Infektionsprofessorn: Inte läge att lätta på restriktionerna nu

Infektionsprofessorn: Inte läge att lätta på restriktionerna nu

I dag väntas Folkhälsomyndigheten presentera planen för hur Sverige ska lätta på restriktionerna. Björn Olsen, virolog, tror inte det är rätt att lätta på restriktioner ännu på ett par månader. – Grannlandet Danmark har 10 000 på läktarna för att titta på fotboll...

Svaga områden drabbas dubbelt av pandemin

Att vaccinationsgraden är betydligt lägre i vissa områden kan knappast komma som en överraskning, vare sig för regionerna, politikerna eller Folkhälsomyndigheten. Problemet är långtifrån nytt och gäller för en lång rad olika hälsosatsningar.

Kvinna i Skåne tackade nej till vaccin – dog i covid-19

En kvinna i riskgrupp tackade nej till att vaccinera sig mot covid-19. En tid senare insjuknade hon och avled av sjukdomen. Kvinnan är ett av flera fall där personer insjuknat efter att ha nekat vaccin, enligt infektionsläkaren och professorn Per Björkman.

Stroke och hjärtsvikt ökar bland yngre män

Stroke och hjärtsvikt ökar bland yngre män

Stroke och hjärtsvikt ökar bland yngre män och forskarna ser en tydlig koppling till fetma och dålig kondition i övre tonåren. Det visar en ny studie som presenteras av Hjärt-Lungfonden.

Region Östergötland

Region Östergötland

Drygt 90 procent av alla personer som är födda i Sverige och är över 80 år har vaccinerats mot covid-19. Bland personer över 80 år som är födda i Afrika är vaccinationstäckningen betydligt lägre. Region Östergötland försöker nå ut med information till alla...

Stor minskning av antal operationer under pandemin

Socialstyrelsen har gjort en ny analys över antal besök, behandlingar och väntetider i vården under pandemin. Resultatet visar att antalet operationer minskade med 22 procent mellan mars 2020 och januari 2021, jämfört med samma period ett år tidigare.

NSAID tycks inte förvärra covidsymtom

Inflammationsdämpande NSAID-läkemedel kopplas inte till en högre risk att drabbas hårt av covid-19, enligt nya data i Lancet Rheumatology.

Hon fick sex vaccindoser på en gång

Hon fick sex vaccindoser på en gång

En 26-årig italiensk kvinna är under observation på sjukhus i Toscana sedan hon fått en rejäl överdos av covidvaccinet från Pfizer.

Risk för demens med dålig njurfunktion

Risk för demens med dålig njurfunktion

Äldre personer med njursjukdom har högre risk för demens, och risken ökar ju snabbare njurfunktionen minskar. Det visar forskning från Karolinska Institutet. Resultatet av studien betonar, enligt forskarna, betydelsen av screening för demens hos personer...

Kan bli aktuellt att vaccinera tonåringar: ”Måste ta det på stort allvar”

Godkännande av covidvaccin till barn är på gång i flera länder, men än är studierna för små för att kunna utesluta allvarliga biverkningar längre fram, säger Petter Brodin, barnläkare, i Aktuellt. Han är ändå inte främmande för att rulla ut vaccin till äldre barn...

Region Norrbotten slutar vaccinera sjukvårdspersonalen

Region Norrbotten kommer inte att vaccinera fler grupper av sjukvårdspersonal. De som inte prioriterats för vaccin redan hänvisas till vanliga vaccinkön. "Jag blev förbannad", säger en anställd som uppger att de först lovats vaccin.