Södermanlands län

Regionen kan häva personalens hemmakarantän vid behov

Regionen kan häva personalens hemmakarantän vid behov

Personalläget på regionens sjukhus är ansträngt. Nancy Åhlander på iva, Mälarsjukhuset konstaterar att personalen är trött, men viljestark och håller ihop. HR-direktör Kajsa Fisk är glad att semestrar över jul och nyår inte behövt dras in.

Rekordmånga nya covidsmittade på bara ett dygn

Nu når dygnsantalet covidsmittade i Sörmland nya höjder. Innan veckan är slut befarar smittskyddet att länet fått över 2 000 nya fall.

Omikron: "Förvånad om vi inte redan har den i Sörmland"

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tror att coronavarianten omikron var på väg ut i världen redan när det upptäcktes på labb i Sydafrika den 9 november. Och han blir inte förvånad om ett covidtest i Sörmland redan nu innehåller omikron.

Covid-19 ökar i Strängnäs: "Viktigt bli fullvaccinerad"

Covid-19 ökar i Strängnäs: "Viktigt bli fullvaccinerad"

Folkhälsomyndighetens statistik över nya fall av covid-19 visar att Strängnäs kommun sticker ut – i negativ riktning.

Nya Södertälje besegrade Barva på bortaplan

Nya Södertälje besegrade Barva på bortaplan

Laget vann tisdagens match i division 6 Södermanland sydvästra herr i fotboll med 2-1. Barva och Nya Södertälje delade på poängen, 2-2, senast lagen möttes, på Östertälje IP. Nästa motstånd för Nya Södertälje är Mariefred. Lagen möts lördag 7 augusti...

Eldningsförbud i stora delar av Sörmland – stor spridningsrisk

Klockan 13.00 på onsdagen infördes ett eldningsförbud i Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund. Patrik Kullman, räddningschef på Sörmlandskustens räddningstjänst, säger att eldningsförbudet har införts eftersom det har varit torrt i skog och mark under en...

Bokning av covid-tester stoppas i Sörmland – misstänkt dataintrång

Region Sörmland stoppar tillfälligt bokningen av covid-tester efter ett misstänkt dataintrång hos företaget som regionen beställer sina tester ifrån, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Malmköping möter Katrineholms SK hemma

Malmköping möter Katrineholms SK hemma

I kväll spelar Malmköping hemmamatch i division 4 Södermanland herr i fotboll mot Katrineholms SK.

Experterna – så går det för IK Viljan

Experterna – så går det för IK Viljan

Till helgen inleds division 1 södra Svealand. Och inför det har Sörmlands Media gjort ett studioprogram om båda Sörmlandslagen. I det här avsnittet: IK Viljan. ✓ "Mycket ansvar hänger på de unga tjejerna" ✓ Tränarens svar på heta frågan: "Du kanske har...

Smittläget troligen det bästa sedan i höstas

Ett intrångsförsök hos Folkhälsomyndighetens databas gör att smittstatistiken för förra veckan är osäker. Men allt tyder på att läget i Sörmland förbättras.

Regionen säger upp avtalet med Vaccina i Eskilstuna

Region Sörmland konstaterar att det privata vårdföretaget Vaccina inte klarar att hålla sin del av avtalet; att vaccinera den återstående vuxna befolkningen i Eskilstuna mot covid-19 i den takt parterna kommit överens om – drygt 3 000 stick i veckan. Det blev...

Restriktioner förlängs – lättnader kanske först i juli

Restriktioner förlängs – lättnader kanske först i juli

På onsdagen meddelade Region Sörmland att de lokala rekommendationerna, som handlar om hur enskilda individer bör bete sig för att minska smittspridingen, förlängs till och med den 31 maj. Men smittskyddsläkare Signar Mäkitalo räknar med att de...

Beskedet som kan grusa tävlingsstarten

Beskedet som kan grusa tävlingsstarten

Kanske att idrotten jublade för tidigt över beskedet att Folkhälsomyndigheten tillåter barn och ungdomar upp till 19 år att tävla igen. På torsdagen förlängde Region Sörmland sina skärpta restriktioner till den 16 maj.

Smittspridningen i Sörmland är tio-i-topp i Europa

Spridningen av covid-19 i Sörmland är en av de högsta i hela i Europa. Det enligt en sammanställning gjord av den brittiska tidskriften The Economist.

Smittspårning pågår bland vaccinerade på äldreboenden

Mörkertalet för de som vaccinerats men ändå får covid är större än vad analyserna visar. Smittspårning på äldreboenden är därför extra viktigt, enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Fusket i hemtjänsten – Nyköping krävde tillbaka miljonbelopp

Fusket i hemtjänsten – Nyköping krävde tillbaka miljonbelopp

Fusk inom den privata hemtjänstbranschen förekommer i flera av landets kommuner. I Sörmland har det lett till att avtal hävts i Nyköping, Katrineholm och Strängnäs, det visar en enkät som P4 Örebro gjort. "Man fakturerar för mycket mer än man utfört", säger...

Liten ökning av antalet covidpatienter

Liten ökning av antalet covidpatienter

Antalet patienter som vårdas på iva ligger still. Men smittan ökar bland de äldre.

Här ökar smittspridningen av covid-19 mest i Sörmland

Enligt de senaste siffrorna från regionen har smittspridningen av covid-19 fortsatt öka i länet. Gnesta och Trosa hade runt en fördubbling av fall förra veckan och har sett till invånarantal de största ökningarna. Men det finns hopp om att de lokala allmänna...

Dagens corona-siffror: Allt fler intensivvårdas

Smittan i Sörmland fortsätter att öka, och allt fler läggs in på regionens intensivvårdsavdelningar. Ökningstakten har dock dämpats, och regionens sjukhus har ännu god kapacitet att möta inflödet. Såhär ser dagens siffror ut.

Region Sörmland går över i Stabsläge

Region Sörmland går över i Stabsläge

Det meddelar regionen på sin hemsida. Orsaken är att fler smittats av corona och att fler behöver sjukhusvård för covid-19, enligt regionen. – Det innebär att vi aktiverar funktioner och arbetssätt som vi använder vid kriser och har tätare avstämningar i våra...

De är Sörmlands snabbast växande företag

De är Sörmlands snabbast växande företag

Solcellsbolaget Ecokrafts expansion kan liknas med en företagares dröm. Mellan 2016 och 2019 har omsättningen växt med 364 procent. Nu är företaget Sörmlands läns snabbast växande Gasellföretag.

Kraftig ökning av personer med a-kassa

Antalet personer som fick a-kassa under andra kvartalet i år har ökat med 40 procent, eller ungeför 179 000 personer, jämfört med samma period förra året visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Problem med kvaliten på dricksvattnet i Östra Sörmland

Linda Johansson är en av invånarna i Östra Sörmland som märkt av att dricksvattnet ibland luktar och smakar illa. I Trosa är problemet järnledningar medan det i Gnesta finns kvalitétsproblem.

Coronatid kan vara bra tid för omskolning

Coronatid kan vara bra tid för omskolning

I Sörmland, likt andra delar av Sverige och världen, har besöksnäring, restaurang- och hotellbransch drabbats hårt av pandemin. Många unga som hade chans på sitt första jobb inom dessa företag står utan. Också hyrbilsföretagen har haft det svårt i länet.

Så ska utbrottet av hepatit A hämmas

Så ska utbrottet av hepatit A hämmas

Vårdcentralerna rustar och vaccinerar mer frikostigt än tidigare. Information och samarbeten ska stävja smittspridningen.

Så många har testats positivt för covid-19 där du bor

Hur många som testats postivt för covid-19 skiljer sig åt mellan länets kommuner och postnummer. Tidningen har tagit fram en karta där du kan se hur drabbat ditt postnummer är.

Anmälningar om coronaproblem på arbetsplatser ökar

Anmälningarna om allvarliga coronarelaterade händelser på olika arbetsplatser fortsätter strömma in till Arbetsmiljöverket. Nio av tio anmälningar handlar om vård och omsorg. Flest anmälningar har kommit in Sörmland, Västra Götaland och Stockholm.

Rekordförsäljning av fritidshus i Sörmland under juni

Rekordförsäljning av fritidshus i Sörmland under juni

Försäljningen av fritidshusen i Sörmland når rekordhöga nivåer, både sett till antal och pris. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men det råder stora skillnader inom länet.

Brist på bostäder i alla sörmländska kommuner

Brist på bostäder i alla sörmländska kommuner

Det är brist på bostäder i Sörmlands samtliga kommuner. Det visar en analys från länsstyrelsen. Bristen rör främst hyresrätter, men även andra typer av bostäder. Befolkningen i Sörmland har ökat, men bostadsbyggandet har under de senaste åren inte varit...

Region Sörmland erbjuder egen provtagning för covid-19

Region Sörmland blir pilotlän för egen provtagning av coronaviruset. Medarbetare inom hälso- och sjukvård med symptom får möjlighet att testa sig själva vilket gör att antalet provtagna kan öka. – Det pågår ett test i Eskilstuna som innebär att medarbetare...

90 procent vårdas inte på sjukhus – dör på äldreboendet

Långt mer än hälften av de totalt 3 661 som dött i covid-19 i Sverige finns i den kommunala omsorgen. 90 procent av de döda på äldreboenden har dött i hemmet – inte på sjukhus. Det visar siffror Sörmlands Media begärt ut från Socialstyrelsen. "Skamligt"...

Coronaläget i Sverige – senaste uppgifterna

Coronaläget i Sverige – senaste uppgifterna

27 272 bekräftade sjukdomsfall och 3 313 avlidna – här är de senaste uppgifterna från tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.

Smittskyddsläkaren om informationskritiken

Smittskyddsläkaren om informationskritiken

De senaste dagarna har Sörmlands media i flera publiceringar visat hur information om smittade inom äldrevården medvetet undanhållits. Det har också ifrågasatts om kommuner och region kan undanhålla detta med tanke på offentlighetsprincipen.

Experten efter mörkning: Tjänstefel och lagbrott

SÖRMLAND Sörmland Jeanette Gustafsdotter, medierättsjurist och tidigare vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, riktar skarp kritik mot länets kommuner efter tidningens avslöjande. "Det är rent av hårresande", säger hon.

Vet du mer? Så här gör du för att tipsa oss!

SÖRMLAND Sörmland Sörmlands Medias redaktioner granskar de sörmländska kommunernas hantering av coronaviruset. Granskningen visar att uppgifter om smittspridningen inom äldreomsorgen har mörkats. Vet du mer? Se nedan!

Nu stiger arbetslösheten – läget värst i Sörmland

Nu stiger arbetslösheten – läget värst i Sörmland

Sörmland Arbetslösheten stiger i alla sörmländska kommuner. Sörmland har högst arbetslöshet i landet och de nya siffrorna är bara början på coronasmittans slag mot jobben, bedömer Arbetsförmedlingen. Roger Sundberg. 17:11 | 2020-04-15. Ion-Daniel...

Fyra nya coronadödsfall i Sörmland – länet hårt drabbat

Fyra nya coronadödsfall i Sörmland – länet hårt drabbat

SÖRMLAND Sörmland Det senaste dygnet har ytterligare fyra personer i Sörmland avlidit av covid-19. Nya siffror visar att regionen fortsatt är landets hårdast drabbade sett till smittade och döda per 100 000 invånare.