Europa

Rapport: Svenska techbolag högst värderade i Europa

Rapport: Svenska techbolag högst värderade i Europa

Sverige har övertagit förstaplatsen på listan över de högst värderade teknikbolagen i Europa, enligt en ny rapport från GP Bullhound. De svenska teknikbolagen värderas till 151 miljarder dollar vilket betyder att Sverige toppar listan före Storbritannien vars...

EU fryser ut tio storbanker från obligationsemission - FT

EU väljer att frysa ut tio storbanker från att delta i emissionen av en stor statsobligation som ska hjälpa till att finansiera återhämtningsfonden efter att de brutit mot EU:s konkurrensregler i samband med historiska skandaler. Det rapporterar Financial Times.

EU-parlamentet säger ja till coronapass

Det så kallade vaccinpasset ska underlätta för resande inom Europa. Bilden är tagen på den grekiska turistön Rhodos – där det än så länge är ganska glest bland de inresta solbadarna. Foto: Henrik Montgomery/TT. Utrikes. Utrikes EU-parlamentet har...

Danmark har nu flest covid-19 fall inom EU/EEA

Danmark har nu flest covid-19 fall inom EU/EEA

Enligt den europeiska smittskyddsenheten ECDC senaste statistik så har Danmark nu flest nya fall av covid-19 per 100 000 invånare under veckorna 21 och 22 inom hela EU/EEA. Danmark har haft 215 nya fall av covid-19 under tvåveckorsperioden v21-22,...

Utlandsresa i sommar – här är inresekraven

Utlandsresa i sommar – här är inresekraven

Vaccinationer, utökade testmöjligheter och lägre smittspridning väcker liv i reslusten. Men för den som ska resa gäller det att ha koll på vilka intyg och tester som krävs för inresa. Olika regler gäller för olika länder.

Medier: USA spionerade på europeiska toppolitiker

USA har med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel, rapporterar flera medier i ett gemensamt avslöjande. Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk...

Skarpa reaktioner i Europa på spionuppgifter

Avslöjandet om att USA med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker väcker reaktioner på flera håll på kontinenten. Uppgifterna är "oerhört allvarliga" om de stämmer, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune. TTText.

"Vi borde ha sett tidigare hur det skulle utvecklas"

"Vi borde ha sett tidigare hur det skulle utvecklas"

Vi träffar Anders Nystedt i hans hem på Hemlunda utanför Piteå. Norrbotten har just upplevt en dag med rekordsmitta. Sverige rapporterar nu Europas högsta smittspridning och Norrbotten har 44 procent högre smittspridning än genomsnittet i Sverige.

EU redo göra "betydande" investeringar i kretstillverkning

EU redo göra "betydande" investeringar i kretstillverkning

EU-kommissionären Thierry Breton meddelar att delar av coronafondens 750 miljarder euro ska användas för utöka den inhemska produktionen av kretsar.

Sverige bland de bästa på att vaccinera

Trots svidande kritik har nu Sverige en av de högsta vaccinationstäckningarna i hela Europa, högre än i både Danmark och Norge, samtidigt som våra dödstal fortfarande är förhållandevis låga.

EU stämmer banker på miljarder

EU:s konkurrensmyndighet stämmer bankerna Nomura, UBS och UniCredit på 371 miljoner euro, motsvarande nära 3,8 miljarder svenska kronor, för att ha deltagit i en kartell som handlat med europeiska statspapper.

Statistik: Här är elbilarna som toppar i Europa

Statistik: Här är elbilarna som toppar i Europa

Elbilsförsäljningen fortsätter att öka både hemma i Sverige men också ute på kontinenten. Sajten EV-EVs har sammanfattat nybilsregistreringen av elbilar i.

Demonstrationer mot Israels bombningar världen över

Demonstrationer mot Israels bombningar världen över

På lördagen genomfördes propalestinska demonstrationer i protest mot Israels bombningar på flera håll i Sverige och europeiska storstäder.

Konkurrenterna bygger Europas största bränslecellsfabrik

AB Volvo och tyska Daimler bygger en av Europas första och största bränslecellsanläggningar. Fabriken ska stå klar 2025. Men för att samarbetet ska rulla på måste tankställena byggas ut. Kravet från fordonsindustrin och miljörörelsen är 300 vätgasstationer...

Tuffare krav på utländska statsstödda företag i EU

Kommissionen vill skärpa reglerna för utländska statsstödda företag att ta sig in på EU:s inre marknad. – Vi vill att alla företag som verkar i EU, oavsett ursprung, respekterar våra husregler, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Smittspridningen i Sörmland är tio-i-topp i Europa

Smittspridningen i Sörmland är tio-i-topp i Europa

Spridningen av covid-19 i Sörmland är en av de högsta i hela i Europa. Det enligt en sammanställning gjord av den brittiska tidskriften The Economist.

Skanska får slovakisk miljardorder

Skanska får slovakisk miljardorder

Beställare är Slovakiens nationella motorvägsmyndighet och kontraktet är, för Skanskas del, värt 2,6 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Ordern kommer att ingå i orderingången för Europa under andra kvartalet. Så jobbar vi med nyheter.

Brant fall i försäljningen av dieselbilar

Försäljningen av dieseldrivna personbilar sjönk med drygt 20 procent under första kvartalet och stod för 23,2 procent av bilförsäljningen, enligt branchorganisationen Acea. Det kan jämföras med en andel på 30 procent under motsvarande period förra året.

Sverige näst högst på smittlistan

Sverige är nu det land i EU som registrerar näst flest nya covid-19-fall per invånare, visar veckans statistik från ECDC. Bara Cypern ligger just nu högre än Sverige, enligt smittskyddsenheten ECDC. Cypern landar i 962 nya fall per 100 000 invånare under de...

Den svenska fotbollsrörelsen står enade mot Superligan

Den svenska fotbollsrörelsen står enade mot Superligan

Igår kom nyheten att tolv storklubbar inom herrfotbollen i Europa har som intention att skapa en egen stängd superliga. Vi, Svenska Fotbollförbundet och SEF står enade emot ett sådant förslag. Det skulle inte bara drabba den svenska fotbollen och klubbarna...

De höga dödstalen ska vi inte behöva uppleva igen”

De höga dödstalen ska vi inte behöva uppleva igen”

På två månader gick Sverige från de högsta dödstalen i Västeuropa till några av de lägsta. Förklaringen är troligen den svenska vaccinstrategin, säger Anders Tegnell i en längre intervju med SvD.

SJ startar biljettbokning direkt till Europa

SJ kommer inom snart kunna erbjuda möjligheten att boka tågbiljetter direkt ut i Europa, rapporterar DN. När biljettbokningen öppnar för utlandsresorna är dock oklart i dagsläget men ambitionen är att få i gång systemen så snart som möjligt. – Inom några...

Regionens kamp för att nå ut till stockholmarna

I Uppsala uppmanas befolkningen att gå i ”personlig lockdown”. Även i Stockholm kämpar regionen med att nå ut till restriktionströtta invånare. Samtidigt kan läget förvärras ytterligare av ett stopp för Johnson & Johnsons vaccin.

Apotekskedja får nya ägare: "Väldigt stolta"

Apotekskedja får nya ägare: "Väldigt stolta"

Apotekskejdan, som ägs av McKesson, slog upp sitt första apotek år 2010. Nu avser företaget CEPD NV förvärva LloydsApotek, enligt ett pressmeddelande.

Ny milstolpe för Tesla i Europa: över 6.000 Superchargers på 601 platser

Ny milstolpe för Tesla i Europa: över 6.000 Superchargers på 601 platser

Tesla firar nu en ny milstolpe i Europa: man har installerat över 6.000 av sina Supercharger-laddare här. Av Wiggo Björck. Publicerad i går, 11:50. Elbilar Elbilar Snabbladdning Snabbladdning. ANNONS. Teslas Superchargernätverk har länge varit en av...

Här är fredagens köprekar

Analyser (Uppdateras) En ny och en upprepad köprek samt ett par höjda rekommendationer finns bland fredagens analyser. Den norska banken DNB inleder bevakning av fastighetsbolaget Nyfosa med en köprekommendation och riktkursen 93 kr.

MQ Marqet till Zalando

MQ Marqet lanserar egna modemärkena Stockh lm, Bläck och Bondelid hos Zalando i veckan, den 24 november. Därmed blir modekedjans märken tillängliga i förutom Sverige även i Tyskland, Finland, Danmark, Holland, Belgien och Frankrike. – För oss har...

Då ser det ut som att Microsoft Surface Duo kommer till Europa

Då ser det ut som att Microsoft Surface Duo kommer till Europa

Än så länge finns Microsoft Surface Duo enbart tillgänglig i USA, men det ser ut som att detta kommer att ändras under nästa år, alltså 2021. Men vilka länder kan enheten då komma till? När det kommer till Europa ser det ut som att Microsoft kommer släppa...

Haalands brutala succé efter priset

Haalands brutala succé efter priset

Bundesliga 2020/2021 • Dortmunds Erling Braut Haaland gjorde fyra mål mot Hertha Berlin.

Igenbommat Europa gläntar på dörren

Storbritannien och Frankrike börjar kika fram från skyttegravarna, efter de senaste veckornas intensiva batalj mot coronaviruset. I bägge länder planeras det för en försiktig nedtrappning av restriktioner.

Efter coronakaoset – Norge tilldöms förlust

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har tilldömt Rumänien seger med 3–0 mot Norge efter att det norska landslaget inte kunnat ta sig till matchen. Detta skriver norska tidningen VG. TT. redaktionen@folkbladet.nu. Annons. Nations League-matchen skulle...

Färre nya smittade väcker franskt hopp om jul

Färre nya smittade väcker franskt hopp om jul

Virusvågen som sveper över Europa ser ut att sakta in en aning i flera länder. I Frankrike väcks en försiktig optimism inför julhandeln, medan Tyskland hoppas undvika överfulla sjukhus. Så här ser virusläget ut just nu runt om i Europa.

Nu planar kurvan ut – antalet coronasmittade minskar i Europa

Nu planar kurvan ut – antalet coronasmittade minskar i Europa

Äntligen en positiv coronanyhet. Kurvorna i Frankrike, Tyskland och Storbritannien har planat ut – och antalet fall sjunker i flera länder.

Kraftig ökning av dödsfall med covid-19 i Europa

Med drygt 251.000 avlidna och över 9,6 miljoner smittade ökar coronasmittan i Europa. Under den senaste veckan har antalet döda ökat med 44 procent mot veckan före, enligt WHO. – Vi måste förvänta oss att den andra vågen blir värre, sa Tysklands...

Låt oss berätta för dig om Destiny 2: Beyond Light

Destiny 2: Beyond Light väntar precis runt hörnet, och med det kommer en helt ny era av Destiny inledas i spelet. Beyond Light erbjuder en ny värld olik alla andra, helt nya spännande förmågor och till och med en episk och mystisk raid. Det finns mycket att...

Studie: Studenter i Europa nöjda med distans

Studie: Studenter i Europa nöjda med distans

Att plugga på distans har under coronapandemin blivit vardag för studenter världen över. Nu visar en ny studie från Örebro universitet att en majoritet – 85 procent – av de europeiska studenterna tycker att upplägget har fungerat bra, rapporterar SVT Nyheter...

USA: priserna steg mer än väntat i juli

USA: priserna steg mer än väntat i juli

STOCKHOLM (Direkt) Konsumentpriserna i USA steg 0,6 procent i juli, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 1,0 procent. Det visar siffror från den amerikanska statistikmyndigheten. Analytiker hade räknat med att KPI...

Därför kommer inte Cybertruck till Sverige

Det var ett väntat besked Elon Musk presenterade i podcasten Automotive News podcast Daily Drive under veckan. ”Vi har tagit ett beslut att inte bygga Cybertruck för alla marknader. Som den (bilen) ser ut nu klarar den väldigt få av EU:s regler", sade...

Här bygger Tiktok sitt första datacenter i Europa

Kinesiska Tiktok har nu meddelat att de kommer bygga sitt första datacenter i Europa, rapporterar Techcrunch. Det nya datacentret kommer att byggas i Irland och användas för att lagra data från europeiska Tiktok-användare. Datacentret beräknas vara färdigt...

Åklagare: Wirecard tömdes på pengar före avslöjandet

Åklagare: Wirecard tömdes på pengar före avslöjandet

Åklagaren misstänker att Wirecard slussade en miljard dollar till ljusskygga samarbetsföretag både före och i samband med att nyheten om skandalbolagets bokföringsbedrägeri briserade. Det rapporterar Financial Times.

Raoul Grünthal tar plats i Rockers styrelse

Raoul Grünthal tar plats i Rockers styrelse

Bolagsstämman i fintechbolaget Rocker har valt Raoul Grünthal till ny styrelseledamot. Stämman omvalde samtidigt styrelseledamöterna Ann Krumlinde (ordförande), Richard Sandenskog, Christian Krüger, Ann-Sophie Hesser, Vivianne Holm, Dennis Ahlsén...

Veteranen kan starta upp säsongen i Europa

Nästa NHL-säsong ser ut att skjutas upp rejält till följd av Coronapandemin. Sedan tidigare har det hintats om att flera stjärnor i NHL kan komma att starta upp säsongen i Europa. En av dessa kan bli veterancentern Joe Thornton. Annons.

Mitsubishi lämnar Europa

I måndags meddelade Mitsubishi Motors att man förväntas sig en förlust på hela 360 miljarder yen cirka (cirka 3,4 miljader dollar) under räkenskapsåret som slutar i mars 2021. För det första kvartalet rapporterade den japanska biltillverkaren en minskning i...

Utrikesministerns miss: Höll på att åka till Danmark trots att hon bor i ”fel” region

Utrikesministerns miss: Höll på att åka till Danmark trots att hon bor i ”fel” region

Utrikesminister Ann Linde höll själv på att göra en miss mitt coronatider. Hon hade planer på att åka till Helsingör i Danmark, trots att hon själv bor i en region som inte har fått klartecken från Danmark, berättar hon i SVT:s Morgonstudion.

Här stiger virussiffrorna i Europa – hårdare regler väntar

Här stiger virussiffrorna i Europa – hårdare regler väntar

Nya nedstängningar, reseavrådanden och ökade restriktioner.I flera europeiska länder tycks spridningen av covid-19 ha tagit ny fart.

Tegnells besked om Sverige – efter oron om en andra coronavåg: ”Jag tror att risken…”

Flera europeiska länder ser en ökning av bekräftade coronafall. I Tyskland och Spanien befarar man att en andra våg kan vara på väg. Men vad gäller Sveriges situation är Anders Tegnell inte orolig. Land efter land i Europa har sakta men säkert börjat öppna...

KLART – tre nya lopp i Formel 1 2020

Det blir minst 13 lopp i Formel 1 2020. Ytterligare tre tävlingar har nu bekräftats. Den 11 oktober gör Nürburgring comeback, precis som F1-bloggen skrev i går. Schumacher firar en seger på Imola 2006. Får Ferrari fira någon seger i år? (TT). Det är första...

Storpost i Midsona mäklad – motsvarar Fjärde AP-fondens innehav

Storpost i Midsona mäklad – motsvarar Fjärde AP-fondens innehav

En större aktiepost i hälsovårdsföretaget Midsona, som exakt motsvarar Fjärde AP-fondens innehav i hälsovårdsföretaget, har mäklats på onsdagsförmiddagen. Det framgår av Infronts avslutsstatistik och av ägardatatjänsten Holdings.

EU-rekommendation: Munskydd på tåg och järnvägsstationer

EU-rekommendation: Munskydd på tåg och järnvägsstationer

Om det på järnvägsstationer och ombord på tåg i rådande pandemitider inte går att hålla ett avstånd till andra på 1,5 meter så är det munskydd som gäller. Det rekommenderar EU-myndigheten Europeiska unionens järnvägsbyrå (ERA). Kalle Holmberg Text.

Sänkt prognos för flygtrafiken

Flygplatser runt om i Europa anpassar sig till ett större fall för flygtrafiken i år än vad man hade väntat sig. Branschorganisationen ACI Europe räknar efter en oväntat låg aktivitet i juni med att det dröjer till 2024 innan flygtrafiken är tillbaka på 2019 års nivåer.

UD: Inte säkert att vi hjälper svenskar hem

Det råder en förvirring bland besvikna turister på olika håll i Europa när de möts av restriktioner för att förhindra coronasmittan. I Spanien med nya utbrott införs nya regler. I miljonstaden Barcelona uppmanas människor att hålla sig hemma och begränsningar...

Svenske 18-åringen är bäst i hela Europa

Svenske 18-åringen är bäst i hela Europa

Olle ”Ollelito” Arbin, 18, vinner Fifa 20 Summer Cup Series. I finalen slog han världens bäste – britten Tom.

Utlandsresorna har minskat med 70 procent

Utlandsresorna har minskat med 70 procent

Resor 70 procent. Så mycket minskade svenskarnas resande till de tio mest populära länderna i Europa förra veckan i jämförelse med motsvarande vecka i fjol. Mobiloperatören 3 har kartlagt sina kunders mobil- och roamingdata för att se vilka länder de...

Rimligt att dubbla budgeten

Norra Skåne är lokaltidning med huvudkontor i Hässleholm. Det är en komplett nyhetstjänst som levererar lokala nyheter, sport samt kultur och nöje från Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Kristianstad och övriga Skåne. NSK erbjuder senaste nytt, inrikes,...

Kokainbeslag nära Panama

Colombianska och amerikanska myndigheter har beslagtagit 7,5 ton kokain på ett fartyg nära Panama, enligt colombianska försvarsmakten.

Coronaskulder tynger företag

Coronaskulder tynger företag

Åtta av tio svenska företag säger att de pressas att stå ut med att deras kunder dröjer med att betala. Det gör svenska företag till de sämsta betalarna i Europa.

Just nu: Ellos Group ska erövra Europa – ”väldigt spännande”

Just nu: Ellos Group ska erövra Europa – ”väldigt spännande”

Ellos Group expanderar ut i Europa genom det egna heminredningsvarumärket, Jotex. Man kommer att erbjuda heminredning i flera europeiska länder och Jotex blir det första varumärket man lanserar fullt ut utanför Norden. Att i egen regi lansera våra egna...

Hit kan svensken åka på semester

Fritt fram för solstolen på en spansk strand, lunchen i en fransk bondby eller espresson på den italienska piazzan. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin.

Airbus vd bekräftar lägre produktion

Coronapandemin har slagit hårt mot flygbranschen och flygplanstillverkaren Airbus justerar ned sina produktionsplaner för de kommande två åren kraftigt. Skandinaviska SAS flyger Airbus-plan. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT. Ekonomi. Ekonomi. DELA PÅ...

Även Volvo börjar samarbeta med Plugsurfing Laddningsservice för alla elmodeller i hela Europa

Även Volvo börjar samarbeta med Plugsurfing Laddningsservice för alla elmodeller i hela Europa

För några veckor sedan skrev vi att Polestar börjat samarbeta med laddningsföretaget Plugsurfing, vilket gör att man får tillgång till över 200.000 stycken laddpunkter i hela Europa. Nu meddelar Volvo att de gör samma sak och ett konto hos Plugsurfin...

USA:s hämndtullar rycker närmare – Ambassadör: ”Det vore dåraktigt”

USA:s hämndtullar rycker närmare – Ambassadör: ”Det vore dåraktigt”

Efter Vita husets beslut att lämna förhandlingarna om en digital skatt och nya tullplaner siktar EU nu in sig på att svara mot politiskt känsliga sektorer.

Dystra beskedet: Stockholm bland Europas mest coronadrabbade platser – 71 procent överdödlighet

Fram till maj i år dog 71 procent fler än vanligt i Stockholmsregionen. Det innebär att Region Stockholm är en av de platser som drabbats hårdast av covid-19 2020.

SAS lyfter – på flera håll

SAS meddelar att man bland annat börjar flyga från Köpenhamn till Kreta, till Venedig och Pisa samt Warszawa och till Pula i Kroatien, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau. Dessutom utökas antalet turer till och från Aten, Oslo, New York och Chicago.

Det stora tågproblemet kan vara nära en lösning – genom svensk app

Det stora tågproblemet kan vara nära en lösning – genom svensk app

Tåget säger sig vilja ersätta flyget – men krångliga system och protektionistisk försäljning skyndar inte på utvecklingen. Nu ska svenska ”All Aboard” göra en insats för att förenkla. ”Det är laddade frågor”, säger vd Anton Trollbäck. Facebook Twitter LinkedIn.

Europas största ekonomier studsar tillbaka

Europas största ekonomier studsar tillbaka

Tyskland och Frankrike, de två största ekonomierna i EU, ser ut att ha passerat coronakrisens värsta ekonomiska botten. Inköpschefsindex i båda länderna visar på en tydlig återhämtning.

Europas största ekonomier studsar tillbaka

Tyskland och Frankrike, de två största ekonomierna i EU, ser ut att ha passerat coronakrisens värsta ekonomiska botten. Inköpschefsindex i båda länderna visar på en tydlig återhämtning.

Astra Zeneca ska förse Europa med vaccin

Brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca har tecknat avtal med Inclusive Vaccines Alliance i Europa om att leverera 400 miljoner doser av dess covid-19-vaccin med start i slutet av 2020. Det framgår av ett pressmeddelande. ANNONS. ANNONS.

Beyond Meat öppnar fabriker i Europa

Beyond Meat öppnar fabriker i Europa

En av de mest hajpade tillverkarna av köttliknande vegetariska produkter gör en storsatsning på Europa. Beyond Meat öppnar två fabriker i Nederländerna.

Björklöven rusar på ranking

Björklöven rusar på ranking

Varje år rankar Hockey Archives Europas 250 bästa hockeylag. Björklöven gjorde i år ett rejält skutt på listan. Markus Isacson. markus.isacson@sportnu.se. Annons. KHL-laget CSKA Moskva toppar listan följt av Luleå hockey innan det näst bästa svenska...

Så högt rankas LHC i Europa – mycket ryskt i topp

Linköping HC hamnar på 56:e plats i den årliga rankingen av Europas främsta ishockeyklubbar.

Resenärer vill se världen, redo för nya resor i höst

I en webbundersökning med 4 097 deltagare fick Rolfs Flyg & Buss resenärer drömma sig ut i världen på nya resor. Resultatet visar att mer än hälften är redo...

Mäktiga hyllningen till Joel Lundqvist – prisas nu före självaste Jaromir Jagr(!): ”Det är speciellt”

Mäktiga hyllningen till Joel Lundqvist – prisas nu före självaste Jaromir Jagr(!): ”Det är speciellt”

Joel Lundqvist hyllas internationellt. Frölunda-kaptenen vann Warrior Career excellence award – före Jaromir Jagr. – Ett speciellt pris som betyder mycket för mig, säger han. Frölunda hade en tung säsong i SHL, och lyckades aldrig nå topplatser i serien.

EU-kommissionen föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euro - börserna har reagerat positivt

EU-kommissionen föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euro - börserna har reagerat positivt

EU-kommissionen har i dag presenterat sina planer för en jättelik återhämtningsfond för EU. 750 miljarder euro kommer att samlas in i syfte att stöda krisdrabbade euroländer. Italienska ekonomikommissionären Paolo Gentiloni bekräftar på twitter att fondens...

EU:s smittskyddschef: Kan bli nya nedstängningar i höst

Spridningen av coronaviruset minskar på flera håll i Europa. Men i höst kan det bli aktuellt med nya nedstängningar. – I frånvaron av ett vaccin är detta det enda verktyget vi har, säger Andrea Ammon, generaldirektör för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

EU-kommissionen föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euro - börserna har reagerat positivt

EU-kommissionen har i dag presenterat sina planer för en jättelik återhämtningsfond för EU. 750 miljarder euro kommer att samlas in i syfte att stöda krisdrabbade euroländer. Italienska ekonomikommissionären Paolo Gentiloni bekräftar på twitter att fondens...

EU-kommissionen föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euro - börserna har reagerat positivt

EU-kommissionen föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euro - börserna har reagerat positivt

EU-kommissionen har i dag presenterat sina planer för en jättelik återhämtningsfond för EU. 750 miljarder euro kommer att samlas in i syfte att stöda krisdrabbade euroländer. Italienska ekonomikommissionären Paolo Gentiloni bekräftar på twitter att fondens...

EU-kommissionen föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euro - börserna har reagerat positivt

EU-kommissionen föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euro - börserna har reagerat positivt

EU-kommissionen har i dag presenterat sina planer för en jättelik återhämtningsfond för EU. 750 miljarder euro kommer att samlas in i syfte att stöda krisdrabbade euroländer. Italienska ekonomikommissionären Paolo Gentiloni bekräftar på twitter att fondens...

Klart: EU föreslår återhämtningsfond på nästan 8.000 miljarder kronor

Nästan 8.000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill. Två tredjedelar ska ges i bidrag till de värst drabbade.

Voi och Blablacar går samman i Frankrike

Det krisdrabbade svenska elscooterbolaget Voi inleder ett samarbete med den franska bildelningstjänsten Blablacar i Frankrike. Bägge bolagen har Vostok New Ventures som huvudägare. Facebook Twitter LinkedIn E-post. Öka textstorlek.

Den mångsidiga tvivlaren Elin Wägner

Den mångsidiga tvivlaren Elin Wägner

Elin Wägner är inte lätt att sammanfatta vare sig i gärning eller som person. Ulrika Knutson följer henne tätt i spåren – och lyckas komma mycket nära.

Tyskland kan lyfta reseavrådan till EU-länder

Tyskland kan lyfta reseavrådan till EU-länder

Från och med mitten på juni kan tyskarna räkna med att få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder, om coronasituationen tillåter det. Det visar ett dokument som nyhetsbyrån DPA har tagit del av. TT. Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Bild: Odd...

Lufthansa öppnar fler linjer

Förutom rutter till turistorter gäller det flera flyg till och från Frankfurt till övriga Europa. Ytterligare rutter presenteras senare i veckan. I slutet av juni hoppas bolaget nå 106 orter i Europa. Lufthansa för just nu samtal med tyska regeringen om ett stöd.

Sydeuropeiska länder öppnar gränserna – Cypern ger grönt ljus åt vissa europeer medan svenskar, britter och ...

Länder såsom Cypern, Grekland, Italien, Portugal och Spanien planerar öppna sina gränser. Men länderna tänker införa olika regler. Det vanliga är att resenärer från EU tillåts, men till exempel Cypern säger nej till de värst drabbade EU-länderna. I den här...

EMU: inköpschefer mindre dystra i maj, fortsatt tufft läge

EMU: inköpschefer mindre dystra i maj, fortsatt tufft läge

STOCKHOLM (Direkt) Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Markit Composite PMI) steg till 30,5 i maj, jämfört med 13,6 föregående månad. Förväntningarna pekade mot ett index på 25,0, enligt Trading Economics...

Uefa-presidenten Aleksander Ceferin tror inte fotbollen förändras av coronaviruset

Uefa-presidenten Aleksander Ceferin tror inte fotbollen förändras av coronaviruset

Aleksander Ceferin, president för det europeiska fotbollsorganet Uefa, tror inte att coronapandemin lär lämna allt för stora avtryck på sporten, som han hoppas.

Regler på gång för annorlunda Europasemester

Sommarsemestern i Europa kommer inte att vara som vanligt. Blir det munskydd på planet, smittspårningsappar och samma regler för alla? EU:s turismansvariga ministrar diskuterar nu vilka riktlinjer som behövs. Coronaviruset • 20 maj 2020 06:27. Stranden i...

Sparkades av HV71 – nu uppges Camara vara på väg tillbaka till Europa

Anthony Camara var poängkung i HV71 under stora delar av SHL-hösten innan han fick sparken av Jönköpingsklubben. Nu uppges den kanadensiske forwarden vara på väg tillbaka till Europa. Annons. SHL presenteras av: BAUHAUS bygger svensk...

Inte ens Tyskland är självklar i EU

Inte ens Tyskland är självklar i EU

LEDARE. Den 9 maj firades 70 år av sammanhållning i Europa. Det är något tragikomiskt, eftersom våren 2020 sannolikt kommer att arkiveras som en av de mest prövande tiderna i EU:s historia.

Danmark öppnar skolor och restauranger

Danmark öppnar skolor och restauranger

Ny vecka, nya restriktionslättnader. Under måndagen släpper en rad länder på flera av de åtgärder som införts för att stoppa smittspridningen. I Danmark öppnar skolor, restauranger och gudstjänstlokaler. Världen (TT) • 18 maj 2020 09:03. Foto: Philip...

Laul: Matchfixning – det är så här det går till

I Sverige tycks allmänhet och supportrar leva i tron att svensk elitfotboll är förskonade från matchfixning. Inget kan vara mer fel. Åtvidabergs FF framstår som en spegelbild av precis hur det brukar gå till när en fotbollsklubb kidnappas och utnyttjas.

Netflix har börjat återställa videokvaliteten i Europa 4K-sändningar på väg tillbaka

Flera källor rapporterar att Netflix har börjat återställa videokvaliteten i Europas länder efter det att man sänkte denna i mitten av mars. Anledningen till att Netflix och flera andra tjänster sänkte kvaliteten på sina sändningar berodde på pand...

Rekordstort BNP-ras för EU

Rekordstort BNP-ras för EU

Europas ekonomier tvärnitar i coronakrisen. Nedgången i BNP var redan under första kvartalet den största som hittills uppmätts, både för eurozonen och för hela EU. Och andra kvartalet väntas bli betydligt värre.

Italien öppnar gränsarna i juni

Italien öppnar gränsarna i juni

Från och med den 3 juni tillåts resor till och från Italien, säger regeringen i ett uttalande. Italien införde omfattande restriktioner i mars för att bromsa spridningen av coronaviruset. Men nu har landet börjat ta små steg på vägen tillbaka mot det normala – bland...

Chef över stängda hotell: Tuffare varje dag

Med tomma rum och öde stränder hänger ovissheten tung över Europas turistdestinationer. Kommer besökarna tillbaka när virusrestriktionerna lättar? – Frågan är om folk kommer att vilja resa även om gränserna öppnar, säger en hotellchef på Mallorca.

Europas bästa golfjuniorer kommer till Isaberg

För 32 år sedan debuterade Annika Sörenstam på den europeiska damtouren under Gislaved ladies open. Nästa sommar arrangeras hennes tävling Annika invitational Europe 2021 på samma bana. I startfältet finns 78 av Europas bästa golftjejer under 18...

Flera Ryanair-linjer väntas öppna på Skavsta

Flera Ryanair-linjer väntas öppna på Skavsta

Från och med juli räknar flygbolaget med att återuppta en stor del av passagerartrafiken. Destinationer i fem länder är nu bokningsbara från Skavsta.

Resande i Europa ska påbörjas steg för steg

Resande i Europa ska påbörjas steg för steg

I nya riktlinjer rekommenderas krav på ansiktsmasker på flygplan och flygplatser. ANNONS. TT. Uppdaterad för 7 timmar sedan 12:35 - 13 maj, 2020. Efter två månader i coronakris behöver hela EU få chans att vila ut. – Det har varit en lång och väldigt svår...

Europa smygöppnar kulturlivet

avTT. Publicerad: 11 maj 2020 kl. 07.34. Uppdaterad: 11 maj 2020 kl. 08.00. Kyrre Havdal spelar piano på norska Nationaltheatret som öppnar för publik med högst 50 personer den. Den 18 maj blir det åter möjligt att besöka Parthenon och Akropolis i Aten.

EU uppmanas förlänga inreseförbudet en månad

EU-kommissionen uppmanar medlemsstaterna att förlänga det tillfälliga inreseförbudet till unionen ytterligare en månad, fram till den 15 juni, rapporterar AFP. ”Även om man nu börjar lätta på restriktioner i flera länder så förblir situationen skör både i Europa...

Dödsracet som ingen vill vinna

Dödsracet som ingen vill vinna

Trots att antalet döda i covid-19 i Storbritannien går ner har landet snart fler dödsfall än Italien. På så sätt kan Storbritannien bli det land som drabbas allra hårdast av viruset, efter USA.

Många svenska bolag i Property tech-tävling

Många svenska bolag i Property tech-tävling

I juni sker tävlingen för Europas främsta proptech-bolag. Det är tredje gången eventet anordnas. Proptech står för ”property technologies” och tio procent av de nominerade är svenska bolag. En av de nominerade kandidaterna är svenska Digital buildings,...

Kinesiska BYD kommer till Europa i år Börjar i Norge med eldriven SUV

BYD Auto är Kinas största tillverkare av elbilar. Snart kommer de hit till Europa och man börjar i Norge med SUV-modellen Tang EV600. Lanseringen kommer att ske senare i år men några prisuppgifter har vi tyvärr inte för tillfället. I Kina bjuder bile...

Troligt med enstaka fall i Sverige i november

CORONAVIRUSET Coronaviruset Det är troligt att enskilda personer var smittade med coronaviruset i Sverige redan i november, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Men att kartlägga fallen bakåt är inte aktuellt.Nu känns det inte som något vi vill belasta...

Lufthansa säger sig nära ett räddningspaket

Lufthansa säger sig nära ett räddningspaket

Ekonomi Europas största flygbolagsgrupp, tyska Lufthansa, är fortsatt hoppfull om ett avtal om ett räddningspaket med den tyska regeringen. TT-AFP. 01:05 | 2020-05-04. Lufthansas samtal med Tysklands regering uppgavs ha stött på bekymmer, enligt...

Nu öppnas Europa igen – men med försiktighet

Nu öppnas Europa igen – men med försiktighet

CORONAVIRUSET Coronaviruset Under den kommande veckan ska samhällsfunktionerna i en rad europeiska länder stegvis börja öppnas upp igen.Men det sker med försiktighet för att inte sätta igång en andra våg av spridning av coronaviruset som redan...

Massiv virustestning i Storbritannien

Det är en ökning med 739 fall sedan den förra dygnstatistiken presenterades. Sett till antalet döda är Storbritannien näst värst drabbat i Europa efter Italien. Målet om att testa 100 000 medborgare om dagen har uppnåtts, meddelar hälsominister Matt Hancock...

Rutinerad back är klar för Onyx

INNEBANDY Innebandy Onyx har klart med det första nyförvärvet sedan uppflyttningen till damernas division 1: rutinerade backen Mathilda Andersson.

Uppgifter om att Oneplus avskedar personal i Europa

Uppgifter om att Oneplus avskedar personal i Europa

På tre av Oneplus europakontor gör man sig nu av med upp till 80 procent av personalen för att satsa mer på sina huvudmarknader.

Spanien lättar på reglerna – barnen får gå ut igen

Spanien lättar på reglerna – barnen får gå ut igen

Spanien är ett av de länder i Europa som har drabbast värst av det nya coronaviruset.

Bulan” och Lundkvist kan vinna priser i Europa

ISHOCKEY Ishockey I förra veckan fick han pris som årets tränare i SHL. Nu är Luleå Hockeys Thomas ”Bulan” Berglund nominerad till ett fint europeiskt pris. Även Nils Lundkvist kan vinna pris på samma gala.

Tegnell om coronaturisterna: Samma regler gäller för dem

Ryktet om Sverige som en coronakrisens fristad påstås sprida sig i Europa. Men statsepidemiolog Anders Tegnell oroas inte av riskerna för ett ökat inflöde av turister. – Vi är helt för att man har öppna gränser, säger han till Aftonbladet.

59 miljoner europeiska jobb i fara

59 miljoner europeiska jobb i fara

59 miljoner europeiska jobb riskerar att påverkas av coronakrisen. Det varnar konsultbyrån McKinsey för i en ny rapport. Med 74 procent av alla jobb i farozonen för uppsägningar eller permitteringar kan hotell- och restaurangbranschen bli en av de hårdast...

Nya miljoner till Northvolts batteriutveckling

Nya miljoner till Northvolts batteriutveckling

Ekonomi, näringsliv & finans Västerås ska bli ett nytt centrum för utveckling av battericeller i Europa, genom det nya EU-projektet European Battery Innovation. TT. 22:00 | 2020-04-14. Sverige deltar i projektet genom batteriföretaget Northvolt. Som en del av...

Österrike lättar på restriktionerna

Tusentals butiker i Österrike öppnar under tisdagen när landet – som ett av de första i Europa – lättar på restriktionerna. Butiker som är mindre än 400 kvadratmeter stora får slå upp portarna. Den 1 maj är det dags för shoppingcenter, större butiker och frisörer,...

EU överens om enormt stödpaket

EU EU-ländernas finansministrar har enats om ett gigantiskt stödpaket för att möta coronakrisen. Totalt 500 miljarder euro ska fördelat på olika fonder och lån rädda europeiska jobb och företag, hoppas ministrarna. Wiktor Nummelin/TT, Henning Eklund/TT.

EU överens om enormt stödpaket

EU överens om enormt stödpaket

EU EU EU-ländernas finansministrar har enats om ett gigantiskt stödpaket för att möta coronakrisen. Totalt 500 miljarder euro ska fördelat på olika fonder och lån rädda europeiska jobb och företag, hoppas ministrarna.

Då kan toppligorna starta igen

Då kan toppligorna starta igen

Lagom till påsken skulle de stora ligorna ute i Europa gå in på sina upploppsrakor. Liksom cuperna. Och i skolorna, på jobben och lite varstans hade vi snackat om hur det gick i allsvenskans premiäromgång. Frågan här och nu: När får vi fotbollen tillbaka?

Ödesmöte igen för miljardpaket i viruskampen

Över 6 000 miljarder kronor ligger i potten när EU:s finansministrar återigen ska försöka enas om ett gigantiskt stödpaket för coronakrisen. "Om inte alla länder helas kommer de andra att få lida", varnar ECB-chefen Christine Lagarde inför ännu ett ödesmöte.

Uppgift: EU överens om stödpaket

Flera av EU:s finansministrar rapporterades sent på torsdagskvällen ha kommit överens om ett stort stödpaket för coronakrisen. Därmed är chansen stor att samtliga.

Flyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas

Flyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj “coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. All kommersiell flygtrafik stoppas mellan Sverige och Storbritannien.Foto: HAN YAN / STELLA...

Tolvåring coronadöd i Belgien

Tolvåring coronadöd i Belgien

Hälsa och sjukvård En tolvårig flicka har blivit Europas hittills yngsta dödsoffer för covid-19. Bryssel, TT:s korrespondent. 14:15 | 2020-03-31. Beskedet om flickans död meddelades av starkt berörda hälsotalesmän vid tisdagens dagliga coronapresskonferens...

Renare luft i Europa i viruskrisens spår

Europa Minskad biltrafik och nedstängda fabriker har gett renare luft i Europas storstäder, visar nya satellitbilder. TT-Reuters. 10:29 | 2020-03-30. De genomsnittliga halterna av den giftiga gasen kvävedioxid har under de senaste veckorna minskat i städer...

Uefa-bossen: Säsongen kan fortfarande räddas

Än finns det hopp. De europeiska fotbollsligorna undersöker alla möjligheter att kunna fullfölja säsongen – om coronakrisen avtar, menar Uefas ordförande Aleksander Ceferin.

Apple donerar miljontals ansiktsmasker till sjukhus i Europa och USA

Apple donerar miljontals ansiktsmasker till sjukhus i Europa och USA

Förra veckan meddelade Razer att de kommer assistera med ansiktsmasker till länder drabbade av corona, och under gårdagen tog Apple-bossen Tim Cook...

Disney+ sänker kvaliteten i Europa Skjuter även upp releasen i Frankrike

Disney+ sänker kvaliteten i Europa Skjuter även upp releasen i Frankrike

Disney har meddelat att de kommer förhålla sig till EU:s förslag om att sänka kvaliteten på videoströmmar på streamingtjänster när Disney+ blir tillgängligt i olika delar av Europa i morgon. Enligt Disney ska kvaliteten sänkas med 25 procent för att ...

Facebook och Instagram sänker videokvaliteten

I takt med allt flera jobbar hemifrån så har det inneburit att mobilnätet blivit hårdare belastat. Jag har sedan tidigare rapporterat om att bland annat Netflix dragit ner videokvaliteten. Nu har det inkommit att flera företag följer samma exempel.

Fältsjukhuset på Ärna flyttas till Stockholm

UPPSALA Uppsala Det fältsjukhus som Försvarsmakten skulle sätta upp på Ärna sätts i stället upp vid Älvsjömässan. Anledningen är en begäran från Region Stockholm.

Anders Ygeman: Begränsad videoströmning inte nödvändigt i Sverige

Anders Ygeman: Begränsad videoströmning inte nödvändigt i Sverige

Streamingtjänsternas begränsning av kvalitén på videoströmmar för att avlasta de europeiska näten behövs inte i Sverige. Anledningen är att Sverige har ett utbyggt fibernät med en hög andel av befolkningen som har fiber, säger digitaliseringsminister...

Netflix och YouTube räddar internet i Corontän-Europa

Netflix och YouTube räddar internet i Corontän-Europa

De båda streamingjättarna har fått en hel del skit under det senaste dygnet, på grund av vad som verkar vara ett missförstånd från deras upprörda användare.

SKF stänger fabriker i Europa

Svenska kullagerjätten SKF stänger tillfälligt tre fabriker och drar också ner på personal till följd av coronaviruset. Det handlar om fabriker som tillverkar lager till fordonsindustrin i Spanien, Frankrike och Italien. Hur många medarbetare som drabbas är oklart.

Scaniastopp berör 9 000 i Sverige

EKONOMI Ekonomi Scania stoppar verksamheten vid flera fabriker i Europa från och med onsdag nästa vecka.I Sverige stänger lastbilstillverkaren fabrikerna i Oskarshamn, Södertälje och Luleå i två veckor.

Scaniastopp berör 9 000 i Sverige

Scaniastopp berör 9 000 i Sverige

EKONOMI Ekonomi Scania stoppar verksamheten vid flera fabriker i Europa från och med onsdag nästa vecka.I Sverige stänger lastbilstillverkaren fabrikerna i Oskarshamn, Södertälje och Luleå i två veckor.

Ingen match mot Varberg för Guif

Ingen match mot Varberg för Guif

HANDBOLL Handboll Guif skulle ha mött Varberg i Handbollsligans sista omgång. Nu har Svenska Handbollförbundet bestämt att det inte blir några matcher.

Ford avbryter tillfälligt den europeiska produktionen – vill minska smittspridningen

Ford avbryter tillfälligt sin produktion av fordon och motorer på sina största anläggningar i Europa från och med torsdag den 19 mars. Det tillfälliga produktionsstoppet förväntas pågå i ett antal veckor beroende på den pandemiska situationen, nationella...

FT: Fotbolls-EM flyttas framåt – beslut väntas på Uefas möte i dag

Sommarens fotbolls-EM flyttas framåt, skriver tidningen Financial Times. Tidningen baserar sina uppgifter på flera insatta källor. Det europeiska fotbollsförbundet Uefa samlas i dag för att fatta beslut om herrarnas EM-turnering. Enligt tidningen är det...

Arvid Åhlund: Hellre Danmark än Italien

Arvid Åhlund: Hellre Danmark än Italien

Asiaterna lever närmare sin historia och har framför allt lärt av sarsviruset från 2003. Vi bör lära av dem.

Grov miss av Lagarde

Grov miss av Lagarde

Det ECB-paket som presenterades på torsdagen innehöll mycket bra. Men chefen Christina Lagardes grova miss på presskonferensen kastade en mörk skugga över åtgärderna.

Björn af Kleen: Trump är främst sysselsatt med att skjuta sig själv i foten

Efter en flera veckor lång desinformationskampanj om det nya coronaviruset försöker Donald Trump förgäves visa prov på ledarskap.