruktur varav drygt 700 miljoner kronor på järnväg, uppger Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson på en pressträff. – Det handlar om vårt lands blodomlopp, säger Jonsson.. 300 miljoner...

Nytt miljardtillskott till kommunerna

Kommuner och regioner får ytterligare sex miljarder kronor i år, skriver regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna på DN Debatt.

Är det tryggt?

Är det tryggt?

Den planerade förskolan vid gamla Kronopark kommer nu alltså kosta ännu mer än 84 miljoner kronor enligt MT 14/5. Är detta verkligen rimligt för kommunen i dessa besparingstider? Dessutom klassar alltså Länsstyrelsen anläggningen som farlig...

Nytt miljardstöd till kommunerna

Nytt miljardstöd till kommunerna

Sveriges kommuner och regioner får ytterligare sex miljarder i stöd i år, skriver regeringen och samarbetspartierna C och L på DN Debatt. ”Vi uppmanar alla kommuner och regioner att redan nu agera och planera sin verksamhet utifrån tillskottet, skriver...

Privata vårdbolag kräver regeringen på besked

Privata vårdbolag står för en femtedel av äldreomsorgen, men det är oklart om de och deras anställda kan ta del av regeringens miljardsatsning på utbildning för 10 000 fasta omsorgsjobb. Deras företrädare, Vårdföretagarna, befarar att kommunerna ska...

Halv miljard extra till utbildning

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har enats om att tillföra en dryg halv miljard kr till lovskola, vuxenutbildning och högskola. Pengarna ska användas för att möta behovet som pandemin orsakar, uppger Ekot. Av de drygt 500 miljoner kronorna ska...

Riksrevisionen granskar tillämpningen av utgiftstaket

Riksrevisionen granskar tillämpningen av utgiftstaket

Utgiftstaket infördes efter den ekonomiska krisen på 1990-talet. Regeringen har sedan dess kritiserats vid ett antal tillfällen för hur den har hanterat utgiftstaket. Riksrevisionen granskar nu regeringens och Regeringskansliets tillämpning av utgiftstaket.

Företagen gnäller och tigger

Företagen gnäller och tigger

Så sent som i torsdags avslöjade finansminister Magdalena Andersson (S) att statens kostnader för företagens korttidspermitteringar inte skulle uppgå till 20 miljarder kronor som hon och hennes experter tidigare hade beräknat. Kostnaden skulle i stället, som...

Hyresgästföreningen om höjt bostadsbidrag: ”Inte tillräckligt”

Nyheter Att förstärka bostadsbidraget räcker inte. Hyresgästföreningen höjer nu krav på att regeringen aktivt förhindrar vräkningar, inför hyresrabatter och skapar en särskild fond för dem som har svårast att betala hyran. Foto: Regeringen/Hyresgästföreningen.

Coronapandemin sätter välfärden under press

Kommunerna och regionerna går på knäna. Det meddelade Anders Knape (M), ordförande för den tunga organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I en debattartikel förklarade han att utan tillskott kommer det bli nedskärningar framöver (DN...

LKAB ber regeringen lösa knutar i Kiruna

LKAB ber regeringen lösa knutar i Kiruna

Omvandlingen av Kiruna stad för att möta LKAB:s planer går för långsamt, anser det statliga gruvbolaget som nu i en skrivelse till regeringen ber om påskyndning av processen genom ett planföreläggande mot kommunen.

Lilla Napolis toalett måste bort

Lilla Napolis toalett måste bort

Hallandsbäcken AB, som äger fastigheten där Lilla Napoli ligger, riskerar ett vite om 100 000 kronor om inte tomten snyggas till. Den tillbyggda toaletten ska.

Fortfarande långt kvar till 100 000 tester

Antalet tester för pågående coronainfektion ökade minimalt förra veckan, från drygt 28 800 till nästan 29 400, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det innebär att det fortfarande är en bra bit kvar till regeringens mål om 100 000 tester i veckan, som var tänkt...

V kräver snabbt besked om mer kommunpengar

Vänsterpartiet kräver ytterligare 25 miljarder kronor till kommuner och regioner. Om inte regeringen ger besked inom en vecka, hotar V med att driva igenom det i riksdagen med andra partier.

Analys: ”Kan bädda för ny budgetstrid i riksdagen”

Analys: ”Kan bädda för ny budgetstrid i riksdagen”

Sveriges kommuner och regioner varnar för nya ekonomiska underskott i spåren efter coronakrisen. Redan nu finns en majoritet i riksdagen för att skjuta till mer pengar än vad regeringen har aviserat. Det kan bädda för en ny budgetstrid i riksdagen.

Notan för svenska stödet till näringslivet: 10 års försvarsbudgetar

Notan för svenska stödet till näringslivet: 10 års försvarsbudgetar

Staten har presenterat en rad åtgärder för att hjälpa företag i den pågående krisen. Hittills uppgår värdet för stödet till näringslivet på svindlande 729 miljarder kronor. För den som vill sätta summan i perspektiv så motsvarar den mer än tio års svenska...

Förslaget: Ge unga möjlighet att låna av staten till sin bostad

Personer mellan 18-35 ska kunna ta ett lån av staten för att lättare kunna få råd till kontantinsatsen till sitt första boende. Det vill i alla fall Riksbyggen se. – Jag tycker det är ett spännande förslag, säger bostadsministern Per Bolund (MP).

Ekobrottslingar utnyttjar krispaketen

Det pågår organiserad ekonomisk brottslighet som siktar in sig på regeringens krispaket för företag som drabbas av coronapandemin. Det uppger Ekobrottsmyndigheten för SR Ekot.

Mer än 300 miljoner till kulturinstitutioner

Mer än 300 miljoner till kulturinstitutioner

Kulturinstitutionerna får 319 miljoner kronor i extra stöd och medierna stöds med ytterligare en halv miljard kronor till allmänna nyhetsmedier, meddelar kulturminister Amanda Lind (MP) på en pressträff. Kulturpolitik • 08 maj 2020 09:47. Kulturutskottets...

Folkhälsomyndigheten: Utred förbudet att ta droger

Folkhälsomyndigheten: Utred förbudet att ta droger

Det är förbjudet att ta narkotika i Sverige och stora resurser läggs på att jaga droganvändarna. Nu går Folkhälsomyndigheten emot regeringen och vill utreda förbudet. – Jag ändrar inte uppfattning för att Folkhälsomyndigheten kommer med det här förslaget,...

Flyget är en del av den svenska kollektivtrafiken”

Sverige är ett av Europas största länder vilket kräver fungerande infrastruktur för att näringsliv, offentlig sektor och vardagslivet skall fungera. Under Corona-krisen ser vi hur våra möjligheter att resa försämras, vilket är rimligt då onödiga resor ska undvikas...

"Vi behöver ha en mer aktiv bostadspolitik"

EKONOMI Ekonomi Regeringen vill göra mer för dem som står längst från bostadsmarknaden.Tiden är mogen för att börja diskutera hur bostäder som finns och som byggs kommer till dem som har de största behoven, säger bostadsminister Per Bolund (MP).

Nytt krispaket: 319 miljoner till statliga kulturinstitutioner

Nytt krispaket: 319 miljoner till statliga kulturinstitutioner

Ett stöd på 319 miljoner kronor ska tillkomma flera av de statliga kulturinstitutionerna. Det handlar både om museer och scener, det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) och Liberalernas Christer Nylander under fredagens presskonferens.

SKR:s krav: Staten ska rädda flygplatser

SKR:s krav: Staten ska rädda flygplatser

Tomma flygstolar och inställda avgångar – flygbranschen i Sverige kämpar i motvind under den rådande coronakrisen. Nu kräver Sveriges kommuner och regioner utökat stöd till icke statliga flygplatser som drabbas hårt ekonomiskt.

Samma påföljd för dömd Knutbypastor

Illustration från rättegången i Uppsala tingsrätten mot de före detta Knutbypastorerna. Arkivbild. Fotograf: Ingela Landström/TT. Inrikes. Inrikes. DELA PÅ FACEBOOK DELA PÅ TWITTER. SKRIV UT ARTIKELN...

Nej till krispaket för resebranschen

EKONOMI Ekonomi Riksdagen gav på torsdagen avslag på moderaternas miljardförslag för att stötta resebranschen och konsumenter.Så länge vi inte har en sådan lösning på plats så kommer den här branschen stå inför mycket svåra utmaningar, säger...

Så försöker de rädda Sverige: ”Fantasisiffror”

Så försöker de rädda Sverige: ”Fantasisiffror”

Nu berättar beslutsfattarna om den största räddningsinsatsen i modern tid. Om förhandlingar som pågått långt in på natten och ett närmast unikt samförstånd. ”Extremt lite partipolitik”, säger Centerpartiets Emil Källström.

Ändrad lag ska stoppa utländska investeringar

Ändrad lag ska stoppa utländska investeringar

Politiker från M till S har varit överens – näringslivet måste skyddas från utländska uppköp av känslig verksamhet under coronakrisen. Nu har regeringen lagt fram tre förslag för att det ska bli verklighet – vilket uppskattas av oppositionen. Ekonomi • 07 maj...

Centerpartister: Coronakrisen visar vikten av fortsatt bredbandsutbyggnad

Coronakrisen har gjort att många har sin arbetsplats vid köksbordet nu istället för kontoret. Digitala möten har ersatt fysiska möten. För många av oss har detta fungerat utmärkt, för andra har tillgången till bredband visat vår sårbarhet. Nu måste vi därför ta...

352 miljoner har lånats ut via företagsakuten

Statens så kallade företagsakut har via banker lånat ut 352 miljoner kronor enligt uppdaterad statistik från Riksgälden. Beloppet gäller från starten den 13 april till och med 1 maj.

Spelbolagen sågar Shekarabi: "Vilda västern"

Spelbolagen sågar Shekarabi: "Vilda västern"

POLITIK Politik Onlinespel på olicensierade bolag kommer att öka om de spelrestriktioner som regeringen föreslagit införs.Det skriver företrädare för spelbranschen i ett öppet brev till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Nu kräver de att åtgärderna...

Även regioner och företag får transporthjälp

Även regioner och företag får transporthjälp

CORONAVIRUSET Coronaviruset Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får ett utökat uppdrag att hjälpa till med att snabbt få skyddsutrustning och annan materiel transporterad till Sverige under coronakrisen.Nu har regeringen beslutat att...

V vill ge vårdpersonal extra semestervecka

Politik Vänsterpartiet vill nu satsa långsiktigt på vård och äldreomsorg, och dessutom belöna vårdpersonalen med en extra semestervecka efter coronakrisen. TT. 10:16 | 2020-05-01. Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelar att partiet vill belöna alla...

Regeringen vill utvisa fler dömda

Regeringen vill tillsammans med samarbetspartierna skärpa reglerna för när dömda brottslingar ska utvisas. En utredning har nu tillsatts och den ska bland annat titta på hur anknytning till Sverige ska bedömas. – Min utgångspunkt är att om man begår...

V vill öka på med 25 kommunmiljarder

V vill öka på med 25 kommunmiljarder

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson (V) kommenterar vårbudgeten vid en pressträff, riksdagens presscenter. Fotograf: Jessica Gow/TT. Inrikes. Inrikes. DELA PÅ FACEBOOK DELA PÅ TWITTER. SKRIV UT ARTIKELN...

Ministern: Ica och Coop går före beredskapslager

Ministern: Ica och Coop går före beredskapslager

Regeringen har förberett ransonering i tysthet. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vet hur tomma de svenska lagren är och varför hon kan behöva be Ica, Coop och Axfood om det hittills otänkbara.

Kritik mot regeringens karensersättning: ”En bluff”

Efter att regeringen aviserade att man tillfälligt slopar karensavdraget så har över 700 000 ansökningar om ersättning för karensavdrag kommit in till försäkringskassan. Men ersättningsnivån på 700 kronor får kritik från flera håll.

Gränskontrollerna förlängs ännu en gång

De inre gränskontrollerna som har varit i bruk sedan flyktingkrisen i november 2015 förlängs ytterligare en gång. Regeringen har fattat beslut om att gränskontrollerna ska fortsätta till den 11 november, eftersom det finns "ett allvarligt hot mot den allmänna...

Jordbruksverket får ekonomisk överrock

Jordbruksverket får ekonomisk överrock

Jordbruksverket har dålig koll, anser regeringen som surnat till lite extra efter en prognosmiss på 900 miljoner kronor. Enligt verket beror allt på it-system som inte har fungerat. Verket får en övervakare som ska staga upp rutinerna.

Regeringen: inför omställningsstöd för företag

Regeringen: inför omställningsstöd för företag

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen vill införa ett omställningsstöd till företagen på sammanlagt 39 miljarder kronor i år. Det skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande på torsdagen. Förslaget presenterades av regeringen tillsammans med...

Nya stödpaketet: 39 miljarder till företag

Reda pengar till företag, men inte förrän till sommaren – det innebär regeringen och samarbetspartiernas senaste krisåtgärd.

Utredare vill ge timanställd mer sjukpeng

Enligt utredningen skulle det kunna ge uppemot 150 000 personer med tidsbegränsade jobb rimligare ersättning vid sjukdom. ANNONS. TT. Uppdaterad för 1 dag sedan 12:55 - 29 apr, 2020. Utredaren, Claes Jansson, menar att reglerna är dåligt anpassade...

SAS öde helt och hållet i statens händer

SAS öde helt och hållet i statens händer

SAS jättevarsel är ett tecken på att flygindustrin r��knar med att lida av coronakrisen under lång tid. Bolagets överlevnad är nu i händerna på svenska staten som är bolagets största ägare. Kommentar Ulf Petersson Publicerad: 28 april 2020, 10:34. Du kan nu...

Di erfar: Regeringen överens med C och L om omsättningsstöd

Di erfar: Regeringen överens med C och L om omsättningsstöd

Enligt uppgift till Di kommer regeringen och samarbetspartierna att presentera ett omsättningsstöd till bolag under torsdagen.

Regeringen satsar 100 miljoner mot hemmavåld

Utsattheten för kvinnor och barn som redan lever i en svår situation ökar under coronapandemin, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Regeringen fördelar därför 100 miljoner kronor som ska gå till ideella organisationer.

Chefekonomen: Maximera krisstödet

Riksbanken borde sänka räntan och regeringen borde fördubbla stödåtgärderna i coronakrisen, enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. –Både finanspolitiken och penningpolitiken bör vara maximalt expansiv, säger hon.

Kristersson: ”Den här strategin håller inte”

Kristersson: ”Den här strategin håller inte”

Moderaterna uppmanar regeringen att byta ekonomisk strategi för att hantera coronakrisen. – Den här strategin håller inte, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

KD vill se mer stöd till företag

KD vill se mer stöd till företag

Kristdemokraterna föreslår åtgärder för 110,3 miljarder kronor utöver vad regeringen föreslår. Det framgår av deras budgetmotion.

Så ska Skatteverket stävja fusk med permitteringar

Efter flera larm om fusk – nu ska över 100 personer från Skatteverket rensa upp i högen av hundratusentals ansökningar om korttidspermitteringar. Men ännu är det oklart exakt vilka sanktioner som kan sättas in när fusk upptäcks.

Regeringen vill se nattåg till Europa 2022

TÅG Tåg Sträckan Malmö–Köln–Bryssel skulle kunna bli första sträckan för upphandlad nattågstrafik till Europa, enligt Trafikverket.Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är inriktad på det ska bli verklighet, om några år.

Tusentals kulturarbetare i upprop: Vi klarar inte krisen

Tusentals kulturarbetare i upprop: Vi klarar inte krisen

Regeringen har aviserat krisstöd för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Men nu går tusentals kulturarbetare ut i ett gemensamt upprop: Regeringens åtgärder räcker inte, menar man. – Vi vill ha en långsiktig lösning, säger Rita Saxmark,...

Arbetslösheten på väg mot 600 000

Arbetslösheten på väg mot 600 000

POLITIK Politik Arbetslösheten är på väg mot elva procent och BNP-raset kan bli sju procent i år, signalerar finansminister Magdalena Andersson (S).Bara en dryg vecka efter vårpropositionen är hennes bedömning avsevärt mera dyster över ekonomin, och...

Så fördelas stödpaketet till kulturlivet

Från och med nästa vecka kan kulturaktörer ansöka om pengar från regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor.

Finansministern: Behov av fler åtgärder ökar

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att på en pressträff att det är extremt svårt att göra en bedömning av utvecklingen i ekonomin, men att utvecklingen går i en mer negativ riktning.

Tidningsbranschen slipper returpappersavgift

Tidningsbranschen slipper returpappersavgift

Regeringen har bestämt sig för att skrota tidningsbranschens producentansvar för returpapper, en avgift som var tänkt att införas 2021.

Insättningsgräns för spel föreslås i coronatider

Insättningsgräns för spel föreslås i coronatider

Under torsdagsmorgonen kom regeringen med förslag om en förordning som berör spelmarknaden. I förordningen finns bland annat förslag om att...

Generella hyreslättnader är inte rimliga

Ingen vet hur länge coronavirusets utbrott kommer att pågå. De slutgiltiga ekonomiska konsekvenserna är därför svåröverskådliga i Sverige såväl som i Blekinge.

Magdalena Andersson vill rivstarta ekonomin efter coronakrisen

När Sverige lättat på sina restriktioner ska det finnas pengar till ett rejält återstartspaket, enligt finansministern.

Kravet: Rot-avdrag på bilreparationer för att komma ur coronakrisen

Kravet: Rot-avdrag på bilreparationer för att komma ur coronakrisen

För att få hjulen i svensk ekonomi att börja snurra igen efter coronavirusets härjningar i landet föreslår branschföreningen SFVF att det borde införas rot-avdrag på bilreparationer. – När Sverige ska startats upp igen behövs insatser utöver det vanliga, säger...

Gnosjöregionens företrädare bjuder in statsministern

Gnosjöregionens företrädare bjuder in statsministern

Nu vädjar Gnosjöregionens företagare och kommuner till regeringen att göra ännu mer för att stötta näringslivet i coronatider. I ett brev till statsminister Stefan Löfvén bjuder de dessutom in honom till regionen för att ge en bild av läget.

Kritiserade statsbolag till svars i riksdagen

Riksdagens näringsutskott kallar till sig de tre statliga bolagen Jernhusen, Swedavia och Vattenfall – som ska ställas till svars för sitt agerande under coronakrisen, rapporterar Dagens industri. ”Vi har ett antal statliga bolag som agerar djupt omoraliskt i...

Ryder Cup utan publik diskuteras

Årets Ryder Cup kan komma att spelas utan publik på grund av coronopandemin, säger PGA-tourens vd Seth Waugh.

Regeringen satsar på sommarjobb för unga

Regeringen satsar på sommarjobb för unga

Löfven: För att underlätta för kommunerna att erbjuda unga människor ett jobb i sommar avsätter regeringen 180 miljoner kronor.

Kommunerna vill ha mer pengar – 20 miljarder räcker inte nu

Kommunerna vill ha mer pengar – 20 miljarder räcker inte nu

Kommunerna får historiskt stora tillskott för att klara coronakrisen. Ändå bedöms pengarna bara räcka till att täcka skattebortfallet – i bästa fall. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har nu vänt sig till regeringen för att få garantier om att staten står för...

Korttidspermitteringarna kostar staten 50 miljarder – enligt ny bedömning

Regeringen och dess samarbetspartier meddelade nyligen att de skulle utöka stödet för korttidspermitteringar. Det nya beskedet var att anställdas arbetstid skulle kunna minskas med upp till 80 procent, men ändå behålla närmare 90 procent av lönen. Nu har...

Förtroendet för Tegnell och Löfven ökar

Förtroendet för Folkhälsomyndigheten och regeringen ökar. Det visar en ny undersökning. – Det här är en tid när man sluter upp kring det gemensamma, säger Peter Santesson på Demoskop.

Moderaterna kritiserar Vattenfall

Moderaterna kritiserar Vattenfall

POLITIK Politik Moderaterna är kritiska till att statliga Vattenfall pressar underleverantörer på att sänka sina priser.I denna allvarliga kris så borde staten vara ett föredöme, säger M:s näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Krisnotan sväller för varje dag

Krisnotan sväller för varje dag

EKONOMI/POLITIK Ekonomi/Politik Regeringens krispaket till företagen kommer att bli rejält mycket dyrare än beräknat.Det är uppenbart att det här är något som är välkommet från svenska företag, säger finansministern.

Basketförbundet om RF:s besked: "Besvikna"

Inga stödpengar från regeringen förrän till midsommar. Beskedet mottogs med besvikelse hos Svenska basketbollförbundet – som inte blev nöjdare efter Riksidrottsförbundets förklaring. – Det tar en väldans tid, säger basketförbundets ordförande Mats...

Idrottens krispengar dröjer till midsommar

SPORT Sport De 500 miljoner kronor som fördelats i krisstöd till idrotten kommer betalas ut först till midsommar. Men nu har regeringen och Riksidrottsförbundet enats om principerna för fördelning.Barn och ungas idrottande måste värnas. Men är idrotten som...

Forsatt oklart hur regeringens stödpaket ska fördelas

Forsatt oklart hur regeringens stödpaket ska fördelas

Idag presenterade Idrottsministern, Amanda Lind, tillsammans med Riksidrottsförbundet hur man ska gå tillväga för att dela upp de 500 000 kronor som regeringen avsatt som stödpaket för idrottsrörelsen. Dock är det fortfarande oklart hur mycket som kommer...

Moderaterna kritiserar Vattenfall

Moderaterna kritiserar Vattenfall

POLITIK Politik Moderaterna är kritiska till att statliga Vattenfall pressar underleverantörer på att sänka sina priser.I denna allvarliga kris så borde staten vara ett föredöme, säger M:s näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered.

Ubåtar till Polen kan sinka svensk upprustning

Regeringen vill sälja två av marinens ubåtar till Polen, vilket kan försena Sveriges upprustning från fyra till fem ubåtar.

Beslut underlättar för generös hyresrabatt

Coronaviruset Statens fastighetsverk får större möjligheter att ge hyresrabatter till drabbade hyresgäster under coronakrisen. Maria Davidsson/TT. 14:08 | 2020-04-16. Regeringen har beslutat att utöka den statliga fastighetsägarens räntekontokredit med 100...

Köpknappen lockar spararna – stabila utdelaren ny favorit

Köpknappen lockar spararna – stabila utdelaren ny favorit

Optimismen har stärkts på börsen under april månad, det visar färsk statistik från nätmäklaren Nordnet. Spararna vädrar bland annat en vändning för en pressad storbank och flockas till en stabil utdelare. ”De flesta, inklusive jag själv, både tror och hoppas att...

Tillfällig föräldrapenning om skolor stängs

Tillfällig föräldrapenning om skolor stängs

Skulle skolor stängas på grund av virussjukdomen covid-19 ska föräldrar få vidgade möjligheter till tillfällig föräldrapenning, förslår socialdepartementet i en promemoria. Regeringen har inte beslutat att stänga skolor, men det kan bli aktuellt om...

Nya miljoner till Northvolts batteriutveckling

Ekonomi, näringsliv & finans Västerås ska bli ett nytt centrum för utveckling av battericeller i Europa, genom det nya EU-projektet European Battery Innovation. TT. 22:00 | 2020-04-14. Sverige deltar i projektet genom batteriföretaget Northvolt. Som en del av...

Centerpartiet: ”Förhandlingar fortsätter”

Centern vill i likhet med Moderaterna och Svenskt Näringsliv ha ett stöd till bolag som snabbt ser sin affär försvinna, enligt dansk och norsk modell. ”Arbetet med ytterligare åtgärder för att rädda jobb och företag fortsätter”, säger Emil Källström, Centerpartiet.

Göran Eriksson:Gamla kriser kan hjälpa – och stjälpa – Magdalena Andersson

Göran Eriksson:Gamla kriser kan hjälpa – och stjälpa – Magdalena Andersson

ANALYS. Finansminister Magdalena Andersson vill ha pengar kvar för att kunna spendera senare under coronakrisen. Men det kan regeringens samarbetspartier – och 1990-talskrisen – sätta stopp för.

Regeringen: 300 miljoner till äldreboenden

Regeringen: 300 miljoner till äldreboenden

EKONOMI Ekonomi Regeringen satsar 300 miljoner kronor på bostäder till äldre.Detta för att möta den rådande bostadsbrist som finns i många kommuner.Det här är viktigt för att skapa en levande kommun, säger Per Bolund, finansmarknads- och...

East Capital: Rallyt kan ha kommit för tidigt

Krisen Massiva stimulanspaket antyder att mer pengar kommer att söka sig till aktiemarknaderna, men det rally vi sett på senaste tiden ser ut att ha kommit för tidigt. Det skriver East Capital i en veckouppdatering. Kapitalförvaltaren menar att det inte vore...

Åtgärder för 107 miljarder – draget för att klara krisen

På onsdagsmorgonen presenterar regeringen sin vårändringsbudget, helt präglad av coronasituationen. A-kassan höjs, karensdagens slopas och arbetstidsförkortning med nästan hela lönen i behåll.

Partier kräver företagsstöd

Partier kräver företagsstöd

Kristdemokraterna och Liberalerna kräver ytterligare stöd till företag som är i behov av ekonomisk hjälp för att överleva till följd av coronapandemin, uppger Ekot i Sveriges Radio. Kristdemokraterna vill att alla företag oavsett bransch ska få ersättning för fasta...

Källor: Nya regler för korttidspermittering ska presenteras idag

Källor: Nya regler för korttidspermittering ska presenteras idag

Ett nytt, mer generöst, förslag om regler för korttidsarbete (korttidspermittering) kommer att presenteras idag. Det uppger källor för Sveriges Radios Ekot. Exakt vad förslaget innehåller är oklart, men flera partier har tidigare ansett att stödet har varit för snålt...

Vill göra det lättare för jägare att sälja vildsvinskött

Bara 15 procent av köttet från de vildsvin som skjuts i Sverige varje år når konsumenterna. Nu vill regeringen underlätta för jägare att själva sälja sitt vildsvinskött.

Stärker samarbete – stoppar välfärdsfuskare

CORONAVIRUSET Coronaviruset Flera myndigheter stärker sitt samarbete för att stoppa bidragsfuskare som kan utnyttja de nya stödinsatser som regeringen satt in för att kunna hantera konsekvenserna av coronaviruset.Pengarna ska hamna i rätt fickor,...

Respiratorslangar fast i Turkiet

Respiratorslangar fast i Turkiet

Andningsslangar till respiratorer, som skulle levererats till svensk sjukvård, sitter fast i Turkiet på grund av exportrestriktioner. Det svenska företaget Sylak som beställt slangarna har vänt sig till regeringen för att få hjälp, skriver Expressen.

Vill ha tydliga besked om krispaket

Vill ha tydliga besked om krispaket

Det hyresstödspaket på 5 miljarder kronor för andra kvartalet riktat till hyresgäster i krisbranscher välkomnades unisont av fastighetsbranschen tillsammans med Visita och Svensk Handel. Stödet ska kanaliseras via fastighetsägarna och många...

Systembolaget begränsar antalet kunder

Påskhelgen innebär normalt många kunder på Systembolaget. I Mariestad kommer man, liksom på många andra håll, att slussa in kunder om trycket blir för stort.

Helldéns krav till regeringen: Pausa trängselskatten

Stockholms stad kräver att regeringen slopar trängselskatten så länge Folkhälsomyndigheten uppmanar stockholmarna att undvika kollektivtrafiken. Det meddelade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) på en pressträff. AddThis Sharing Buttons. Share to...

Ytterligare två trimmade mopeder stoppade av polis

Ytterligare två trimmade mopeder stoppade av polis

Under tisdagsmorgonen stoppade polisen två mopedister i Säffle som körde för fort. De båda förarna är nu misstänkta för olovlig körning.

Nätkasinon ökar i krisen – ministern inte glad

Nätkasinon ökar i krisen – ministern inte glad

Under coronavirusutbrottet, som förpassat många till hemmet, har spelandet på nätkasinon ökat. Enligt Spelinspektionen är registreringarna och inloggningar för onlinespel 33 procent högre de senaste två veckorna. Det oroar regeringen som nu tittar på...

Tareq Taylor: "Vi befinner oss i fritt fall"

CORONAVIRUSET Coronaviruset Ska Sveriges krogar ha öppet eller stängt?Med den frågan vänder sig svenska krögare till regeringen och efterlyser möjlighet att pausa verksamheten tills krisen har blåst över.

Kalmar måste med”

Regeringens prioritering av Norrland och Gotland för...

Sörmlandspatienter flyttas till KS

Sörmlandspatienter flyttas till KS

CORONAVIRUSET Coronaviruset Tjugo coronapatienter från Region Sörmland ska få vård på Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm.Vi har kapacitet att hjälpa till och det ser vi närmast som en skyldighet, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Regeringen vill rädda etanol och biodiesel

Regeringen vill rädda etanol och biodiesel

Hotas av skattechock vid årsskiftet – nu ska regeringen ansöka om ett undantag.

Flygtrafik till Umeå och Skellefteå säkras

Flygtrafiken i Umeå och Skellefteå till Arlanda ska säkras. Regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har avsatt 105 miljoner för att säkerställa och upprätthålla samhällsviktiga transporter.

Behövs förstärkta åtgärder för att rädda livsmedelsföretagen

Ett stort antal små- och medelstora livsmedelsföretag har tappat nästan hela sin försäljning och riskerar nu att slås ut i en omfattning som Sverige inte har upplevt i modern tid. Nu föreslår Livsmedelsföretagen sju skarpa och omgående åtgärder för att rädda...

Därför räddas Kirunaflyget av regeringen

Därför räddas Kirunaflyget av regeringen

KIRUNA Kiruna "Inte minst för Kirunas skull är det otroligt viktigt" säger infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) om den temporära allmänna flygplikten.

M vill satsa 100 miljarder per månad för att rädda svenska företag

M vill satsa 100 miljarder per månad för att rädda svenska företag

Regeringen måste satsa 100 miljarder kronor per månad under maj och april för att rädda svenska företag. Det föreslår Moderaterna som anser att regeringen måste byta ekonomisk strategi. M-ledaren Ulf Kristersson anser att regeringen underskattar vilka...

Staten garanterar samhällsviktigt flyg

Regeringen inför en tillfällig allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer i Norrland och på Gotland för att säkerställa samhällsviktiga transporter av personer och materiel. -Detta gör vi för att säkerställa att en grundläggande tillgänglighet finns inte minst i delar av...

Ingen bondemarknad i år

Nu har även Vike Bondemarknad meddelat att de tvingas ställa in sitt evenemang i maj på grund av coronautbrottet.

Coronakrisen 6 april: Det behöver du veta

Coronakrisen 6 april: Det behöver du veta

DN sammanfattar de viktigaste nyheterna om coronakrisen måndagen den 6 april 2020.

85 procent har avbokat sin resa i påsk

85 procent har avbokat sin resa i påsk

Påsk Hej Thomas Jankert och tack för din insändare. Färjetrafiken till Gotland utgör en kritisk funktion för hela samhället och Destination Gotland har ett viktigt samhällsansvar att upprätthålla nödvändig trafik även under kristider för att försörja Gotland med...

Därför får vi råd men inga förbud

Många undrar varför Folkhälsomyndigheten i dessa coronatider går ut med allmänna råd och rekommendationer, i stället för att helt enkelt införa förbud. Förklaringen är att allmänna råd från en myndighet är skarpa och bindande, och inget man kan strunta i.

Industrimannen Bennet till regeringen: Det är bråttom

Han är otålig, spår att det blir värre innan det vänder. Industrimannen Carl Bennet vill inte bara se akuta åtgärder utan också bättre beredskap inför framtida kriser.

Tomas Eneroth öppnar för att säkra fler flyglinjer

Tomas Eneroth öppnar för att säkra fler flyglinjer

Infrastrukturminister Tomas Eneroth tror att kommunpengarna räcker till för att rädda även krisande flygplatser, men fler linjer kan behöva säkras till Norrland och Gotland. ”Här har samhället ett ansvar”, säger Tomas Eneroth.

Regeringen skjuter till miljoner till tidningsbranschen

Regeringen skjuter till miljoner till tidningsbranschen

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade på fredagseftermiddagen ett permanent utökat mediestöd på 200 miljoner kronor årligen. Dessutom lanserar regeringen.

Ny skatt ska motverka skadliga kemikalier i kläder och skor

En statlig utredning förslår en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor som ska dra in 750 miljoner kronor om året till satskassan.

Välfärdsmiljarder välkomnas – mer kan behövas

EKONOMI Ekonomi Det stöd som regeringen presenterat för kommuner och regioner välkomnas varmt - frågan är bara om det är tillräckligt.Krisen pekar på vilka brister som finns, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer till butiker: Begränsa antalet kunder

Folkhälsomyndighetens riktlinjer till butiker: Begränsa antalet kunder

Under onsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer för att förhindra smittspridningen. Läs allt om det här!

Tillväxtverkets varning: Hela systemet kan krascha

Tillväxtverkets varning: Hela systemet kan krascha

Myndigheten varnar för att systemet kan bli överbelastat när möjligheten att ansöka om korttidspermittering öppnas upp nästa vecka.

Trots strategin – corona tar sig in på Sveriges äldreboenden

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna. Coronaviruset finns på en tredjedel av alla äldreboenden i region Stockholm, bekräftade regionen för Sveriges Radio...

15 miljader till kommuner och regioner

Kommuner och regioner ska få stöd från regeringen på 15 miljarder svenskar kronor. Detta enligt källor till Sveriges Radio Ekot. Pengarna skjuts till för att möta effekterna av coronaviruset och väntas presenteras senare idag.

Regeringen tidigarelägger statligt kulturstöd

Regeringen tidigarelägger statligt kulturstöd

KULTUR Kultur Skansen och andra kulturinstitutioner ges ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd flyttas fram.Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.Samtidigt väntar en...

Regeringen lovar mer hjälp till kommuner

Regeringen lovar mer hjälp till kommuner

Regeringen kommer i närtid att presentera en rad åtgärder för att stötta landets kommuner under den rådande coronakrisen. På flera håll i Sverige råder det akut brist på skyddsutrustning och vårdpersonal, enligt landets länsstyrelser. – Det kommer att handla...

Målet: få reda på vilka som är immuna

Inom några veckor ska tiotusentals svenskar testas för covid-19 - varje vecka. Regeringen hoppar att man på sikt ska kunna få reda på vilka som varit sjuka och blivit immuna.

Idag träder lagen om hemlig dataavläsning i kraft Nu får polisen hacka datorer och mobiler

Idag är det första april vilket bland annat innebär att sveriges nya lag om hemlig dataavläsning träder i kraft. Lagen innebär att polisen får rätt hacka mobiltelefoner, datorer och annat om polisen tror att detta kan underlätta för att lösa olika ty...

Nationellt besöksförbud på äldreboenden

Nationellt besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade igår den 30 mars om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet träder i kraft den 1 april. – De som bor på landets äldreboenden är de som i allra högst utsträckning...

Halv miljon väntas bli arbetslösa

Halv miljon väntas bli arbetslösa

Ekonomi Regeringen spår att arbetslösheten stiger till nio procent i år i en ny ekonomisk bedömning i coronakrisens spår. Det skulle innebära omkring en halv miljon arbetslösa totalt i Sverige. TT. 10:51 | 2020-03-31. Finansministern konstaterar att antalet...

Analys: Corona-mörker över svensk ekonomi

ANALYS · Corona-mörkret lägger sig över svensk ekonomi. Regeringen spår hög arbetslöshet och tvärbroms i ekonomin. Nu utgår de från att Riksbanken tvingas till räntesänkning. SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka...

Socialministern om utökad testning: "Det är klart att fler kommer testas"

En nationell strategi ska nu tas fram för att kunna testa fler för covid-19. Det uppdraget har regeringen gett till Folkhälsomyndigheten. Socialminister Lena Hallengren (S) kommenterar beskedet.

Larmet från kommunerna: Bristen på skyddsmaterial ”akut”

Larmet från kommunerna: Bristen på skyddsmaterial ”akut”

Bristen på skyddsmaterial har blivit akut hos landets kommuner. Det framgår av en ny rapport som SVT tagit del av.

Analys: Corona-mörker över svensk ekonomi

Analys: Corona-mörker över svensk ekonomi

ANALYS · Corona-mörkret lägger sig över svensk ekonomi. Regeringen spår hög arbetslöshet och tvärbroms i ekonomin. Nu utgår de från att Riksbanken tvingas till räntesänkning. SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka...

Värsta arbetslösheten på över 20 år

Ekonomi Regeringen spår att arbetslösheten stiger till nio procent i år i en ny ekonomisk bedömning i coronakrisens spår. Det skulle innebära den högsta arbetslöshetssiffran på över 20 år. TT. 11:37 | 2020-03-31. Finansministern Magdalena Andersson (S)...

Andersson öppnar för mer statligt ägande

Staten kan komma att utöka ägandet i stora svenska bolag framöver. Det säger finansministern Magdalena Andersson i en intervju med Dagens Nyheter. ”Det är absolut en väg att gå”, säger hon. Andersson delar in krishanteringen i fyra delar. Den första...

Regeringen spår arbetslöshet på 9 procent i år

Regeringen spår arbetslöshet på 9 procent i år

Sverige står inför sin värsta ekonomiska kris sedan finanskrisen 2008. Regeringen spår en arbetslöshet på nio procent 2020, och Sveriges BNP väntas falla med fyra procent, uppger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff. – Bedömningen...

Kristersson: Sverige ska testa vårdpersonal

Kristersson: Sverige ska testa vårdpersonal

CORONAVIRUS Coronavirus Folkhälsomyndigheten får regeringens uppdrag att öka testningen i Sverige, uppger Moderatledaren Ulf Kristersson för TT. Beskedet kom vid veckans informationsmöte med statsminister Stefan Löfven (S).

Arbetslösheten nio procent i år”

Regeringen spår att arbetslösheten stiger till nio procent i år, i en ny ekonomisk bedömning i coronakrisens spår. Svensk BNP bedöms samtidigt falla med fyra procent i år, ungefär lika mycket som under finanskrisen. – Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt...

Magdalena Andersson om det allvarliga läget

Sverige och världen befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge. Det säger finansminister Magdalena Andersson i samband med en pressträff. ”Företag kommer gå i konkurs och människor kommer bli arbetslösa”, säger hon. Andersson upprepar också att man...

Villkor för a-kassa sänks

Villkor för a-kassa sänks

Många av de som nu blir arbetslösa har haft otrygga anställningar och är kanske inte med i a-kassan. Därför föreslås nu att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks, både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha...

Lyft för Löfven under krisen – när SD tappar

Lyft för Löfven under krisen – när SD tappar

Den politiska debatten mellan partierna har pausats när fokus ligger på att bekämpa konsekvenserna av coronaviruset. Som en följd var rörelserna i opinionen mycket små i mars. Störst förändring syns hos Socialdemokraterna som ökar i väljarstöd, visar...

Regeringen: ”Vi återkommer med fler åtgärder”

Näringsminister Ibrahim Baylan och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller presskonferens om coronakrisen. Se den direkt i Di TV.

Både ris och ros för regeringens krispaket

EKONOMI Ekonomi Regeringens åtgärder för att stötta små och mellanstora företag är "helt rätt" och visar på stor lyhördhet gentemot näringslivet, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.Svenskt Näringsliv håller inte med, och menar att åtgärderna inte är...

Regeringen varnar för coronadesinformation

Regeringen varnar för coronadesinformation

Försvarsminister Peter Hultqvist varnar för att främmande makter medvetet sprider desinformation om hur Sverige hanterar coronaviruset. Framför allt pekar han ut Azerbajdzjan, Ryssland och Kina. – Det finns flera grova exempel, säger han.

Ekonomiprofessor: ”Det krävs mycket mer från regeringen”

Ekonomiprofessor: ”Det krävs mycket mer från regeringen”

Fler riktade stödåtgärder till företag, en tillfälligt förändrad konkurslagstiftning och utvidgad a-kassa. Det är åtgärder som ekonomiprofessorn Lars Calmfors pekar på som möjliga för att lindra den ekonomiska smällen mot de krisande företagen. – Insatserna...

"Nya krispaketet kommer att göra stor nytta"

Staten utökar krediter och kreditgarantier, bland annat för mindre företag. Det är en del i regeringens nya krispaket till företagen.

Finansministern: Man förhandlar inte med virus

Prislappen för att stoppa coronasmittan blir skyhög för samhällsekonomin – kanske för hög, luftar nu flera ekonomer. – Vi tvekar inte att vidta de åtgärder som behövs för att stoppa smittspridningen. Men vi sitter inte på kammaren och hittar på egna åtgärder...

Kulturen får 500 miljoner i akut stöd

Kulturen får 500 miljoner i akut stöd

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 500 miljoner som ett akut stöd till kulturen. Teaterförbundets Simon Norrthon gläds men hade hoppats på mer.

LIVE-TV 14.00: Ny lägesrapport om coronaviruset – se myndigheternas pressträff här

LIVE-TV 14.00: Ny lägesrapport om coronaviruset – se myndigheternas pressträff här

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB bjuder in till en gemensam pressträff för att berätta det senaste om coronaviruset och svarar på frågor. Annons. Sändningen börjar klockan 14 på måndagen.

KD: Inför statliga kreditgarantier för lån

POLITIK Politik Regeringens stödpaket till företagen måste utvidgas så att det även omfattar småföretagen, enligt Kristdemokraterna.Partiet vill bland annat se statliga kreditgarantier för Riksbankens lån till företagare och att korttidsavtal även omfattar...

Öppet brev till Sveriges regering - Tiden håller på att rinna ut för Sveriges hotell, spa, restauranger och ...

Läget är nattsvart för Sveriges hotell, restauranger, mötesanläggningar som gapar tomma i skuggan av Corona.

Bergkvarabuss: ”Det kommer bli väldigt kännbart”

Bergkvarabuss: ”Det kommer bli väldigt kännbart”

Busstrafiken har drabbats hårt av coronakrisen. Branschen varnar för en kollaps. Miljardbolaget Bergkvarabuss, med huvudkontor i Kalmar, är ett av de bolag som får ta en stor smäll.

Riksrevisionen: Stora brister i avvisningar från Sverige

Riksrevisionen: Stora brister i avvisningar från Sverige

Sverige har inte blivit nämnvärt bättre på att se till att personer som inte får vistas landet återvänder sedan 1990-talet. Kostnaden för återvändandet har däremot ökat.

Inreseförbud till Sverige infört – det här gäller

Förbudet att resa till Sverige på grund av corona-pandemin gäller från 19 mars och 30 dagar framåt – till att börja med. Den exceptionella åtgärden väcker många frågor – här är svaren.

Regeringen kan stänga skolorna på måndag

Riksdagens utbildningsutskott klubbade på onsdagen ett förslag om att ge regeringen rätt att stänga landets skolor och förskolor. Samtidigt gör sig regeringen redo att fatta ett beslut om stängning direkt om det anses nödvändigt, erfar DN. De nya lagarna ger...

Stockholms nattliv lider i coronakrisen

Stockholms nattliv lider i coronakrisen

Stockholmsklubbar och krogar har under den senaste veckan i mer eller mindre grad påverkats av coronakrisen. Södra teatern och Under bron var några av de klubbar som efter nya regeln om begränsade sammankomster höll stängt under helgen medan...

"Det lär komma fler krispaket"

"Det lär komma fler krispaket"

Flygbranschen kan få kreditgarantier på sammanlagt fem miljarder kronor för att kunna ta banklån och säkra ekonomin under coronautbrottet. 1,5 miljarder av dessa kronor är öronmärkta för flygbolaget SAS. Det uppgav infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)...

Kungen talade till folket om viruskrisen

I ett kort tal till svenska folket tackade kung Carl Gustaf för alla insatser som krävts i samband med coronavirusets spridning. Han underströk också allas personliga ansvar i den ansträngda situationen.

Finansministern om de svenska jobben och företagen: ”Vi ska försöka mildra det här”

I måndags sjösatte regeringen ett nytt krispaket för att rädda svenska företag som går på knäna till följd av coronavirusets utbrott. Paketet omfattar 300 miljarder kronor. Bland annat ska staten stå för halva lönekostnaden vid korttidspermittering och företagen...

Senaste nytt om coronaviruset – följ utvecklingen och chatta med oss Västerås stänger ner Skiljebo räknar med ...

Senaste nytt om coronaviruset – följ utvecklingen och chatta med oss Västerås stänger ner Skiljebo räknar med ...

Coronaviruset har nått Sverige och i alla landets regioner har fall bekräftats. Västmanland var den näst sista regionen att få bekräftade fall, och runt om i länet har nu ett flertal åtgärder vidtagits för att hindra smittspridningen. Bland annat har besöksförbud...

Virus-EU: Regeringen stänger gränserna

Virus-EU: Regeringen stänger gränserna

Regeringen stoppar resor till Sverige efter uppmaning från EU:s ministerråd och kommissionen. Beslutet gäller från och med torsdag och gäller under 30 dagar till att börja med. "Coronaviruset är en internationell angelägenhet som kräver gränsöverskridande...

Kulturministern: Hårt slag för kultursektorn

KULTUR Kultur Inkomstbortfall på grund av uteblivna arbetstillfällen utgör en akut kris för många kulturarbetare vars födkrokar försvinner i svallvågorna av coronaviruset."Ett hårt slag för människor i en redan osäker bransch", säger kulturminister Amanda Lind...

Här är regeringens krispaket till företagen

Regeringen presenterar nu ett paket för att lindra effekterna på näringslivet i spåren av coronaviruset. I paketet finns rätten till tillfälliga permitteringar, likviditetsstöd över skattekontot samt att staten tar över sjuklöneansvaret. Det rör sig om ett krispaket på upp...

Tusentals småföretagare riskerar slås ut – regeringen måste agera nu”

Tusentals småföretagare riskerar slås ut – regeringen måste agera nu”

Corona-utbrottet väntas slå hårt mot näringslivet och redan nu har tusentals varslats om uppsägning inom resenäringen. Så sent som igår permitterade flygbolaget SAS 90 procent av sin personalstyrka. För att möta krisen har regeringen, Finansinspektionen...

Regeringen presenterar krispaket på upp till 300 miljarder

Regeringen presenterar krispaket på upp till 300 miljarder

Regeringen och samarbetspartierna inför tillfälliga permitteringar, likviditetsstöd och att staten tar över sjuklöneansvaret i ett nytt paket riktat mot det krisande näringslivet på måndagen. Som mest kan det uppgå till 300 miljarder kronor. Di TV direktsänder...

MSB får 75 miljoner till coronainformation

Regeringen ger MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 75 miljoner kronor för att skyndsamt ta fram ett nationellt informationsmaterial till alla hushåll. Det ska hjälpa till att bromsa och plana ut smittspridningen av coronaviruset.

Nya budgetåtgärder med anledning av corona: ”Tung tid framför oss”

Förslagen omfattar runt 300 miljarder kronor – korttidspermittering, statligt sjuklöneansvar och uppskjutna skatteinbetalningar.

TT-FLASH: SAS permitterar 10 000

TT-FLASH: SAS permitterar 10 000

SAS permitterar 10 000 medarbetare, säger SAS vd Rickard Gustafson på en presskonferens.

Regeringens vädjan till allmänheten: "Panikbunkra inte"

Regeringens vädjan till allmänheten: "Panikbunkra inte"

Landsbygdsminister Jennie Nilsson manar nu till att inte "panikbunkra" livsmedel och hygienartiklar – till följd av coronavirusets utbrott. Läs mer här.

Företag får miljardstöd i coronakrisens spår

EKONOMI Ekonomi Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till coronadrabbade företag via bankerna.Finansminister Magdalena Andersson (S) och riksbankschefen Stefan Ingves ställer nu krav på landets banker.Nu är det upp till bevis, säger Stefan...

"Skolbarn driver inte epidemin"

Det går inte att bara stänga skolor och lämna barnen utanför utan att veta vart de tar vägen – av både sociala, psykiska men också smittskyddsskäl, säger generaldirektör Johan Carlson. ANNONS. TT. Uppdaterad för 3 timmar sedan 15:16 - 13 mar, 2020.

Fackbasen från Huskvarna blir corona-samordnare – ska stötta näringslivet i Sverige

Fackbasen från Huskvarna blir corona-samordnare – ska stötta näringslivet i Sverige

Regeringen har utsett Anders Ferbe, med rötterna i Huskvarna, till samordnare med anledning av coronavirusets effekter på näringslivet.

Skolor får bara stängas i samråd med smittskyddsläkare

Skolor får bara stängas i samråd med smittskyddsläkare

Regeringen öppnar upp för att skolorna själva ska kunna stänga ner sin verksamhet, men beslutet måste tas i samråd med en smittskyddsläkare, säger skolverkets generaldirektör. Samtidigt öppnar man upp för en mer flexibel skolplikt. AddThis Sharing...

Skolor kan stängas ned i samråd med smittskyddsläkare

Regeringen har i en ny förordning gett skolor utökade möjligheter. I den framgår det att skolor kan stängas ned i samråd med smittskyddsläkare. Det kommer inte att vara upp till enskilda rektorer att ta beslut om en eventuell nedstängning, meddelade...

Så påverkas kulturen av regeringens nya beslut

Det nya publiktaket på 500 personer för allmänna sammankomster stoppar nu flera kulturarrangemang med omedelbar verkan. Under onsdagen varnade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) för ”enorma ekonomiska konsekvenser” för...

Utbildningsjätten kritiserar ministerns skolbesked: ”inte bra för någon”

Utbildningsjätten kritiserar ministerns skolbesked: ”inte bra för någon”

Efter beskeden att Norge och Danmark kommer beskedet från utbildningsminister Anna Ekström: Sverige stänger inte skolor, men ger huvudmän rätt att fatta sådana beslut – om det skulle behövas. Förslaget möter direkt skarp kritik från utbildningsjätten...

Ingen bortre gräns för regeringens förbud

Ingen bortre gräns för regeringens förbud

CORONAVIRUS Coronavirus Regeringen förbjuder tills vidare idrottsevenemang, konserter, danstillställningar, demonstrationer och andra evenemang med fler än 500 deltagare.Vi är övertygade om att svenska folket har stor förståelse, säger justitieminister...

Utbildningsjätten kritiserar ministerns skolbesked: ”inte bra för någon”

Efter beskeden att Norge och Danmark kommer beskedet från utbildningsminister Anna Ekström: Sverige stänger inte skolor, men ger huvudmän rätt att fatta sådana beslut – om det skulle behövas. Förslaget möter direkt skarp kritik från utbildningsjätten...

Utbildningsjätten kritiserar ministerns skolbesked: ”inte bra för någon”

Efter beskeden att Norge och Danmark kommer beskedet från utbildningsminister Anna Ekström: Sverige stänger inte skolor, men ger huvudmän rätt att fatta sådana beslut – om det skulle behövas. Förslaget möter direkt skarp kritik från utbildningsjätten...

Utbildningsjätten kritiserar ministerns skolbesked: ”inte bra för någon”

Utbildningsjätten kritiserar ministerns skolbesked: ”inte bra för någon”

Efter beskeden att Norge och Danmark kommer beskedet från utbildningsminister Anna Ekström: Sverige stänger inte skolor, men ger huvudmän rätt att fatta sådana beslut – om det skulle behövas. Förslaget möter direkt skarp kritik från utbildningsjätten...