Arbetsmiljöverket

Larm om problem med arbetsmiljön i Zara-butik: ”Vi har anställda som svimmar”

Larm om problem med arbetsmiljön i Zara-butik: ”Vi har anställda som svimmar”

En majoritet av de anställda i Zara-butiken känner ångest när de är på jobbet. Det skriver skyddsombudet i anmälan till Arbetsmiljöverket. Ämnen i artikeln: Zara. En anmälan till Arbetsmiljöverket vittnar om arbetsmiljöproblem i Zaras butik i Arkaden i...

Var tredje svensk får hälsoproblem av jobbet

Över var tredje person i arbetslivet, 32 procent, har fått någon form av besvär på grund av jobbet. Av fem miljoner sysselsatta i landet motsvarar det cirka...

Apotea riskerar vite om inte arbetsmiljön förbättras

Arbetsmiljöverket har hittat flera allvarliga brister i Apoteas arbetsmiljöarbete. Nu hotar myndigheten med vite om inte e-handelsjätten skärper sig.

Munskyddsaffären: Arbetsmiljöverket klarar sig undan JO-kritik

Munskyddsaffären: Arbetsmiljöverket klarar sig undan JO-kritik

JO riktar ingen kritik mot Arbetsmiljöverket efter den omskrivna munskyddsaffären vid äldreboendet Serafen i Stockholm. Fackförbundet Kommunal anmälde Arbetsmiljöverket till JO i maj förra året. Anledningen var att Kommunal ansåg att myndigheten hade...

Hårda kraven på Mastiff efter övergreppen i ”Paradise hotel”

Hårda kraven på Mastiff efter övergreppen i ”Paradise hotel”

Arbetsmiljöverket har upptäckt flera brister hos Mastiff. Nu tvingas produktionsbolaget till en rad åtgärder.

Sjukhus hotas med vite efter covidsmitta

Arbetsmiljöverket kräver att Södertälje sjukhus kartlägger smittrisken efter att många anställda på en avdelning varit sjuka i covid-19. Annars riskerar sjukhuset att få betala ett vite på 300 000 kronor, rapporterar tidningen Arbetarskydd.

Nya riktlinjer: Hemtjänstpersonal får bättre skydd mot covid-19

Personal som jobbar i andra människors hem där det finns konstaterad eller misstänkt covid-19 ska få ha andningsskydd. Det står klart efter att Arbetsmiljöverket beslutat om nya riktlinjer.

Personalvaccin blir fråga för Arbetsmiljöverket

Personalvaccin blir fråga för Arbetsmiljöverket

Flera fackförbund vänder sig nu till Arbetsmiljöverket med krav att vårdpersonal ska prioriteras vid vaccinationerna. Det handlar om risken att bli sjuk på arbetet, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud.

Gravida Sandra måste jobba – trots riskerna

Gravida Sandra måste jobba – trots riskerna

Sandra Hellberg, 35, är gravid men tvingas arbeta. Vårdförbundets skyddsombud begärde skyddsstopp på hennes avdelning – men det hävdes av Arbetsmiljöverket.

SKR kräver tydligare besked om risker för gravida

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) efterfrågar tydligare riktlinjer för att bedöma coronarisker för anställda som är gravida. ”Kommer frågor från väldigt olika håll”, säger Caroline Olsson, chef för arbetsgivarpolitik på SKR.

Även inom E-handeln behöver arbetsmiljön vårdas

E-handeln växer, ibland så att det knakar. Paketterminaler, utlämningsställen och lager har mycket att göra. I en av pandemin hårt drabbad ekonomi ger det nödvändiga tillfällen till jobb och försörjning. Hela branschen behöver lagerarbetare, lastbilschaufförer...

Gravida förbjuds arbeta med smittade

Gravida förbjuds arbeta med smittade

CORONAVIRUS. Arbetsmiljöverket förbjuder med omedelbar verkan Region Värmland att låta gravida arbeta med patienter som är smittade av covid-19 eller som misstänks vara det. Förbudet gäller vid ett vite på 150 000 kronor vid varje tillfälle man bryter...

Stress vanligast i kvinnodominerade yrken

Stress vanligast i kvinnodominerade yrken

Sex av tio personer på den svenska arbetsmarknaden har för mycket att göra. Samtidigt ser många sina jobb som intressanta och stimulerande, visar en ny rapport.

Anmälningar om coronaproblem på arbetsplatser ökar

Anmälningarna om allvarliga coronarelaterade händelser på olika arbetsplatser fortsätter strömma in till Arbetsmiljöverket. Nio av tio anmälningar handlar om vård och omsorg. Flest anmälningar har kommit in Sörmland, Västra Götaland och Stockholm.

Uppgifter: Arbetsmiljöverket stoppade egen coronainformation

I april tog Arbetsmiljöverket fram information till arbetsgivare och personal inom hemtjänsten om hur de skyddar sig mot covid-19. Men experterna har hindrats i två månader att publicera informationen, uppger den fackliga publikationen Kommunalarbetaren.

Städare och väktare inspekteras för smittrisk

Städare och väktare inspekteras för smittrisk

Städpersonal som exempelvis rengör toaletter kan utsättas för smittrisker. Det är därför en av flera yrkesgrupper vars rutiner Arbetsmiljöverket nu inspekterar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Ekonomi. Ekonomi. DELA PÅ FACEBOOK DELA PÅ TWITTER.

Skyddsutrustning i vården ska granskas

Skyddsutrustning i vården ska granskas

Närmare 300 arbetsplatser i landet inom vård och äldreomsorg ska inspekteras för att se om den skyddsutrustning som används håller måttet. Arbetsmiljöverket, som ska granska skyddsutrustningen, har fått signaler om att produkter inte alltid är testade och...

SVT Sport avslöjar: Svenska ishockeyförbundet anmält till Arbetsmiljöverket

I oktober väntar rättegång mot en tidigare anställd vid Svenska ishockeyförbundet, på grund av ett misstänkt sexuellt ofredande under en ishockeyturnering i vintras. Samma incident har även lett till att förbundet anmälts till Arbetsmiljöverket. Nästa vecka ska...

Corona: Skyddsombud larmar om brister i smittskydd

Skyddsombud har hittills i år lagt fler skyddsstopp än under hela fjolåret. Det är brister i smittskyddet som lett till detta och värst är det inom vård- och omsorgssektorn. I april stoppades till exempel arbetet på ett vårdboende i Mjölby.

Striden om munskydden går vidare: Arbetsmiljöverket överklagar domen om äldreboendet Serafen

Striden om munskydden går vidare: Arbetsmiljöverket överklagar domen om äldreboendet Serafen

Kravet på munskydd på äldreboendet Serafen underkändes av förvaltningsrätten. Men nu överklagar Arbetsmiljöverket domen. Det betyder att den striden om munskyddskrav på äldreboenden inte är över.

Heléns pappa Jan och 27 andra har dött – på samma äldreboende

Heléns pappa Jan och 27 andra har dött – på samma äldreboende

Helén Glückmans pappa Jan dog i covid-19 på äldreboendet Berga. Innan det hade 27 av boendets totalt 96 äldre avlidit enligt en anmälan –och nu slår personal och anhöriga larm. – Jag vill att våra politiker fattar hur illa det har skötts. Det är viktigt.

Förvaltningsrättens dom om Serafen-ärendet: Upphäver Arbetsmiljöverkets förbud

Nu har förvaltningsrätten fällt sitt avgörande i frågan om skyddsstoppet på äldreboendet Serafen. Man upphäver Arbetsmiljöverkets förbud mot arbete utan munskydd.

SVT avslöjar: Kommunernas intresseorganisation fick myndigheter att tona ned munskyddskrav

I påskhelgen gick fyra myndigheter ut och tonade ned betydelsen av ett krav på munskydd inom äldreomsorgen. SVT:s granskning visar att de inte agerade på egen hand. Bakom kulisserna spelade arbetsgivarorganisationen SKR en avgörande roll.

Dagen efter dödsbudet: Facket stänger framdörrarna på skånska bussar

Dagen efter dödsbudet: Facket stänger framdörrarna på skånska bussar

Kommunal har tröttnat på att invänta besked från Arbetsmiljöverket. Regionala skyddsombudet Rosa Andersson tog på fredagen beslut om ett skyddsstopp. Detta innebär att framdörrarna från och med nu ska vara stängda på bussarna. Detta gäller bolagen...

Arbetsmiljöverket sätter ner foten om munskydd

Arbetsmiljöverket sätter ner foten om munskydd

CORONAVIRUSET Coronaviruset Arbetsmiljöverket sätter ner foten – det är munskydd under visiret som gäller när personal på äldreboenden arbetar nära brukare med misstänkt eller konstaterad covid-19.Beslutet är fattat efter att ett huvudskyddsombud...

Ytterligare två trimmade mopeder stoppade av polis

Under tisdagsmorgonen stoppade polisen två mopedister i Säffle som körde för fort. De båda förarna är nu misstänkta för olovlig körning.

Nya beskedet: Inga böter för 3D-printade skyddsvisir i vården

På en rad håll i landet tillverkar frivilliga, företag och universitet just nu skyddsutrustning till sjukvården och äldreomsorgen. Men utrustningen saknar godkännande vilket gjort att en stor tillverkare inte vågat börja skicka ut maskerna. Men nu lovar...

Biljettkontrollerna åter igång på pågatågen

Biljettkontrollerna åter igång på pågatågen

Nu går man tillbaka till hur det var innan. Men Arbetsmiljöverket krävde att man gjorde insatser för riskgruppen för att stoppet skulle hävas, så för kundvärdar som tillhör riskgruppen består stoppet, berättar Ola Brunnström, huvudskyddsombud vid pågatågen.

Nya domstolsturer kring friskolorna

Nya domstolsturer kring friskolorna

Nyköping Tvisten mellan kommunen och friskolorna fortsätter. Den senaste vändningen är en liten kommunal seger i kammarrätten. Roger Sundberg. 20:52 | 2020-03-23. Striden handlar om hur stor skolpengen ska vara för 2019. Friskolorna hade fått besked...