Region Norrbotten

Dags för tolvåringar i Norrbotten att vaccineras

Dags för tolvåringar i Norrbotten att vaccineras

På måndagen inleddes vaccineringen av tolvåringar i Norrbotten. "Vi hoppas att vaccinera 10.400 barn", säger Pia Näsvall från Region Norrbotten.

Sammeli (S) säger nej till kärnkraftverk i Luleå

SD:s förslag om att etablera ett kärnkraftverk i Luleå får kalla handen av såväl kommunalråd Carina Sammeli (S) som regionråd Kenneth Backgård (SJVP).

Vården i framtiden: Fokus på tänder och cancer

Regionens politiska ledning har nu lagt ett förslag till ny strategisk plan för Region Norrbotten, med satsningar på bland annat cancervård och tandvård.

Patient i Norrbotten polisanmäler personal – antastad i samband med covid-test

Patient i Norrbotten polisanmäler personal – antastad i samband med covid-test

En patient i Norrbotten har polisanmält en person som jobbar på egenprovtagningen för covid-19. – Det bemötande som patienten berättat om är inte...

Efter översvämningen på sjukhuset: ”Nästan allt vatten är borta”

Efter översvämningen på sjukhuset: ”Nästan allt vatten är borta”

En jätteläcka på Sunderby sjukhus gjorde att en kulvert på runt 200 meter vattenfylldes. Under tisdagsförmiddagen är den så gott som tömd.

Driftstörningar i vården i Norrbotten

Vi har haft nätverksproblem under eftermiddagen som påverkat både data och telefoni, säger Ulrika Leijon Åhlander, kommunikatör i beredskap. Det är svårt att nå vården via telefon och patienter med bokade besök uppmanas stanna hemma.

Många missar bokade vaccinationstider

Många norrbottningar dyker inte upp till sin bokade vaccinationstid. Då väntar en faktura på 400 kronor.

Från torsdag kan 16-åringar boka tid för vaccin

Från torsdag kan 16-åringar boka tid för vaccin

Från och med den 5 augusti kan länets omkring 6000 sexton- och sjuttonåringar boka tid för vaccination mot covid-19.Pfizer biontechs vaccin är godkänt ...

Hundratals lediga tider – men ungdomarna får vänta

Hundratals lediga tider – men ungdomarna får vänta

Pfizer Biontechs och Modernas vacciner mot covid-19 har godkänts för användning på personer över tolv år och Region Norrbotten har tidigare meddelat att alla över 16 år i länet kommer att erbjudas vaccinering. Men än finns ingen möjlighet att boka tid.

Fel på respiratorer för hemmabruk – 1 600 patienter i Norrbotten påverkas

Tillverkaren Philips har meddelat Region Norrbotten om säkerhetsbrister med CPAP och hemrespiratorer. Drygt 1657 patienter i Norrbotten använder just den utrustningen för bland annat sömnapné.

Ivo kritiserar f��rlossningsvård i Norrbotten

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att Region Norrbotten inte gör tillräckligt för patientsäkerheten inom förlossningsvården vid sjukhusen i Gällivare och Sunderbyn, utanför Luleå, rapporter P4 Norrbotten.

Region Norrbotten inför vaccinationsintyg för arbetspendlare

Region Norrbotten inför vaccinationsintyg för arbetspendlare

Region Norrbotten inför ett tillfälligt vaccinationsintyg för arbetspendlare. Enligt Pia Näsvall, vaccinationssamordnare, behöver pendlaren vara fullt vaccinerad för att få intyget. Pendlare kan få intyget genom att ringa samma nummer som för...

Nu trappar Region Norrbotten upp jakten på delta-viruset i länet

Nu trappar Region Norrbotten upp jakten på delta-viruset i länet

Än så länge finns inga bekräftade fall av den indiska mutationen av covid-19 i Norrbotten. Trots det växlar smittskydd i Region Norrbotten upp sin screening för att försöka hålla koll på viruset.

Region Norrbotten varslar: ”60 medarbetare kan bli uppsagda”

Region Norrbotten varslar om övertalighet inom stab- och stödfunktioner. Under onsdagen informerades arbetsförmedlingen att 60 anställda kan komma att bli uppsagda.

Alla över 18 år kan vaccineras i Norrbotten

"Nu när sommaren närmar sig väljer vi att öppna bokningen för alla, så att norrbottningarna lättare kan planera sin semester", säger vaccinsamordnaren Pia Näsvall på regionens webbplats. Till och med vecka 22 hade knappt 100 000 personer i regionen...

Straffavgiften kan slopas: "Vore reko att betala igen"

Straffavgiften kan slopas: "Vore reko att betala igen"

Regionstyrelsen ska i veckan ta ställning till förslaget att ta bort straffavgifter för dem som inte väljer att ta det vaccin som erbjuds för dagen. Det tycker Ritva Jakobsson i Kiruna kommun är bra.

Norrbotten på efterkälken – vidtar hårdare åtgärder

Norrbotten på efterkälken – vidtar hårdare åtgärder

Region Norrbotten tar i med hårdhandskarna för att komma till rätta med den svåra smittspridningen – och sätter nu in strikta rekommendationer. – Om vi alla gör som smittskyddsläkare Anders säger, då kommer det här gå bra. Skiter vi i det här, då kommer vi...

Fas 4 inleds – nu kan alla 50-plussare boka vaccin

Nu öppnar Region Norrbotten upp vaccinbokningen för alla norrbottningar över 50 år. Det innebär att den sista fasen av vaccineringen inleds parallellt med vaccineringen av personer i riskgrupp.

Region Norrbotten slutar vaccinera sjukvårdspersonalen

Region Norrbotten kommer inte att vaccinera fler grupper av sjukvårdspersonal. De som inte prioriterats för vaccin redan hänvisas till vanliga vaccinkön. "Jag blev förbannad", säger en anställd som uppger att de först lovats vaccin.

Då startar vaccinationen för alla över 18

Då startar vaccinationen för alla över 18

I mitten av maj startar vaccineringen för alla som är 18 år och äldre i Norrbotten. Enligt Region Norrbottens beräkningar handlar det om 70 000 norrbottningar ...

Nytt glädjebesked för allergiker: Norrbotten startar egna pollenmätningar

Nytt glädjebesked för allergiker: Norrbotten startar egna pollenmätningar

I november kom beskedet som fick allergiker att sätta antihistaminen i vrångstrupen – norra Sverige skulle bli helt utan pollenmätningar. Nu tar Norrbotten efter grannlänet och kommer starta igång egna mätningar med hjälp av kommunerna.

På onsdag får alla från 60 år som tillhör riskgrupp boka tid för vaccinering i Norrbotten

Region Norrbotten har fått så pass många vaccindoser att de nu kan inleda fas 3. – Vi kan därmed börja bjuda in alla som är mellan 60 och 64 år, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare.

Regionen ber om ursäkt efter vaccinationsmiss

Region Norrbotten ber om ursäkt för långa väntetider i vaccinationskön som uppstod under dagen vid Coop arena. Enligt regionen fick äldre personer vänta utomhus under en lång tid. Orsaken: tider hade dubbelbokats. För att lösa situationen ordnades fler...

DAGENS CORONA: Polis chockad över trängseln i Stockholm • Läkaren varnar för snabbtester • Falska coronabrev i ...

DAGENS CORONA: Polis chockad över trängseln i Stockholm • Läkaren varnar för snabbtester • Falska coronabrev i ...

Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind är kritisk till att Folkhälsomyndigheten, tillsammans med regeringen, gett klartecken till snabbtester för coronaviruset. ■■■. Personer i Luleå kommun har fått falska brev, som säger sig vara från FHM, om att mottagaren har...

Hårt covidtryck – operationer skjuts upp igen

Hårt covidtryck – operationer skjuts upp igen

90 000 färre operationer och behandlingar. Det är facit av coronapandemins första våg i Sverige. När antalet covidpatienter nu ökar kraftigt på sjukhusen ställer flera regioner återigen in planerad vård.

Norrbottningar kan vaccinera sig mot covid-19 i mitten av januari

Region Norrbotten ska börja vaccinera länsinvånare mot covid-19 redan i mitten av januari nästa år. – Kanske kan vi snart börja öppna upp samhället – utan tråkiga restriktioner, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

De blev årets Rubus Arcticus-stipendiater

Arkitekten och konstnären Jenny Nordmark, artisten Vera Vinter, danskoreografen Eva Svaneblom och regissören Jerry Karlsson. De blev årets mottagare av Region Norrbottens kulturstipendium Rubus Arcticus.

Coronarapport: Fyra personer får intensivvård

Coronarapport: Fyra personer får intensivvård

Dagens coronarapport från Region Norrbotten visar att ytterligare 129 personer har bekräftats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 3 881 har konstaterats vara smittade i Norrbotten. För stunden vårdas 34 personer på sjukhus, varav 4 får...

Backgård om Öbergs kritik: "Men snälla nån"

Backgård om Öbergs kritik: "Men snälla nån"

Sena handlingar inför regionstyrelsen på onsdag förargar Anders Öberg, S som undrar om majoriteten undanhåller handlingar. Men Kenneth Backgård, SJVP, säger att majoriteten inte har något att dölja: "Märklig reaktion".

Vårdpersonalen fick indragen semester - utan ersättning

Region Norrbotten drog tillbaka beviljad påsksemester för sjuksköterskor. Nu begär Vårdförbundet tvisteförhandling för brott mot semesterlagen och avtalslagen.

Efter coronautbrottet – nu går regionen upp i förstärkningsläge

Det stora coronautbrottet i Gällivare gör att vården är hårt ansträngd. Det medför att Region Norrbotten nu går upp i förstärkningsläge. Smittskyddsläkaren i regionen menar att gruvan i Gällivare har en del i smittspridningen, men LKAB själva förstår inte riktigt...

Tegnell: Väldigt uttalad ökning i Gällivare

Tegnell: Väldigt uttalad ökning i Gällivare

I Norrbotten upptäcks allt fler fall av covid-19. I Gällivare och Kiruna är smittspridningen högre än riksgenomsnittet. – Det här beror inte på en ökad provtagning, utan det är helt och hållet en faktisk smittspridning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på...

Facken strider vidare: "Löjligt misstag av regionen"

Facken strider vidare: "Löjligt misstag av regionen"

NORRBOTTEN Norrbotten Kommunal gläds över den tillfälliga rörelseersättningen i coronakrisen men både de och Vårdförbundet fortsätter strida för mer rättvisa villkor. "Region Norrbotten har tvingats inse att detta var ett stort och löjligt misstag", säger...

Lind: "Bra att regionerna förstår krisläget"

NORRBOTTEN Norrbotten Swedish Lapland får fem miljoner kronor i stöd från Region Norrbotten och Västerbotten. Det ska hjälpa mindre företag.

Regionen backar – ALLA får resersättning

Under pandemin inför region Norrbotten en tillfällig ersättning på 550 kronor per arbetspass som utförs på en annan ort än den man vanligen arbetar på. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar kliniskt med covid-19-patienter omfattas av...

Dundret avslutar säsongen efter Regionens vädjan

Dundret avslutar säsongen efter Regionens vädjan

GÄLLIVARE Gällivare Under fredagen meddelade Dundret att de kommer stänga för säsongen. Region Norrbotten har tidigare vädjat till skidanläggningarna att stänga för att avlasta den hårt belastade sjukvården.

15.10: Direkt från läkarnas presskonferens

15.10: Direkt från läkarnas presskonferens

Deltar på konferensen gör Anders Nystedt, smittskyddsläkare Norrbotten, Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden vid Region Norrbotten och Anders Öhlund, beredskapsdirektör, Länsstyrelsen Norrbotten.